Our social:

23 октомври 2017 г.

Идеи на кредит

Често ми се случва в чужбинските блогове да срещна Credit to: някакъв линк.
За мен като финансист  думата кредит е свързана с даване на пари, за моята приятелка счетоводителката винаги е придружена с дебит, щото спи спокойно само когато са и равни сметките. Но в картичките явно става дума за нещо по-различно.
Става дума за кредит на идеи. За това да се вдъхновиш от някого и да го споделиш гордо като изпратиш твоите почитатели да видят неговите неща.

Днес попаднах на дъска в Пинтерест с уникално красиви неща, правени от адашка - Kath Stewart.  Тя си е написала - вдъхновена от Тим Холц. И си помислих - колко ли му е кеф на батко Тим да  знае, че е причина и повод за толкова красота и творчество.
После отворих една от популярните групи във фейбсук и там попаднах на поредния спор и скандал за "крадене" на идеи, спор за "авторство" и груби подмятания за липса на талант.

Къде е тънката граница? Кога крадем и кога се вдъхновяваме? Защо много хора смятат, че щом нещо е в интернет значи е безплатно и идеята може да бъде "припозната" като тяхна?
Не съм юрист, няма да влизам в правни спорове. Но ще споделя лично мнение - като между творци, въпреки че не смятам себе си за кой знае какъв творец - просто бояджия.

 

 Никой не се ражда научен!

Когато навлизаш в ново поприще все от някъде трябва да започнеш. Най-лесно е да отвориш гугъл и да питаш. И аз така - онзи ден го питах как се става нотариус, но се оказа, че само с гледане на клипчета няма да го бъде. С гледане на много клипчета и картинки обаче може да правиш картички. При това красиви - защото избираш най-добрите. Защо да се чудиш къде да го сложиш това сърце и тази панделка като някой преди теб е намерил идеалния баланс. В това няма нищо лошо. Чрез копирането идва усета за хубаво, почват да ти "бодат" очите разни неща и да ги местиш тук и там докато постигнеш уауу ефекта от видяното в нета. Но! Моля те, не се хвали на цял свят колко гениална идея си родил, докато си бил в тоалетната. Кажи си, че не е твоя, ти само си я интерпретирал.

Избери си кого и какво да копираш!

Копираме хората, на които се възхищаваме. Копираме нещата, които много харесваме. Учим се от най-добрите, както са го правили стотици твори преди нас. Толкова много репродукции на известни картини има по света. Но никой не претендира да е нарисувал оригинала. И тук идва другия момент - ние хората не сме машини и не можем да правим нещата под калъп. Все по нещичко се различава моето от онова,  видяното в нета. Точно тези разлики ме правят мен уникална като творец и върху тях трябва да наблегна. Постепенно, комбинирайки по малко от различни вдъхновители аз ще направя нещо уникално и само мое си.  И когато стана истински добра, аз ще споделям с останалите.

 Най-добрите не се страхуват да споделят! 

Те споделят всичко - идеи, техники, материали, евтини и алтернативни заместители на материалите.. Правят клипчета и показват всичко в детайли. Дали ще са арт журнал страничките на Вики, дали платната на Габриеле, коледните тагове на Тим Холц - всички те помагат, отговарят на въпроси, пишат подробни коментари с една едничка цел - да научат останалите на това, което могат (е, добре де, и да получат някой и друг лев от реклама).
Най-малкото, което може да направим като ползватели на това знание е да им се поклоним виртуално и да им "дадем кредит" като сложим линк към оригинала. Просто е.

Та, ето ги и моите 4 най-важни извода:

- Учете нови неща чрез гледане и слушане в интернет

- "Крадете" идеи от много места, не само от един човек

- Пречупвайте ги през вашето творчество, а не ги прилагайте едно към едно

- Давайте линк към местата си за вдъхновение - може да са полезни и на друг.

  Това се стремим да правим  и ние тук, в Картишок.  Да събираме на едно място добри идеи за вас, да сме честни към авторите, да ги популяризираме и им даваме кредит. Надяваме се в замяна да получим същото отношение. 

Кат и Картишоците


5 comments:

Being shMe каза...

Единствено бих избрала "даване на признание" или дори "отдаване на дължимото признание на" (кредит и на мен ми звучи твърде "бизнес"). И, да, няма значение дали нашият вдъхновител е първоизточник (мнооого рЕдка порода, вервайте ми) или също е "копирал" от някого, на когото, на свой ред също е отдал дължимото. Важното е, ако не друго да си "признаем" честно, че "идеята ни" не е оригинална и да посочим пътя, по който сме си я довели и пресъздали, а не гордо да се пъчим на всяко "леле, колко оригинална идея". За сметка на това пък, никой не може да ни отрече оригиналната интерпретация. Тук вече, ако ще да се праскат копчетата на ризата от гърди, изнесени напред, но "браво, невероятно изпълнение/интерпретация" (често по-добро и успешно от оригинала) е заслужен комплимент в случая, защото сте хванали, намачкали нещо през своя взор и мироглед и сте пунали публикацията. За това чуждите мацки скромничко признават това е моят "take on" на еди кое си вече познато ви нещо или нещото, което видях при другата мацка и реших сама да изпробвам. Ей тук баш е тънката линия. Как ще го интерпретираш 'нещото', че все пак да покажеш и себе си. Съгласявам се с Кат - всичко е процес на учене и развиване на усет (макар при някои и с кански мъки, последното да не може да се случи). Щях да ви разкажа и прелюбопитната история на двама от най-забележимите фалшификатори, но вече спя и ще го оставяза друг път. Мерси, Катски, че засегна темата да си поразсъждаваме малко заедно. Бележката в пожълтеното каре си остава същата в личния ми "морално-етичен кодекс" - отдаване на нужното признание на този, който го е заслужил с това, че е успял да ме запали по нещо ново и интригуващо.
ПП личи си, че спя.
Целувки, shme

Elena каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Elena каза...

Страхотно добре казано и точно в целта, Кат!

Поли Христова каза...

Много хубава статия ,която те кара да се замислиш :)

Te4eto каза...

Темата ми е много близка и разсъжденията сходни. Даже в блога си прося въпросната обратна връзка... неуспешно. Факт е - има момичета които го правят НО за съжаление очакванията ми дори след тази статия изобщо не са оптимистични. Както и очакванията ми относно неинтерпретираното копиране с чисто комерсиална цел придружено с гордо изпъчени гърди и самохвалство.