Our social:

10 септември 2013 г.

За стенсилите в домашни условия.

Здравейте малки и големи Картишоци!
Ако сте сред верните фенове на чичко ви Тим Холц няма как да не сте забелязали на кой от продуктите си набляга в първия таг за септември. Човекът в десетина стъпки ни демонстира стенсили, шаблони или както и там да се наричат. Аз ще ги наричам по-надолу стенсили, дори и това да не е точно българската дума. Все още не съм ги видяла да се появяват на БГ пазара, но пък съм съгласна с чичко Тим, че имат голямо бъдеще в крафт индустрията. Затова днес реших да ви дам няколко идеи в тази връзка.
От както открих изкуството на Mixed media art  и особено Art journals  си колекционирам най-различни неща от бита и домакинството, които могат да допринесат за обогатяване на моите текстури и фонове.От особена полза са ми разни мрежички, интересни платове на дупки, неща купени от железарията и тн.
Когато през тях нацапаш с дистрес мастило или акрилни боички се получават интересни ефекти.


После попаднах в блога на една мацка, която нагледно с помощта на клипче обяснява как да си направим сами стенсили от картонени опаковки. Опитах с няколко но да си призная не ми бяха удобни за ползване с дистрес мастилата. С боички са ОК обаче.
Нещата рязко се промениха, от както направих ново откритие и се сдобих с ацетатни листа, или прозрачни плаки. Открих, че те са страшно удобни за стенсили, особено ако следваме съвета на чичо ти Тим и си ги правим малки по размери. Така че за един ден се сдобих с десетина най-различни, като любими са ми звездичките. Направих си ги с пънч звездичка.
При точките действах с кондукторски клещи - ония дето дупчат билетите във влака. Там се постарах повече - разчертах си стриктно листа за да са ми на равни разстояния. Имам си и по-големи точки, разбира се.

Направих си още сърца, цветенца, листенца - всички налични пънчове, които успяха да се преборят с плаката и да не заседнат в нея.  После почнах да си изрязвам по схема и без схема с макетното ножче. Така получих някои от по-странните форми тип лъчи и ромбове, които виждате в страничка от моя журнал. Със сигурност ще има и още, вече съм се разтърсила из нета за лесни форми, които да мога да си изрязвам от ацетата. Ще включа тук и някои добри другарчета с Биг-шот, които ще ми нарежат по-интересни шаблони.
 
Видях още в клипчето, че г-н Холц използва ембосинг паста, и сега ще пробвам да видя моята собствена смес от латекс-ц200-бебешка пудра-сода за хляб, малко розмарин и мента за миризма ( шегувам се за последните две) няма да ми свърши подобна работа. Аз я използвам за страшно много други неща, така че току виж и тук влязла в употреба.
И да завърша темата със стенсилите - може да използвате готови, може да си направите и собствени - едно е ясно, добавят доста интересни ефекти и позволяват работа на различни пластове при подготовката на фона.
Лека ви нощ от мен, леля ви Кат от Картишоците

1 comments:

Bo каза...

Страхотни идеи! Браво! Макар, че само в краен случай бих стигнала до тях :)! Друго си е с хартийките! ;) Но..., идеите никога не са излишни! :)