Our social:

30 май 2017 г.

От бутилка до произведение на изкуството за пет дни

Привет на всички!
Днес, както ви обещах в блога ни за предизвикателства, ще ви разкажа как промених обикновената бутилка от Бейлис, в необикновена и даже неузнаваема.Знам че на пръв поглед изглежда трудно, но не е! Обещавам!
Нужни са ви само пет дни, и това е ако чакате да съхне добре. Което според мен е препоръчително за да създадете нещо трайно и устойчиво във времето.





Ден първи

 Първо си избрах бутилка.
След това си нарязах на различна големина дървени  шишове като им отрязах острите връхчета. Намазах цялата бутилка с бяло гесо. След това вместо с лепило залепих дървените части с още гесо. Оставих го една вечер да изсъхне добре.


Ден втори

На другия ден намазах дебело  с  кракъл паста на Pentart. Оставих да изсъхне и да се напука. След това забърках малко 3D топчета пак от Pentart  с  техния acrylic primer и ги разпределих на различни места по бутилката. След това намазах тук там с  текстурната  паста  White sand на Finnabair и отново оставих да изсъхне през нощта. Тази паста дава добра структура впоследствие. Ако я нямате или не можете да си я позволите,  можете да използвате и чист пясък примесен с моделираща паста, домашен вариант на  паста със сода или пък да ползвате структурната паста на Pentart. Тези пасти служат за релеф и текстура, не е задължително да са скъпи. Могат да бъдат заменени с по-евтини братчета.


Ден трети

На другия ден взех въже от юта и го увих около гърлото на бутилката. След това залепих метални и пластмасови части. Някои от металните и пластмасовите  части имах от баща ми  - остатък са от стар часовник, други си купих в ЕМ АРТ. Добавих едно истинско перо, едно метално, метални цветя също от ЕМ АРТ, една ключалка на Prima, която вече  3 години  чака заветния си ред, дръжката на цип от мой портфейл, кръгли малки метални части от ЕМ АРТ (мисля, че са за гривни) и две пеперуди (и двете на Prima).
Залепих ги с 3D matte gel,който горещо препоръчвам за лепене в такива случаи, защото е изключително здрав. Знам, НЕ от личен опит, че ако се лепи със силикон след време започват да падат части.


Ден четвърти

Отново оставих да изсъхне през нощта. На другия ден започнах да боядисвам с черно гесо. Трябваха два-три слоя за да се покрие всичко. Мисля, че можех да избегна трите слоя, но в началото, когато  започвах, все още не знаех какъв цвят искам да бъде бутилката - бяла или черна.Затова реших, че бялото мога да боядисам в черно, но обратно - не.От там идва и заигравката ми с бялото и черното гесо.
 Това е хубавото в микс медия, всяка грешка или дефект, може да се превърне в нещо много красиво.



Ден пети

След това падна играта с хамелеоновите боички на Pentart.  Използвах синьо-златен цвят и роза-тюркоаз. Намазах цялата бутилка. Има също един слой син металик, също на Pentart. След това взех мика пудри на Finnabair - purple и  vintage pink. Сложих тук там и размих с четка и малко вода. Накрая завърших с бяло гесо, за да подчертая изпъкналите части. На места има и леки следи от брокат, едва забележими.


Това е! Не е нещо сложно, само отнема повечко време за съхнене. Но резултата си струва според мен!

Успех! Пожелавам ви много изцапани ръце и вдъхновени нощи!
 Картишочка - Мартина