Our social:

26 ноември 2013 г.

Seam Binding - перфектната панделка за винтидж и шаби-шик

Здравейте, сладури мои! 

Днес се включвам с малко информация за сийм байндинга (seam binding). Обещавам, че ако разбера как се казва на български, ще поправя публикацията. :) <3 Не можах да намеря нито една статия, която да разказва за seam binding-a, така че ще карам по интуиция и научено от клипчета в youtube. :)

Да ви въведа с една снимка на въпросния продукт, току виж някоя шиеща фея се сети как се казва и ми напише отдолу в коментарче как се казва на български и в коя кинкалерия мога да си я намеря: :) 


Ако ви се струва просто панделка, не ѝ го казвайте, ще я обидите. :) С тази панделка завързахме любов още 2009г, когато за пръв път я видях на картичките на рускините. Тогава още не бях направила дори първата си картичка, само гледах и попивах красота... и техники, разбира се. ;) Е, ако ви се струва отдавна, да ви кажа, че едва преди 2-3 седмици беше първата ни среща на живо със seam binding-a. <3 Поправка: преди 1 месец Софи ми прати seam binding, но се оказа, че е от изкуствения. 

Да започна точно от там: има изкуствен и естествен seam binding. Изкуственият е по-тесен обикновено и стои твърд. Малко прилича на сезалено влакно на допир. Естественият всъщност е изкуствена коприна (rayon), така че формално и той е изкуствен. :) За целите на статията обаче ще използвам тези две понятия. Естественият сийм е мек и ефирен плат. И двата вида сийм могат да се боядисват с distress мастила (предполагам и с други багрила). И най-важното - може да се намачква като се намокри с малко вода. От там идва и името, което Тим Холц и други картичкоправещи са му дали - crinkle ribbon или мачкаща се панделка. 

Изначалната роля на сийм байндинга, както скоро обсъждахме в Консорциума, е окантоване на ръба на подгъв. От там идва и името му - "връзва шевовете". Но нас слабо ни интересува това негово приложение. :D Картичкоправещите го предпочитаме за винтидж и шаби-шик проекти. Може да бъде намачкан или не, и по двата начина стои много ефектно! <3

Нека ви покажа няколко мои опити с изкуствения сийм байндинг, като всички цветни вариации са постигнати с distress мастила:


Ето и няколко експеримента с естествения сийм:


Ако искате да се сдобиете с подобен шнур, в България към днешна дата в крафти магазинчетата няма. Както вече споменах, идея си нямам как се казва на български, но доколкото съм обяснявала и търсила по кинкалерии, не съм намирала. Тази зима обаче ще си нося мостра и ще питам навсякъде. :)

Ако решите, че искате да си вземете, препоръчвам crinkle ribbon на Тим Холц или Seam Binding на "Hug Snug":


В чуждите онлайн магазинчета има колкото искате. В e-bay - също. :) Ако искате готови оцветени панделки, има в Etsy.

Силно се надявам да съм ви зарибила по тази панделка! <3 Ако не съм успяла - изгледайте няколко клипчета в Youtube и разгледайте няколко картички в Pinterest и сте готови. :D

Успех на всички в издирването на сийм байндинг! А на тези, които вече си имат - приятно творене! <3

Поздравчета!


8 comments:

Ellie каза...

Отдавна съм ги набелязала тези красоти! В Simon Says Stamp няма Hug Snug, но пък има crinkle ribbon на Тим Холц. Вече обмислям новата поръчка :)

honey_bunny каза...

Да, Ели, Hug Snug си е за шивашките цели, затова го няма в SSS. А Crinkle ribbon на Tim е нарочена за картичкоправене. Дадох двата варианта, защото практиччески са едно и също нещо, а разликата в цените е 10х, точно защото Crinkle е на Tim. <3 :) Обмисляй, обмисляй! :))))

Kati каза...

Джиджи, чудесно написана публикация за много болна моя тема. И аз съм пощуряла на тема тия панделки и ги търсих из всевъзможни кинкалерии ходейки си точно с първата снимка, която си дала. Продавачките реагираха горе долу по един и същи начин - гледаха ме тъпо и викаха "Тоя интернет ви пощури вас, а вие пощурихте нас". Накрая си поръчах от ebay, но явно беше изкуствена панделката а и доста широка и хич го нямаше ефекта с намачкването. Колкото до това, че по принцип служи за подгъв - Весо ми е купил една такава, която обаче не е обкантена - утре може да я снимам и да я покажа.

vilini каза...

Ееех, на този етап само ще си мечтая за тази красота....

D.Veselinova каза...

Позволих си да направя малко проучване по въпроса с тази "мистериозна панделка", тъй като имам спомен, че вкъщи се мотаеше нещо подобно до скоро (останало от далечните години, когато повечето шивашки материали вкъщи бяха внесени от Русия). Та, ето до какво доведе моето проучване:
1-во предположение - Силкопор (има го в аптеките) хирургична лента от изкусвена коприна; 2-ро предположение - Паспел (от кинкалериите) използва за обточване/обкантване като веревна лента (макар, че той не е от коприна). 3-то предположение - Текстилна (пак от кинкалерия) панделка от коприна (обаче, тя е от естествена коприна, така, че незнам дали ще свърши работа). Имам още две-три предположения, но нама да ги споменавам за сега, че ще ми се смеете. Първо ще се опитам да се сдобия с тях и тогава ще говоря, че сега малко наизуст си говоря.
Имайте вяра - ще намерим тази мистериозна панделка. :))

honey_bunny каза...

1-вото предложение току що го отхвърлих - самозалепващ е силкопора. Ако искате може като копринен washi tape да го ползвате... :D Няма обаче как да се намачка и да стои като сийм байндинг. Останалите варианти от кинкалериите ще ги проверя като се прибера в БГ. Ще ходя като лудите с мостричка на сийм-а и ще питам дали имат. :) Няма да остане непопитана продавачка на шивашки материали в София, обещавам! :D

Em каза...

И аз ще подкрепя Кати за болната тема! Просто не е честно да няма никъде в Бг такова нещо! А аз толкова много искам да се докопам. Чудя се дали няма в някой английски саийт на по-големи разфасовки, та да може да се съберем и да направим една поръчка за всички бедстващи души тука :))))
Иначе чудесно си го написала, браво на теб! Гараниция, че ще зариби още хора ;)

Гуш
Ем

Sophie каза...

Наистина този, който си взехме е на пипане доста твърд, а розовия, който си показала горе, изглежда доста мекичък, дори ми е супер позната материата от някъде и акто че и аз клонях да кажа, че сигурно е нещо от аптеката, но не се сещам какво. Дали пък материата не съм я виждла по бебешки пелени и лигавници? :)))))