Our social:

4 септември 2014 г.

Обещано от Мари: урок за божури

 

Мари беше една от нашите най-дейни участнички в юлската ни игра. Тогава тя обеща да ни покаже как прави красивите цветя от картичките си. Малко се забавихме с обещанието, но пък уверявавам ви, чакането си струваше:

 

Разцъфтял трендафил или божури-УРОЧЕ

   Здравейте мили приятели!
Най-сетне се наканих да направя уроче за моите рошави цветя. Разцъфтял трендафил или божури-изберете сами на какво ви приличат повече. 

   Най-напред да ви кажа, че обикновено използвам бял картон с плътност около160-180г. От него изрязвам цветята с пънчове. Това са двата основни пънча, които използвам.
Заради къдравия край( може да се получи и с накъдрен кръг, който след това да разрежете на няколко части, от края към цетъра):

За най-вътрешната част и по-малките розички:

Впоследствие  оцветявам , обикновено с дистрес мастилата. Може да  използвате и цветен картон, но тогава няма да имате различни нюанси на листата на цветчетата. 

За да се получат рошави листата намачквам с пръсти всяко отделно листенце едно по едно, докато цветчетата са още мокри от оцветяването. Тука трябва да внимавате да не са прекалено мокри, защото хартията ще се скъса.

Оставям ги добре да изсъхнат и внимателно разгъвам всчко отделно листенце, отново за да не се скъсат. Доста досадно е това намачкване и разгъване, но именно на него се дължи този рошав вид на цветята.Ако искате да имат по-наситен цвят по ръбчетата, може отново да ги минете в крайчетатас с дистрес мастилата.

Следващата стъпка е придаването на обем с инструмент за релеф. Идеален за целта е  гърба на подложката на мишката за компютъра.

  Като пригорвя всички цветенца , започвам да ги лепя едно за друго. Като ги нанизвам на конец, със завързано на края мънисто.

Обикновено ги лепя  с С200. Но може да използвате и друго лепило. След това ги  оставям хубаво да изсъхнат и са готови за украса на някое творение.

 

  Обикновено са еднин божур  използвам  2 малки и 3-4 големи цветчета. Колкото по-разкошно искате да бъде вашето цвете, толкова повече цветчета трябва да нанижете. Ако искате да направите пъпка, или не много разцъфтял божур , достатъчни са и 2 малки и 2-3 големи цветчета.

Това е от мен. Надявам се да ви вдъхнова да пробвате. Малко е трудоемко , но според мен си струва. 

Чудесно поднесен урок, от който научих дребни, но полезни хитрини като това, че се шият цветенцата, а не като мен – с лепило и после що не ставало..Надявам се и вие да сте научили нещо интересно и да се престрашите да ни покажете вашия вариант на цветенца.

На Мари: още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ.

Кат

2 comments:

Toni каза...

Отдавна го чакам това уроче, много полезно ми беше. Ще ги пробвам...ама нямам пънч...ще трябва от кръгче да си ги режа. Благодаря, Мари.

Martinel каза...

Страхотно, много благодаря, че споделихте с нас този лесен и ефектен начин за изработка на цветя...:)
Поздрави,
Маринела