Our social:

17 юни 2018 г.

Накратко за правила на композиция и дизайн в картичките

 Желанието ми да напиша статия за композиция, правила на третините, white space/negative space и други подобни "правила", които могат да се използват в картичките, се роди през май 2014. Точно от тогава тази статия стои като чернова в блога на Картишок.
Причината да изчака повече от 4 години е ясното осъзнаване какъв парадокс ще бъде точно аз да пиша за тези неща. Затова, преди да прочетете нататък, моля да се запознаем.
Кат, математичка, финансист по професия, с двойка по рисуване, скарана с всички видове изкуства. Обича да нарушава правилата, ей така, от инат. Никога не е учила дизайн, нито е прочела дебелите книги в тази област. Обича да експериментира. Прави картички от 2010  - къде успешно, къде не, но има добри приятели, които я подкрепят и поощряват. 

Поводът да се върна към темата беше една дълга дискусия във фейсбук група. Започна от въпрос на начинаеща, мина през битка на "нови" срещу "стари" крафтъри и завърши като махленска свада. Нищо ново, но момичето едва ли научи нещо по повод композиция и разположение на елементи върху картичките си, което беше основния въпрос. С няколко думи ще се опитам да маркирам основните точки, които може да са полезни на всеки начинаещ в областта на картичките, който иска да направи нещо по-добро от това, да залепи три четири изрязани с бигшот елементи върху картончето и да го продаде за 5 лв. И така, да започнем.
Ще правим картичка. Откъде да започнем?
  • Цветове 

колко, какви, как да ги комбинираме? Тук кралицата е Кали, така че директно ви пращам да прочетете нейните съвети тук: http://www.kartishok.com/2016/02/blog-post_60.html
Аз не се чувствам толкова смела, затова гледам да се придържам към правилото (я, спазвам поне едно, значи) 60-30-10. Което значи, че избирам един цвят за основен, един за контрастен и нещо съвсем дребничко, което да е като 'черешката на тортата'.
  • Акцент

Може би за повечето хора това е финалния щрих, но за мен винаги е било началото. Като реша какво реално искам да доминира в картичката ми, по-лесно подреждам останалите елементи. Та, тук може да наблегнем на оцветена картинка, цвете, надпис или друг акцент по избор. Този момент има връзка със следващия
  • Настроение

Тук вярвам, повечето картичкоправещи ще ми се изсмеят, но аз да си кажа. Като правя картичка се старая да реша какво чувство искам да предизвика в получателя. Дали е сериозна, шеговита, детска, романтична, мъжка, лятна и свежа или пък носталгична? Не винаги се получава, но истински добрите неща говорят сами и издават какво точно е "искал да каже авторът".
  • Композиция

 Тук вече стигаме до тежката артилерия. Ще дам само бегли насоки и линкове по темата.
Има някои постулати в дизайна, които са непреходни във времето. Аз съм попадала на тях по най-различни поводи -най-често  като съвети за фотографи, за интериорен дизайн, за изработка на бижута, уебсайтове и други, въобще, ако се оглеждате и ослушвате ще видите колко несвързани на пръв поглед неща имат място в картичките ни.
Композицията трябва да представя главния ни акцент, да води окото приятно към него, като използва линии или диагонали, да създава баланс и хармония.
И така, не може да не сте чували за  третините и златното сечение.

Rule of thirds - Правило на третините.

 Разделяме си условно картичката на три реда и колони ето така:
Точките, в които се пресичат, са подходящи за разполагане на главния акцент. Обяснено е подробно  тук: http://operationwritehome.org/anyway-you-slice-it-composition-the-rule-of-thirds/
 (Въобще, ако английският не ви е чужд, в този сайт има много полезни уроци на тема картичкоправене: http://operationwritehome.org/tutorials/)

Основен принцип на правилото на третините е, че то не е добро за поставяне на акцента в центъра. Но вярвам и вие веднага ще се сетите поне за няколко картички, които нарушават това важно правило и въпреки всичко са красиви. В края на краищата, всички правила са за да се нарушават рано или късно – и това не е изключение. Ако искате да подчертаете симетрията във вашите картички, тогава нищо не пречи да имате централна композиция.

Golden ratio  -  златното сечение.

