Our social:

1 септември 2013 г.

За начинаещи: Необходими материали за картички

Ако надниквате тук:
(1) или сте моя приятелка
(2) или пък имате желание да правите картички.  
(3) (ново!) сте човек от поддръжката ( специално за Течето, дано тук да се вмести)
Избрали сте (1) - обещавам да ви черпя по биричка.
Изборът ви е (2) - продължете да четете по-надолу и пригответе известна сума пари.
Изборът ви е (3) - поправете ми правописните грешки и допълнете с полезна информация.

Според скромния ми опит може да правите картички с почти никакви материали, важното е да имате желание и вдъхновение. Уви често срещан е и обратния вариант - хората си купуват красиви хартии, печати, машинки, шаблони, панделки и тн. а вдъхновение липсва, следователно не се раждат и картичките...Тогава следва едно copy/paste на картички от нета, и ново затрупване с материали, защото онази мацка в клипчето имаше точно такова нещо си...Само че ние още не сме нагазили чак толкова в дълбокото, така  че сега ще видим за  какви "почти никакви нещица" иде реч:
  1. Основа за картичка - Няма как без нея. Тя може да бъде готова или пък нарязана от вас в желания размер. Най-често ползваните като размери са 10х15 см, 13х18 см, или пък квадратните - 14х14 см, 15х15 см. Но има много идейни сгъвки, по-разчупени картички, кутийки, тагчета и тн. които ще ви е по-лесно да сътворите ако имате по-голям картон ( 50х70, 70х130 и тн.) По отношение на вида картон - зависи от вас и от това, което предлагат в близката книжарница. Аз имам предпочитания основно към грамажа на хартията - да е поне 200-250 грама ( че и 300 не отказвам) за да стои по-твърда самата основа и да не се огъва като сложите върху нея по-тежки елементи. По отношение на цвета - аз преди си купувах картони във всички възможни нюанси и цветове, но напоследък се прехвърлих на бяло и тук там нещо кремаво. Съвети не давам - това е въпрос на личен вкус.
  2. Ножица или даже направо ножицИ. Оитайте да режете с кухненската или с тази за нокти. Ако не се получи, тогава ще се наложи да си потърсите по-остра или направо тример/ гилотина. Аз като човек, който никога не успява да изреже дори и една права линия,  мога да се похваля с два тримера, гилотина, 13 обикновени ножици и 8 къдрави. Но вие се задоволете с хубава и остра ножица ( ако не можете да си позволите тример на първо време, но после го пишете задължителен) и няколко декоративни ножички, с които да замените засега бордюрните пънчове.
  3. Лепило. Също трудна тема. Сухото ми е удобно за тънки хартии, но не лепи толкова добре. Течното тип Ц200 ми набръчква хартиите. Най-добре е с двойно лепящо тиксо, но картон с картон почти не се залепват. Затова тук като задължителен момент включвам силиконовия пистолет. Не е никак скъп - до десетина лева, а лепи всичко върху всичко. Справя се и с картон, и с копчета и цветенца, и панделки, абе супер важен е.
  4. Цветни хартии: има невероятни дизайнерски хартии по специалнизираните магазини. Страхотни са, и на човек му иде да ги изкупи всичките. Но да гледаме реалистично на нещата - ако не ви се намират няколко стотин излишни кинти в джоба, то тогава ще се водите по нашия акъл. Освен красивите хартийки може да използвате: опаковачна хартия от подаръци, торбички за подаръци, стари пожълтяли вестници, книги, речници, писма, ноти, стари картички, снимки и каквото още се сетите. 
  5. Акценти - тук влизат всички дребни и не толкова дребни боклучки, за които се сещате. Копчета, игли, цветя,  стикери, надписи, дантели, панделки, перлички, брокат, каквото успеете да изровите у вас. Лепите ги със силиконовия пистолет и няма грешка.  
  6. Пънчове - само един два и то в прости геометрични форми. (кръг 1 инч примерно) . Убедете се че режат  и дебел картон и тънка хартия.
  7. Списания. Напоследък и в БГ се продават някои крафт-списания ( макар и основно във специализираните онлайн магазини, вместо в РЕПА). Хубавото на този вид списания е, че вървят в комплект с много идеи, обяснения и техники и безплатни подаръци (печати, хартии, при това никак не лоши).
  8. Принтер. Ако имате такъв под ръка, при това цветен, значи сте напълно готови за творене. В нета, и в частност в този сайт има толкова много безплатни ресурски (freebies) - красиви хартии, дигитални печати и оцветени картинки, надписи ( sentiments), че само трябва да разпечатате и да сглобите първата си картичка.
Със сигурност има още хиляди полезни неща като печати, алкохолни маркери за оцветяване, акварелни моливи, мастила, дистрес, топъл ембосинг, машини за рязане на елементи, куилинг лентички и тн. Но по-добре първо вижте какво ви харесва, изгледайте клипчета и сайтове на известни творци за да усетите кой стил най-много ви влече и след това вадете голямата торба.
И както съветва лично чичо Тим Холц, спазвайте елементарни, но важни правила: Не отивайте от самото начало  в специализиран хоби магазин, че ще ви се  замая главата и изпразни джоба за почти ненужни нещица. Още: вземайте само по едно нещо на ден -печат , мастилце, хартии и тн.

Друго мнение по същата тема може да прочете при Тони от Творения и вдъхновения:
Творения и Вдъхновения: Необходими материали за направата на картички:

Лека нощ от мен: 
Кат от Картишоците

12 comments:

KalySto каза...

Аз мисля, че съм от (1) ама пак го прочетох цялото. Чудесно уроче за първите стъпки!
Поздравления!
Кали

Plamnito каза...

Прочетох всичко, но и биричка няма да откажа! Страхотно местенце, Кати!

Unknown каза...

Кате, много хубаво си обяснила всико и звучи почти лесно, но си чакам биричката:-)

Te4eto каза...

Ох, аз пак не се побирам в една категория...

Kati каза...

Ееее, слагам биричките в хладилника. Знаех си аз, че съм богат човек - с толкова приятели, готови да се жертват за пийване с мен.

Kati каза...

Тече, специално за теб викам да открием нова категория - само че ти ще напишеш необходимите материали към нея...

Toni каза...

сложи и един сок в хладилника...всъщност недей, не го обичам студен :)

Te4eto каза...

Хаха, Кати ... хиля се на глас!
Много забавно пишеш - честна дума!!!

Ири каза...

Ех, страхотна публикация, но трябваше да я напишеш преди около 2 години. Ако я бях прочела тогава със сигурност щях да имам по-малко блокчета с дизайнерска хартия :). За другите дребни акценти не коментирам ... :)

Kati каза...

Тече, не видях да си ми поправила правописните грешки :Р
Благодаря ти въпреки това за комплимента :)

Em каза...

Е, как няма да се жертваме ;)

Прекрасно уроче! Много добре си ги обяснила нещата :)

Гуш
Ем

Unknown каза...

Интересно :)