Our social:

22 февруари 2015 г.

НРДП: Глава 4 - Условия за ползване на дигиталните печати или за авторските права

В днешната ни среща ще си говорим за сериозни неща  - какво ни е разрешено или забранено при работата с дигитални печати. Знам, че може би за някой постът ще се стори скучен или непотребен, но честно казано, когато започвах да правя картички, една статия като тази щеше да ми е много полезна, за да не правя грешки, на които не се гледа с добро око било от невнимание, било от недочитане или бързане.

Проучих изискванията на доста от магазините и ви направих един списък, който не претендира за изчерпателност, но обхваща доста голям процент от общоприетите правила. Най-често те се състоят от две части - условия за ползване на дигиталните картинки и условия за продаване на произведенията направени с тях.

Условия за ползване  =  Terms (Conditions) of Use, TOU

  • Със закупуването на дигитално изображение ние купуваме само ограничен личен лиценз за неговото ползване, а не авторските му права.
  • Дигиталните печати представляват уникално произведение на изкуството и са предназначени за създаване на единичен хартиен (картичка, албум, mix media – проект, арт журнал) или друг ръчно-изработен проект. Той може да бъде продаван според разрешените условия за това (виж малко по-надолу).
  • Нямаме право да разпространяваме или публикуваме дигиталните печати в т.ч. копиране, тиражиране, споделяне, размяна, препродажба, отдаване под наем, публикуване в интернет, споделяне чрез електронна поща, търговия, размяна.  
  • Може и се насърчава публикуването на снимка на завършения проект в интернет или в печатно издание, но за наша и на авторите защита е желателно на снимките да има „воден знак“ (ще си поговорим за това друг път). Не искате изработена от вас картичка да се озове в предизвикателство под чуждо име или оцветената от вас картинка да бъде принтирана и сложена на нечия доста по-грозна картичка. На мен последното  ми се е случвало не веднъж и ми е много болно всеки път. Може би ако някой беше направил по-красива картичка ще е друго …ама за сега не съм видяла такава ;) Примерът, който виждате, не е с моя картинка, но пък е много показателен.
 
  • Друго важно условие е, когато публикувате снимката на завършения проект, в описанието да споделите името на автора или да дадете връзка към него или използваната картинка.
  • Дигиталният печат не може да се продава отпечатан или оцветен, без да бъде част от цял готов ръчно-изработен проект.
  • Нямате право да променяте дигитално линиите (контура) на дигиталния печат.   
  • Имате право да го обърнете огледално (Наздраве!), да го завъртите, да му промените размера (стига да спазите горното условие).
  • Имате право да използвате детайл от дигиталния печат, например да го сложите в рамка и направите портрет, но само ако го изрежете след отпечатването.
 
  • Нямате право да сменяте части от печата с други, дори и да са от същия автор т.е. не може да им сменяте главите, краката или други части. Това да ви кажа, никога не би ми хрумнало, но за да го напишат изрично, някой се е пробвал.
  • Два дигитални печата могат да бъдат електронно слети (merge), като при тази техниката някои автори позволяват да се сливат само две от техните картинки, а други позволяват и смесването с печати на др. фирми.
  • На печатите, където фигурира авторската марка/подпис тя трябва да се запази и съществува някъде на готовия проект.
 Ето ви "подписа" на Кристи Крол от Tiddly Inks,
на Мо Манинг от  Mo's DP,
и на Кени Кернан от Kenny K.
  • Дигиталният печат може да бъде оцветен с всякаква техника, но „на ръка“. Някои автори изрично забраняват дигиталното оцветяване.
  •  Нямаме право да използваме дигиталните изображения за създаване на каквито и да е други цифрови файлове, т.е. не се позволява да си оцветим картинката и после да я сканираме и направим 20 еднакви покани от нея. Трябва всяка картинка да си е оцветена отделно.
  • Дигиталните печати не могат да бъдат използвани като персонални изображения т.е. за аватар, икона, банер, лого, визитни картички, пощенски картички, бланки и т.н.
  • Не може да се произвеждат продукти, използващи цифрово или механично възпроизвеждане на дигиталните печати, т.е. дигиталните картинки не могат да се превръщат във файлове за бродерия, стикери, апликации на дрехи, дизайн за торти, кукли, топери, хартия за декупаж или друга стока.
  • Дигиталните печати не могат да бъдат използвани за създаване на гумени или силиконови печати, както и гумените печати не могат да бъдат отпечатани и сканирани за използване в дигитален вариант.
  • Ако преподаваме оцветяване и искаме да използватме дигитален печат за курс или работилничка, тогава трябва да се свържете с автора за неговото разрешение.
  • Тъй като тези печати са в цифров вариант, авторите не предлагат тяхното „връщане“ ако покупката не ви хареса. Веднъж свален от клиента файл, не може да бъде възстановен при поискване, ако по някаква причина го изгубите/изтриете/затриете. За това, не забравяйте за правилното съхраняване и архивиране, за което си говорихме предния път.

 Условия за продаване на произведенията направени с печати = Angel Policy

  • Лицензът, който купуваме с дигиталната картинка ни дава  разрешение да се направят и продадат единични бройки, ръчно изработени и ръчно оцветени, произведения (картички, декорации и т.н).  На изработения проект е хубаво да фигурира авторската марка или произхода/сайта на дигиталния печат.
  • Някои автори дори ограничават и точния брой произведения, които може да направите и продадете с една дигитална картинка, например - 30 броя.
  • Създаденият проект може да се продава „на дребно“ в магазинчета, на изложения, за събиране на средства за благотворителност, по интернет.
  •  
  • При продажбата трябва да стане ясно, че се касае за ръчно изработено произведение.
  • Продавачът носи отговорност да се информира и спази всички местни изисквания, касаещи данъчното облагане при една такава продажба.

Този събирателен списък изглежда доста дълъг и строг, но всеки автор или фирма си има свои специфични изисквания, които може да намерите в сайта им и често получаваме заедно със закупения от нас дигитален печат. Някои са по- "свободни" от към правила, а други са доста конкретни, но всеки от тях споделя и адрес за връзка, ако имате въпроси или нещо ви се стори недоизяснено.
   
Нашето уважение към авторските права е това, което позволява на любимите ни художници да продължат да работят, да изхранват своите семейства и да създават изкуство за нас !
 

Кали

3 comments:

BEARKIS каза...

Доста "боса" , по отношение на този вид печати, благодаря голямо , за труда и информацията!!!!!

Анонимен каза...

Има някои неверни неща в материала. Например,когато се използват обекти на авторски права с образователна цел (курс),не се иска разрешението на автора. Това е в рамките на т.нар. "свободно използване". Сливането на два печата (два обекта на АП)

KalySto каза...

Малко късен отговор на последния коментар, но някои автори на дигитални печати изрично са записали в правилата за ползване на техните продукти, че НЕ РАЗРЕШАВАТ използването на техните печати за курсове, а други МОГАТ ДА ДАДАТ такова разрешение ако бъдат попитани.