Our social:

16 март 2019 г.

Модата в правенето на картички

Тези дни в групата ни за Микс медия се засегна една интересна тема, която доведе до мигновена дискусия. Има ли или не мода в картичкоправенето? Позициите бяха много и различни, включително между нас самите, картишочки. Тук ще изложа моята лична такава.
За мен категорично има мода в картичкоправенето. Тя е обусловена от няколко фактора като цяло:

Бизнес

Нека не забравяме, че за производителите на крафт материали това е бизнес, както всеки друг. За да растат печалбите им всяка година, те са подтиквани да измислят нови и нови неща, които ние, като потребители, да купуваме и използваме. Стремежът да създадат в нас потребности, които до този момент не сме осъзнавали, е основен икономически закон. Кой иска да реже с ножица, ако може да кълца бързо и равно с гилотината?

Големите творци

Инфлуенсъри напоследък е много използвана думичка в интернет пространството. На български - индивиди с влияние, такива, под чието въздействие маси хора биват подтиквани в тази или онази посока. За света на изкуството това са най-добрите в своята област творци, които споделят знания и опит с последователите си. Но те също така им въздействат като стил на работа и използвани материали. Дали го правят защото производителите им плащат да рекламират продуктите им, или защото са убедени в качеството на използваните материали, не е тема на тази публикация.

Списанията

В България за съжаление този фактор не е наличен. Тук по-скоро научаваме за новите неща от блогове, фейсбук групи и добри другарчета, защото списания за картичкоправене почти не се продават. Тези, които си купуват от чужбина са малцина. В Ателието на Картишок имаме цяла колекция такива крафт списания, споделени от добри души, които често служат да върнат нечие позатихнало вдъхновение, когато ни гостувате.
източник: http://www.pdfmagaz.in/02013811-cardmaker-top-trends-in-card-making-may-2017/

Предизвикателства

Предизвикателствата за картички са един от начините да се огледате и да видите какво ново по света и у нас. Вдъхновителите и екипа дизайнери имат за цел да ви покажат техники, нови начини на използване на познати материали, да събудят въображението ви в дадена посока. Има и много конкретни предизвикателства, съсредоточени около една техника (например топъл емобсинг, шанци, печати), които още повече ви предизвикат да я пробвате. Около темите на предизвикателствата може да си направите и изводи за актуалните тенденции в момента.
Веднага давам пример с Картичкофурии:
март 2011
март 2013
март 2017
март 2019

Изложения и базари

Основен форум на който се събират всички заинтересувани - производители, големи вериги магазини, клиенти, професионалисти в областта, където именно се раждат тенденциите. За съжаление в България такива не се провеждат. Най-близкото е във Франкфурт, Германия – Creativeworld – Международен панаир за хоби, арт и крафт материали.

Със сигурност има и други фактори, които определят тенденциите при картичкоправенето, но и горните няколко стигат за да подкрепят моята теза.
Тук обаче трябва да отворя няколко скоби.
  • Модата в България, модата в Русия, в Щатите и в Европа се движи с различни темпове. Ние изоставаме с около 2 години от общите тенденции, а някои от тях дори не стигат до страната ни, защото сме твърде малки и незначителни за големите производители/вносители. Въпреки глобализацията и възможността да се пазарува безпроблемно от чужбина, Малкъм Гладуел  твърди, "че за да превърнеш едно нещо в мода, трябва 25% от хората да започнат да го правят". Това че 5 % се снабдяват с вносни материали, не значи, че нещо е масово и популярно тук.
  • Втората скоба е личния стил на твореца. Има такива щастливци, които успяват да си изградят от самото начало собствен почерк и той почти не се влияе от новите тенденции и техники. Могат разбира се да надграждат и доусъвършенстват стила си, както и да съкращават времето за изработка, но разпознаваемостта им си остава същата във времето.
KalySto юни 2012
Източник
KalySto юни 2018
Източник

