Our social:

31 март 2019 г.

Кутийка за малки картички - клип, схема и обяснения

Да започна с това, че на нас крафтърите, винаги има нещо, което ни трябва, а на пазара го има. Дали ще е нов цвят мастило, дали ще е нова щанца, ново дизайнерско блокче хартии -точно това на момента трябва да го имам и се втурвам да си го купувам. Отстрани погледнато е трудно да се обясни защо като имаш 4 вида печати на кактуси е належащо да поръчаш петия вид, но то защото околните не умеят да броят и не виждат, че броя бодлички на кактусите е различен...
Да си призная, в момента съм на етап, в който броя поне до 5 преди да натисна бутона поръчай. Сигурно има нещо общо с това, че се наложи да  си пренеса крафтърсия кът в средата на хола и там не мога да се развихрям така както преди, когато имах собствена стая и в нея никнеха като гъби нови рафтове и етажерки за да приютят най-последните ми любимци.
Но пък списъкът ми с желания и мечтания набъбвва непрекъснато. В него стоеше до вчера и една щанца за хитра кутийка на Сизикс. Бързам да ви я покажа, но вие не бързайте да си я купувате:

 Не си я купих по 2 причини. Първо, струваше ми се тъпо, че прави само един вид кутийка, тоест, както при повечето щанци съм ограничена в размера. И второ - няма я в наличност, мисля са спрели да я произвеждат.
Още като установих горните два факта, ми се искаше да се помъча да си я направя сама, но забравих с течението на времето, докато тези дни не попаднах на разкошното уроче за подобен вид кутийка,  която е идеална за АТС картичките ни, за визитки или пък малки картички.

Note Card Clutch.
Урокът е много добре направен, дори и дебил като мен разбра от първия път кое къде отива и как се сгъва. Единственото, което не ми допадна е, че размерите са в инчове, пък аз си ги исках в сантиметри. Ето там започна едно пресмятане.... съсипах цели два листа докато накрая се сетя, вместо да обръщам от инчове, да си изведа  формулата и да я направя универсална.
Та, нещата изглеждат така (всякакви прилики с изминалото състезание Кенгуро за 1 клас са случайни):
- вземате 1 лист хартия (с двустранна става по-готино).
- делите го на 4. Два пъти по 4 е равно на дългата страна на кутийката.
- биговате на 4Х, и после на 12Х
- обръщате на 90 градуса и биговате на 4Х както и на 4Х+Y, където  Y e дебелината на вашата кутийка. После биговате на 12Х както и на 12Х +Y и сте готови.
Понеже ви виждам, че ме гледате тъпо, ще ви дам и едни примерни сантиметри.
Лист хартия е с размер 24 см (4*6). Тоест кутийката ви ще е с дължина 6+6=12 см
Биговате на 6 см  и после на 18 см. Въртите и биговате на 6, 7,5 см (1,5 см е дебелината на кутийката) и после на 18 см и 19,5 см.





Модификации са възможни и желани. Дали да залепите кутийката или ще я оставите да си 'зее' зависи от вас. Ако някой успее да го докара да не тръгваме от квадрат, да ми пише :)
Неделни поздрави от мен,
Кат от Картишоците

1 comments:

Te4eto каза...

Кат, не че съм ти чела формулата, ама като не искаш да е квадрат просто не ги срещай в средата тези вътрешните ;)