Our social:

17 февруари 2015 г.

До Джиджи: Списък с материали за начинаещи в mix meda.


Мила ми Джиджи,
Явно съм била доста убедителна в предишното си писмо до теб щом вече се чудиш какви материали да си купиш за да пробваш проклетата микс медия, с надежда после да те оставя на мира.
Питаш  ме какво да си купиш като за начало.
Изброяваш ми разни сложни английски думички, които нямам дори идея как се превеждат на български. Гледаш клипчета ту на тоя ту на оня артист и се чудиш откъде да го подхванеш. Аз няма да ти пускам клипчета, само едно кратко разказче за „Моята борба” с mix media и едно дълго списъче в края на тази публикация.
Откакто  се занимавам с картички  все трупам най-различни нужни и ненужни материали. Стари книги за трактори, картони от вчерашната пица, изрязани картинки от списания, парченца от блуза на точки, детски книжки с шаблони и татуировки , всякакви боички и четки.
Освен че ги трупам, доста често ми се случва и да ги използвам в картичките си. Едва преди 2 години открих, че си имало стил, в който се вписвам чудесно поради липсата на правила – Mix media му викали. Почнах и аз да гледам клипчета, но за разлика от теб Джиджи, попаднах първо на тези на Christy Tomlinson. И до ден днешен помня един клип, в който тя сряза джапанката на сина си, защото подметката и имаше интересен грайфер и се получи добра текстура с нея.
Та след няколко подобни клипа се запалих и отидох.. в супермаркета на щанда за домашни потреби. Изкупих всички видове домакински гъби за чинии, телчета за мръсотии, четки и всичко, което ми се стори странно и различно като текстура.

После прерових  шкафовете на мама за наши изписани тетрадки от училище, пожълтели вестници и стари ненужни снимки. Ей така започна моето приключение-среща с микс медията. 
  От тогава трупам с още по-чиста съвест „неща”, които може би ще са ми полезни в нещо. Някога.
Станала съм като катеричка –рунтавелка, само дето хралупата ми не се разтяга и ще се пръсне по шевовете вече.
Лошото е, че напоследък крафт-доставчиците се ориентират в посока микс медия стила  и започват да „кръщават” най-различни материали като такива за mix media. Вече не са просто шаблони за декупаж, а шаблони за микс медия. От всякъде наизскачаха акрилни пасти, специални четки, гелове, шпатули и какво ли още не. Че какво и е на шпаклата от магазина за строителни материали или пък на на акрилния лак ? Дори и печатите, мастилата и химикалките не са обикновени, а специално предназначени за жанра. Айде не на мен тия.  Но за да приключа тази тирада и да дам най-сетне списъка, ще кажа, че всичко може да се използва. Стига човек да има въображение. А него няма как да си го купиш от магазина.
Така че впрягай най-доброто от теб – онова скритото в левия ъгъл на голямото ти сърце и започвай да твориш.


Твоя: кака ти Кат.

4 comments:

honey_bunny каза...

Хахахаха не знам защо, но приемам публикацията като лично обръщение. :D Кат, защо не публикува преди месец - тогава имах крещяща нужда от помощ и насоки. :D Не че сега съм по-навътре, ама поне имам бегла идея от mixed media. :D Сигурна съм, че статията ще е изключително полезна за много прохождащи в жанра. :)

Miss Emerald каза...

За Джиджи не знам, но на мен как ми палиш все повече и повече фитилите, си нямаш и идея. А да знаеш пък само на един проект, който отлежава от доста време само леко наченат, как ще му пасне едно такова свободно творчество като mix media-та. И сега се чудя дали да се фръцна и да обърна гръб на всичко това или пък да взема да пробвам?

Kati каза...

Тони, как така се чудиш, веднага се захващай :) и после ни покажи.

Miss Emerald каза...

Ха-ха-ха, ще пробвам, дано стане нещо. После задължително ще покажа, разбира се.