Може да го срещнете и като златна пропорция, златен коефициент или божествена пропорция. Съотношението на страните на една картина са 2 към 3 затова образно картичката  трябва да бъде построена така, че основните линии – хоризонтални и вертикални, да подсилват усещането за тази пропорция - трябва да има нещо което да води погледа по време на разглеждане на композицията – декорация например. Признавам, аз си бях разпечатала горната картинка над работния кът и доста дълго време се опитвах умишлено да я прилагам в страничките си в журнала, за да си тренирам окото, но май не ми идва толкова отвътре точно това правило.
 Често се спори кое е по-доброто от двете, но е факт, че с помощта на което и да е от тези правила може да постигнете въздействащ ефект.

 The Rule of Odds - правило за нечетните числа

 Следващото правило е по-лесно за преглъщане и смилане. Нямам представа защо, но от малка съм запомнила, че "три е за щастие". Така простичко може да се запомни това правило. Мисълта ни е устроена да разделя всичко на две - бяло и черно, ин и ян, ляво и дясно. Използването на нечетен брой елементи подпомага постигането на баланс и симетрия - слагате един голям обект и покрай него два малки от двете му страни - ето го нашето "три за щастие". Може вместо малък елемент да поставим групичка  елементи от едната страна и същата от другата - ето, пак сме запазили принципа на нечетни числа. Всички ние сме склонни да тълкуваме по един и същ начин елементи, поставени в близост един до друг, все едно принадлежат към една и съща група. Обекти с повтарящи се шарки могат също да допринесат за създаването на интересна композиция и симетрия в картичките.

Rule of Space - правило за бялото/празно пространство

Едно от най-трудните за мен. Изучавам го отдавна, наскоро пък навлизането в света на книгите за оцветяване ме накара пак да се върна на него и то по-специално на обратното правило - това за използването на негативното пространство. Но това ще бъде тема на отделна публикация тук, когато събера смелост и материали за нея.
Що се отнася до празното пространство в картичките (не става дума за истински "бяла" част, може да е цветна, но е празна, лишена от елементи), то тя разделя отделните елементи на групи и води погледа. То подчертава основния обект. Колкото повече празно пространство, толкова по-ясен е фокусът, и толкова по-трудна картичката за правене.

(Кратко допълнение от Кали, и за да се представя като Кат - лекар, който е учил рисуване за последно в 7-ми клас)
The rule of Triangle - правилото за триъгълника 
Използването на триъгълната форма или golden triangle във визуалните изкуства идва от античността, когато тази фигура се е считала за съвършена. Всъщност на двуизмерното платно (картина, снимка, скрапбук проект) триъгълната форма е най-простия начин за създаване на дълбочина т.е. перспектива. Или казано на медицински език, (а там вече имам компетенции) очите несъзнателно търсят и разпознават триъгълната форма и я приемат като "привлекателна, красива". В периода на Възраждането в класическите творби триъгълникът е олицетворявал и триединството на християнската религия.
А как да прилагате това правило в картичките - организирайте акцентиите, под формата на триъгълник. Аз разбрах, че несъзнателно в голям процент от картичките подреждам големите цветя именно в такава форма.


Ето една интерсна статийка как да използвате триъгълниците във фотографията, която може с леко преобразуване да се приложи и в композициите при скрапбукинга.  (Сега пак давам думата на Кат)


Ето още няколко интересни статии, които засягат горните теми:
Основни правила в дизайна
 Хармонична композиция
Дъски в пинтерест, които са по темата. 

Темата е безкрайна и съм далеч от мисълта, че с тази статия ще внеса някаква яснота по нея. Но пък ако дори и на един човек е полезно четивото, значи не съм си загубила времето. Ще се радвам да прочета коментарите ви по въпроса.

 И за финал още два съвета от мен.
1. Гледайте картички на добрите в бранша и се питайте какво точно ви харесва в конкретната картичка. Колкото повече отговори съберете, толкова повече ще ви се избистря тази сложна материя. 
 2. Запознайте се с горните правила и после ги нарушавайте смело. Човек трябва да познава добре правилата, за да умее да ги нарушава!

3 comments:

BEARKIS каза...

Това е най-приятното( за полезност няма да говорим :) ! ) четиво , което може да се прочете от човек, доволно накиснат, в поредната порция дъжд, но пък вдъхновено запретнал ръкави, за творчески деяния!!!Огромно благодарско, Кат, математикът умее да организира !!!

Мими каза...

Много полезна информация :) Благодаря за подробното описание. Изключително вдъхновяващо ми подейства и ще се опитам да пресъздам няколко идеи, които се зародиха докато чета тази прекрасна статия.

Kati каза...

Радвам се, че можем да бъдем полезни.