Our social:

26 април 2014 г.

Woodblock printing или Какво е това ръчно изработен дървен печат

Здравейте,

посещението на творческото изложение в Мюнхен предизвика много любопитство у мен и остави някои мои въпроси без отговор, като например- какви са тези красиви дървени печати, които продаваха редом с всички останали материали, за какво служат, как се използват...?
И ето че след обстойно преглеждане на редица чуждестранни сайтове, успях да събера нужната информация, така че се подгответе за пътешествие към далечните индийски земи и техните древни традиции, спазвани и до днес.


За печатите  и техниката на изработка

В Индия използвали дървени печати за различни цели и върху различни повърхности - платове, хартия, за татуировки с къна. Първите дървени печати били разпространени в провинцията Раджастан, където по онова време през 12 век, те били толкова важни, колкото вълната, обменяли се сред търговците и така се разпространявали в цяла Азия. Печатането с този вид печати е все още разпространено в Индия, а самите дизайни варират по региони. 


Интересното и уникалното при дървените печати е тяхната изработка. 
Използва се основно един дървесен вид, т.нар. Sheesham или Indian rosewood, който е вид благородно дърво със средна твърдост и се среща по индийските земи. Също може да се използват и по-твърди видове като например тиково дърво. От дървото се приготвят блокчета с дебелина 6-7 см, а по тяхната гладка повърхност се рисуват приказни орнаменти, които след това се издялкват със специални инструменти на дълбочина около 2 см. Блокчето се прави толкова дебело, за да се избегне опасността от огъване при многократното използване, а често се оставят части от мотивите да преминат през цялата дълбочина на дървото, като по този начин позволяват на въздуха да циркулира и на печата да диша. Готовите печати се оставят да престоят в олио за 10-15 дни, за да поомекне дървото. 


Самото печатане също изисква майсторлък и търпение, защото покриването с рисунки на големи площи платове с малки и големи печати и различни цветове изисква време и преминава различни етапи. Използваните бои са гъсти текстилни бои, често с растителен произход. Боята се разпределя в плитък поднос, в който се потапя част от мотива. След печатането платът преминава различни етапи на обработка като съхнене на слънце, излагане на пара, пране, гладене.

За използването на дървените печати в скрапбукинга

Дървените ръчно издялкани печати могат да се използват върху хартия, но силата им е определено в печатането върху текстил. Там повърхността е по- мека и въпреки неравностите от ръчната обработка на дървото, изображението се получава равномерно. При отпечатването върху хартия тези особености на ръчната изработка често са голям недостатък- отпечатъкът се получава с лошо качество и незавършен. Тук за предпочитане са фабрично произведените гумени печати върху дървено блокче, които пък от друг страна са трудно използваеми върху платове. Друго предимство на дървените индийски печати е, че са по-леки и удобни от гумените печати върху дървено блокче.
Дървените индийски блокчета не са предназначени за топъл ембосинг, именно заради трудното им печатане върху хартия.


Подходящи за тях са акрилните и текстилните бои, които се нанасят върху повърхността им с гъба. Почистването става с топла вода и сапун с помощта на мека четка или гъба. Важно е след това да се оставят да изсъхнат напълно, преди да бъдат складирани по рафтове и кутии.
И все пак за тези, които са се впечатлили и искат да работят с въпросните дървени печати върху хартия, е важно да използват мека подложка.  
А ето и вариант за направа на собствен гумен печат подобно на дървените и използване на индийската техника в съвременни условия.



Разбира се не е задължително всеки от нас да има от красивите дървени печати вкъщи, но е някакси различно, красиво и пленяващо да опитаме, да се докоснем, да станем част от това древно изкуство, което за огромно съжаление с навлизането на новите технологии, потъва все повече в забрава и е на изчезване.
И като за финал ви показвам клипче, с което може да се насладите на уникалната техника и да се потопите в  екзотичната култура на Индия.



До нови срещи!

Sophie

2 comments:

Kati каза...

Много интересно, Софи. Благодаря ти че сподели.

BEARKIS каза...

Открих и с удоволствие прочетох споделеното, за което и аз благодаря,София!!!