Our social:

2 октомври 2015 г.

Кога е завършена една арт журнал страница?

Отправна точка за тази тема беше една дискусия във фейсбук групата ни. Кога точно решаваш да сложиш точка на една страница? Микс медия техниките се характеризират именно с наслояването и многопластието си. Затова ни е толкова трудно да ви даваме готови рецепти и последователност от действия – има толкова много завои по пътя, по които може да кривнеш докато работиш върху страничка. А понякога направо се въртиш в кръг и започваш няколко пъти отначало.
kakichka art 110
Ако ви напиша сега прегледен списък начало-край на страница ще ви помогне ли това?
 
1. Мажеш с гесо или с медиум за основа на страницата.
2. Оцветяваш в цвят с акрилни бои, джелатоси, дистреси или фулмастера на детето
3. Лепиш тук там дизайнерска хартия
4. Правиш тук там текстура със структурна паста през шаблон
5. Използваш печати
6. Избираш си централна фокусна точка (картинка,надпис, цвете и тн.) и ги залепваш/рисуваш
7. Накрая подчертаваш светлосенки, детайли
8. Фиксираш с краен медиум или лак и готово.
 
Докато пишех списъка няколко пъти променях реда. Представях си последните ми две страници – в едната мазах направо с акрилни бои и после запечатах с медиум – още чака да я довърша. Втората направих с пачуърк от малки остатъци хартии и тук там боя. И тя чака продължение. Полуготови стоят още две сини страници. А между тях има 5-6 направени.
IMG_3778
Къде е тайната? Как да разбереш, че си приключил тук и е време да обърнеш на другата страница? Истината е, че само собственикът на журнала знае. Когато се връщаш непрекъснато към някоя „завършена“ страница и ти се иска да добавиш още нещо – явно не си я завършил окончателно. Аз имам случаи в които съм се връщала двадесет страници назад за да дооправя някой надпис, цветенце или да допълня три четири точки на стара страница, защото сега ми е просветнало какво и е липсвало.
IMG_3781
Ето няколко въпроса, с които на теория трябва да разберете дали сте на финала.
  • ·Харесва ли ми крайния резултат?
  •  Има ли още някоя техника, която искам да изпробвам на тази страница?
  • Дали да не я оставя да „отлежи“ за няколко часа (или няколко месеца) и после после ще реша как да я довърша?
  • Затормозява ли ме работата по нея? Усещам ли напрежение от мисълта, че ТРЯБВА да я довърша?
  • Дали да не започна на чисто?
Имала съм такива случаи – не ми допада цветовата гама, но въпреки това си казвам, че не мога да я оставя наполовина завършена и почвам някакви експерименти. Но съм забелязала как когато разглеждам журнала си назад пропускам със скоростта на светлината някои страници (точно тези, куците) а на други стоя и си ги разглеждам с кеф. Явно по-доброто решение е да се връщаш назад и да оправяш проблемите, а не да ги затваряш да те тормозят и в бъдеще.

С една дума – арт журналът си е ваш. Работата по него никога не спира. Забравете за правилата, за реда, за списъците, клипчетата които сте гледали. 

Няма верен и грешен подход, делим се само на започнали И никога непосмяли да опитат.

Бъдете от вторите! 

KAT от Картишоците