Our social:

6 август 2013 г.

Трансфер на текст или снимка върху основа

Обещах да покажа как пренесох стихотворението върху този колаж:
Техниката бях видяла отдавна, но за съжаление сега не можах да намеря, така че давам линк към два подобни урока за трансфер на снимки.
Урок 1
Урок  2
Накратко представлява следното нещо.
1. Избирате си какво искате да пренесете. Много добре се получава като основа на винтидж картички ако на места пренесете текст от стара книга или речник. Ако обаче искате да е картинка или ваш текст (в моя случай стихотворение) се налага да си го изпринтите сами и то огледално. Тук съвети няма да ви давам, всичко е до настройки на принтера. И още нещо - принтирайте на най-тънката възможна хартия.
2. Да кажем че сте изпринтили снимката или текста. Следва мазане. Основата трябва да се намаже добре с... тук би трябвало да обясня какъв точно медиум да използвате, но аз съм твърде боса в тази област. Използвам си или лепило Ц200 на Леко, което купувам в малки разфасовки от Мосьо Бриколаж или Практикер. Другия вариант е едно 500 мл лепило за дърво или универсално такова лепило от Лидл. И то върши работа. Намазвате добре с лепилото или избраната акрилна боя ( ако е гъста разредете с вода).
3. После лепите отпечатания текст и чакате да изсъхне. Може да намажете и отгоре му с разредено лепило. Обаче минимално количество, че аз така бях бетонирала моя проект, че без малко да проваля всичко.Пробвах да го изсуша и с уреда за ембосинг, но не става толкова добре. Трябва си му един ден съхнене.
4. Като се убедите, че е засъхнал тогава махате най-горния слой хартия. Изтърквате я така де каже с пръстче. Може да си помагате като напръскате с вода.
5. Горе долу това е - текста/снимката си остава.

Споделено от моя опит.
Пробвах го върху платно. Не съм опитвала върху картон, но мисля ще стане.
Снимка още не съм пробвала. Текст да. Трябва да внимавате за размера на буквите и да не се размазват ако принтера ви е мастилено струен.
Освен това не трябва да се престаравате с мазането с лепило/боя. Аз така бях направила и едвам отлепих хартията на гърба. Затова не ми се чете и толкова добре стихотворението. Но иначе работи. Особено като част от фона на картичка, с малки текстове от речника на места.. добре звучи. Ще опитам отново тези дни.
Кат от Картишоците


10 comments:

BEARKIS каза...

По друг повод се интересувам от трансфер и прочетох,че картинката трябва да е принтирана с лазерен принтер,за да не се размазва...аз много не съм наясно с принтиране и нямам ,така че ще разчитам на" помощ от приятел",или заплащане...отложено засега...,но урокът,както винаги е полезен и благодаря,Кати!!!::)))

Kati каза...

Биси, има го момента с размазването при печатане с мастилено-струен, но не е чак толкова много. Зависи дали търсиш ясно пренесено изображение или просто размазан фон.

district2 каза...

Много благодаря! Интересна техника.

Unknown каза...

Кати, за да не ти се бръчка така хартията е необходимо да я лакираш предварително върху изображението, трябва да исъхне. Не се духа с горещо! а със студеното на сешоар или вентилатор. След като изсъхне се лепи на повърхността с изображението надолу и със същия лак. Като изсъхне се изтърква хартията.

Kati каза...

Миги, благодаря ти за поясненията. Ще го пробвам и така, непременно

Valarie каза...

Ей това непременно ще го пробвам. Отдавна замислям един проект с пано и мисля, че това ще да е подходящ момент да се тества трансфера. Само да му дойде и реда де, че при мен нещата винаги отлежават доооста време. Мерси за урочето, Кат. Прелестна си.

Анонимен каза...

пробвах но нещо неми се получи сега сам заложил с обикножена снимка

Anelia Simeonova каза...

Какво става с обикновена снимка, някой има ли представа?

Unknown каза...

Аз използвам лак на водна основа, вместо лепило. С него може и да се запечата след това самия образ. Става въпрос трансфер върху дърво.

Unknown каза...

Трябва да бъде принтира образ върху обикновена хартия, по възможност най тънка. За да може по лесно да се премахне след залепва ето.