Our social:

23 декември 2013 г.

Заскрежено - техника за всякакви сръчни пръстчета :)ххх


Ейй,
Голям съм бил мързел, значи.:)) Коледата щяла да си замине, докато се натуткам.
 За това днес преди да сте се излюпили съвсем още грабвайте материалите и да направим заскрежен ефект на оцветените си картинки, мега готината си дизайнерска хартия или просто на фигурката, която сме си избрали за акцент.
Техниката, която ви споделям днес има прекрасен ефект, много равномерно разпределение на броката, здраво залепване  (разбирайте, че няма да блестите дни наред) и най-вече не чакате съхнене на лепило, не ви се налага да прибавяте още брокат и т.н. Въобще в подкрепа на мързеливата ми същност –идеалната техника J за този вид ефекти.
Какво ни трябва:

1. Освен картинка, дизайнерска хартия или формичка (въобще нещото, което ще заскрежаваме), ни трябват още -
2. Прозрачен безцветен фин сух брокат – аз лично предпочитам Тим Холцовия Distress stickles dry glitter –Clear Rock Candy:


По-специално за броката – казвам, че е хубаво той да е хем прозрачен, хем безцветен, защото има вариации като например т.нар. Iridescent брокат, който също има фини прозрачни частици, но и прекрасни цветопоглъщащи и цветопредаващи такива (как го измислих само направо не знам) или с две думи носи и собствени цветове – и не че съвсем не става ефекта, който търсим, но доста го променя и скрива основната ни картинка с цветните си блестящи отражения. Докато на нас в случая ни трябва съвсем прозрачен и деликатен брокат.  Ако искате да го ползвате само за да покриете формичката си обаче, Iridescent брокат е уникално красив.
И още нещо . За по-не толкова детайлни картинки или образи, които искаме да покрием в скреж или лед, може да използваме  и т.нар. декоративни кристалчета. Това е един такъв продукт, който много прилича било на едра каменна/морска сол, било на ситно натрошено стъкло (също толкова порязващо… от опит казвам). Аз лично много ги харесвам тези кристали – прекрасен прозрачен продукт, било за лепене, било за шейкър картички и т.н.

3. Двузалепващи А4 листи. Ето това е „голямата тайна“. Продават се в пакети по 4, 5, 10, а може и повече сигурно. Double - sided adhesive sheets или нещо подобно се водят и не струват много пари, а вършат супер добра работа за всякаквите брокатени, кадифени и други „мини частичкови“ техники, защото позволяват да си изрежете точно толкова голямо парче, колкото ви трябва. Може да се пробва сигурно и с доста дебело двузалепващо тиксо, но тези, които аз ползвам не са съвсем прозрачни, а имат оттенък и се губи част от „чистия“ ефект.

4. Щанци, пънчове, декоративна или обикновена ножичка за изрязване.

Насоки за действие:

Взимате си картинката, листчето, въобще това, което ще засрежаваме. Изрязвате си от А4 двузалепващия лист парче голямо, колкото картинката ви поне. Залепвате директно върху образа, който заскрежавате и не бързате да махнете и горния „предпазител“ на двузалепващото. Време е да изрежете формичката, която желаете да постигнете. Използвайте Биг Шота си, пънч, декоративни ножчета, ножички или каквото имате за рязане.
Като имате изрязаната формичка, пригответе си ненужен лист хартия, върху който ще ръсим броката. Отлепете внимателно горния слой и не оставяйте пръстови отпечатъци по възможност J.
Сега отворете бурканчето с броката и здраво наръсете картинката си. Притиснете с края на работния си лист или с друг такъв купчинката брокат (а може и с пръсти да действате като мен). И картинката ви е готова – красиво заскрежена и държаща броката, където му е мястото. Останалото количество по работния лист просто върнете в бурканчето си за следваща употреба.

Това е от мен. Надявам се да ви хареса и вдъхнови да пробвате и вие. А пък аз имам още един еййй такъв списък с неща, които обещах на Кат да ви разкажа съвсем скоро.

Весели празници, прекрасни феи. Не спирайте да се усмихвате и да подарявате вълшебство.

С обич,

shMe от Картишоците

4 comments:

Ганима каза...

О, не си мързел, щом толкова бързо след вчерашната среща го сподели с нас :))).
Благодарим за което! :))) *гуш*

Kati каза...

Пете, доживях да я видя тази публикация. Много е хитро, звучи лесно и ти благодаря че я сподели в толкова добре написана публикация.

Rosica Katreva каза...

Ето и другият мързел е тук... Кат, за бой съм, но благодаря, че не ме нашляпа днес пред хората. :D Петито, много благодаря за това споделено уроче. Хитро и красиво!

Unknown каза...

Много благодаря за урочето, вижда ми се супер лесно, ще го пробвам :)