Our social:

23 април 2014 г.

Що е то продуктова палатка - снимки и съвети как да си направим сами.

Обичате ли да ходите на палатка? Аз да си призная не обичам. Една от причините е, че никога не съм ходила, нито като дете, нито като възрастен - просто не съм възпитана така. Друга причина е, че съм голяма лигла и мисълта за разни буболечки, които ще имат достъп до нежното ми тяло не ме кефи хич. Но въпреки горе изброените причини, напоследък думата "палатка" не излиза от устата ми. Само че е в компания на друга дума - "продуктова".
Ако не сте я чували досега, значи сте късметлии и не се вълнувате толкова от снимките на вашите проекти. Но аз уви съм от тези, които забелязват че добрия проект има нужда и от добро представяне, а в интернет живота това означава хубава и запомняща се  снимка. Съдя по себе си - на ден прелиствам по няколкостотин блога и много малка част от тях наистина чета. Решавам дали да отворя публикацията или не предимно по снимката и в по-редки случаи от заглавието. Но особено в чуждите блогове, някои от които написани на "неразбираем" език снимката е това, което ме привлича. Поради тези си свои наблюдения от известно време се интересувам от продуктова фотография и там именно срещнах термина 

 "продуктова палатка". 

 Снимането в нея изглежда ето така

Магазин и цена: тук
Върви в комплект с две или повече лампи с еднаква светлина, които осветяват предмета меко и равномерно и позволява да направите качествена снимка по всяко време на денонощието, дори и през най-мрачните дни. В китайските сайтове се продават само лампите, на цени от около 12-15 долара едната. Убедена съм, че си струва парите ( Кали мисля има палатка, тя може да потвърди.
Само че аз още се ослушвам дали ми се инвестира в това нещо. И като типична българка търся начини да го побългаря и докарам до стойност десетина лева.
Дотук съм видяла следните жокери:
Форум в който е показано как да си направим продуктова палатка
Указания как да си направите палатка от кашон.
Да си призная възложила съм задачата за направата на мъж ми, който обаче не си дава зор - до тук е измислил "скелето" от сгъваем кош за пране, но за лампите каза че няма как от нищо да ми направи нещо, та ще се наложи да си купя поне две. Дотогава минах на план Б, а именно да последвам съветите на няколко мацки и да снимам с помощта на бели плоскости от стиропор (мразя да пиша тази дума).


Източник и разяснения на английски: тук
 
Източник и място на много полезни съвети: http://www.iheartnaptime.net/my-photography-tips/
Ето как изглежда сегашното ми приспособление, направено с двете ми леви ръчички, силиконов пистолет  и 3 панела от нещо като фоам (или нещо като изолацията дето слагат по сградите) купено от Слънчоглед за левче.Ако се бях сетила да купя четири или пет щях да си имам и под и покрив, но де толкоз акъл в една блондинска главица...

А понататък  ще чакам да пуснат и в България нещо подобно за да си го купя:
Надявам се сте разбрали поне нещичко от среднощните ми обяснения, дотолкова че да се включите адекватно в разговора следващия път като се видим и мрънкам за коледния списък с подаръци. Ако пък не - прегледайте линковете и задавайте въпроси. Ще мислим отговорите заедно:
Кат от палатката на Катишоците

4 comments:

Sophie каза...

И аз отдавна съм хвърлила око на този продукт и все се опитвам да избегна инвестирането на пари в него, имайки предвид, че самата палатка не прави снимката, а най-вече осветлението, което означава и закупуване на лампи и нямам представа още какво. Но искам тук да се включа с едно уроче за снимане на бижута, което изпозлвах да си направя продуктова палатка от кашон и да ви кажа се получава. Така че може да се възползвате от съветите на един фотограф http://blog.marabu.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B6%D1%83

Sophie каза...

Нещо не излезе като линк за кликане, ще трябва да копирате адреса...

Анонимен каза...

http://blog.marabu.bg/магазинче-за-бижута-–-или-как-да-прода
-----------------------------

Анонимен каза...

http://blog.marabu.bg//как-да-направим-ефектни-снимки-на-бижу
----------
..просто се опитвам да помогна и аз. Усмивка!