Our social:

15 октомври 2015 г.

Как да фиксираме акварелните си картинки

Здравейте, мили мои!

Ако харесвате медиуми на водна основа и ги използвате в микс медия проектите си като мен, било то дистрес мастила, спрейове, distress stains, акварелни моливи, пастели или маркери, то тогава неизбежно сте се сблъскали с проблема с размазването им и необходимостта от фиксирането им. Тази стъпка е наложителна, когато искате да работите върху същата повърхност с нещо на водна основа. Примерно, ако искате да залепите нещо с декупажен лак, да подготвите повърхността да е непопиваща (със структурен гел или лак), да използвате гесо или каквото друго ви хрумне на водна основа. Водата в случая реагира с долния слой и всичко се размазва и се смесват цветовете, изобщо грозна гледка и много нерви за крафтъра.

Има различни начини за фиксиране и един от начините, който предпочитах досега, беше спрей за пастели, въглен и акварел. За нещастие на мързеливия крафтър, тази процедура е препоръчително (ако не и задължително) да се изпълнява на открито и проветриво място. Изисква поне 4-5 слоя пръскане и известно време за съхнене. Добрата новина е, че се намира лесно в повечето родни магазини за художествени материали.


Справях се с мързела си и го правех винаги, в името на това да имам неразмазани оцветени картинки с любимите ми акварелни моливи. 


Винаги имаше известно размазване след това, но го отдавах на по-ниското качество на фиксатора, или недостатъчно доброто му изсъхване, и правих компромис. :) Недостатък беше и това, че реагира и размазва перманентните мастила (StazOn, Archival), т.е. ако обработвам фон, трябва да няма нищо напечатано с тях. Тук пеперудите отпечатах със StazOn и оцветих с gelatos, които след това фиксирах със спрея. Мастилото се размаза, избледня и промени леко цвета си. Опитах се да го превърна в ефект, естествено. :D


Трудното дойде, когато исках да използвам дистрес мастилата. Тези от вас, които ги познават и използват, знаят, че те са специално създадени да са *силно* реагиращи с вода. Е, колкото и ката спрей фиксатор да сложих, мастилата все пак се размазаха и даже отмиха при нанасяне на декупажния лак след това (в случая при точките за фон на тази страничка).


Тук се наложи да се разтърся за някакво друго решение. Оказа се, че решението е microglaze. Първо помислих, че е напълно нов продукт, създаден специално за дистрес продуктите, защото попаднах именно на distress microglaze на Ranger и Tim Holtz. За Ranger това наистина е нов продукт, но microglaze сам по себе си - не е. Judikins правят microglaze от известно време, а и други видове восъчни медиуми (cold wax medium) работят на подобен принцип. Все пак си взех distress microglaze, тъй като другите видове не ги намерих в магазинчетата, от които пазарувам. Мога да ви кажа, че с този продукт направо се родих. Вече не сядам без него. По-необходим ми е дори от гесо, когато правя арт журналните си странички. 


Какво представлява? Прилича на безцветен вазелин, така се и нанася - с пръст по повърхността, която искате да фиксирате. Не размазва *нищо* при нанасяне и след това всичко е перфектно защитено. Абсолютно прозрачен и дори забелязах, че прави цветовете по-ярки! Нанася се изключително лесно, не е необходимо да излизате на открито или да чакате да съхне, което аз високо ценя. :D

Разфасовката ми се стори учудващо малка на пръв поглед като го получих, но вярвайте ми, това количество ще ви трае дълго, дори и да трябва да фиксирате цели фонове. Доста икономично се нанася, защото при разтапяне от топлината на пръстите, дори малко количество е достатъчно, за да "омазни" повърхността. Не е необходимо да усещате повърхността мазна, а по-скоро хлъзгава - достатъчно е само да минете с пръсти навсякъде. На опаковката пише "нанесете само на места, за да защитите целия проект, и избършете със суха кърпа излишъка". 

Освен за фиксиране, microglaze може да използвате, за да направите повърхността водоустойчива, подобно на восък. Водата се задържа като капчици върху microglaze-а, без да попива. Аз го ползвам и за предпазване на страничките от слепване, защото използвам лак за завършването им. Отново нанасям съвсем малко количество тук-там и разнасям/втривам хубаво с пръсти. Хлъзгавата повърхност предотвратява слепването. Друго приложение е за фиксиране на изображения, отпечатани с мастилено-струен принтер.

Накратко, влюбена съм в distress microglaze и го препоръчвам горещо на любителите на акварел и дистрес мастила, а и не само... :)
Ако искате да видите едно добро сравнение на няколко восъчни продукти, това видео ще ви хареса:


Надявам се статията да ви е била любопитна и интересна, а също и полезна!

Поздравчета,
Джиджи и Картишоците.

6 comments:

Nelly's handmade каза...

Дали тази вакса се намира на БГ пазара? :)
Благодаря ти предварително :)

Kati каза...

Много добра и обяснителна статия, Джиджи. Звучи като нещо, което задължително трябва да се купи.

honey_bunny каза...

Нели, доколкото ми е известно, все още няма нито една от ваксите, които съм споменала. Имам Dorland's Wax Medium и Distress microglaze, но и двете са купувани от чужбина. Едно птиче обаче ми подшушна, че съвсем скоро може да очакваме Distress microglaze на българския пазар, пътува към България. :) Силно се надявам. Тогава непременно ще дам и линк. <3

blue butterfly каза...

Ползвала съм този фиксиращ спрей на Марабу:
http://www.impresia.bg/products/fiskirasht-sprei-p20.html#.VlLs-3YrKM9
Бях си го поръчала от сайта на Импресия, но сигурно го имат в наличност и в магазина им на Кракра. Супер си става с него. :)

Надя каза...

С 6 години закъснение, но тази вакса продава ли се вече в България?

Unknown каза...

Би ли ми казал някой, как се изправя набръчкана прясно нарисувана акарелна рисунка ?