Която и година да изберем - няма спор, че това са картички на Кали. Тя е подобрила техниките си в оцветяването, но е запазила характерен и разпознаваем стил.
  • Третата и последна скоба е свързана с повторението. Трудно е постоянно да се открива топлата вода, за това се разчита на късата памет на творящите хора. Малко са такива ходещи енциклопедии като нашите картишочки Шми и Роси, които веднага могат да ви споделят кой от кой е "преписал" изкарвайки поредната си уж "чисто нова" колекция печати или щанци. Колелото се върти, старите техники се представят по нови начини и в това няма нищо лошо, особено за плюшкиновците, които ревностно си пазят стари и купувани преди десетилетия крафт нещица.
След цялото това философстване нека сега изброя накратко някои тенденции и техники, които са преминали пред очите ми досега (без претенции за подредба по години):

1. Оцветени картинки (дигитални или физически печати) +много цветя
2. Микс медия картичките (използват пасти, различни медиуми, слоеве, текстури)
3. Watercolor техники в картичките (акварел като фон, като медиум за оцветяване, като ефект)
4. Картички със щанци ( сцени, сътворени от различни по вид и размер щанци). Добиха голяма популярност, откакто китайците взеха да подбиват пазара с евтини шанци.
5.Квилинг картичките (непреходни, поради ниската им себестойност)
6. Картички с бродерии (сега заменени с "фалшиви", отпечатани с печат бродерии или такива, изрязани с машина и щанци)
7. Paper engineering - Pop up и 3 D картички (винаги са привличали вниманието, в последно време са модерни порадни множество щанци, които улесняват правенето им). Представляват комбинация  от оригами и изрязване - две древни изкуства, претворени в нови варианти.
8. Shaker картичките - винаги са се радвали на добър прием, вече има щанци и за тях
Източник

9. Картички с подвижни елементи ( също много популярни поради наличие на щанци, с които да се сглобяват)
10. Hand lettering - картичките с калиграфски надписи са все по-модерни в последните години, но в България творците, които ги умеят се броят на пръстите на едната ми ръка

11. Картички с топъл ембосинг - беше уааау техника в България доста години, сега е загубила популярността си поради факта, че изисква повече умения и инструменти
10. Картички с многопластови печати - тенденция, която дойде покрай изобретението Мисти и подобните нему преси за отпечатване. Покрай тях се реабилитираха и големите фонови печати, чиито използване отново е бързо и лесно.

11. Paper piecing  техники - печати, които вместо да се оцветяват, се отпечатват  върху дизайнерска хартия и се сглобяват като пъзел. Пионер  и най-виден представител в България е Течето.

12. Фойлинг / Foiling - добавянето на лъскави акценти чрез фолио в картичките. Интересна тенденция, която обаче изисква отново уреди и прецизност.

Модата в картичките има и други направления - популярните образи, които прескачат от интериорния дизайн и намират място и в нашата индустрия. Дали ще са розови фламинга, неостаряващия еднорог, капаните за сънища или така модерните през тази година кактуси - те са друга тема и ще намерят място в следващите ми публикации.
Има и други модни тенденции, в резултат на новите идеи в обществото. Такива са тези в посока зелено, рециклиране, предпазливо използване на ресурсите. Такава е и тенденцията в посока персонализиране на ръчноизработените неща, така че да са специални и предназначени точно за човека, за който са поръчани.

Ако някоя от горните споменати теми ви е интересна и искате по-подробна информация за нея, пишете коментар и с удоволствие ще я разработим.

А до тогава - споделете вие през какви етапи сте минали, откакто правите картички.

Кат от Картишоците

1 comments:

Te4eto каза...

Май освен оцветяването на картинки всичките съм ги пробвала... и се връщам към всяка от тях като ми се стори подходяща. И не отричам че има някаква мода, ама лично аз предпочитам да се съобразявам повече с усещането ми за човека, който ще получи картичката, отколкото с модните тенденции.
ПС Хем се възгордях че си ме цитирала, хем ме е срам да стоя подредена до Кали (примерно), още повече, че пейпър пийсингът е моят начин да заобиколя оцветяването и все пак да ползвам печатите които харесвам.