Our social:

3 май 2016 г.

Как да повикаме вдъхновението с помощта на черна дъска.

Добре де. Може и да не е точно черна дъската. И на дървена става. А може и на поднос или пък коркова дъска. Но идеята е стара като света и особено актуална в света на дизайна.
Така наречените mood boards са често срещани в Pinterest.
Темите  се въртят около цветова палитра или готино послание:

- МОДА - умението да се съчетават дрехи всъщност е друг вид изкуство и доста хора не го владеят. Затова преди да напазаруват поредния кафяв панталон и после да се чудят що не си отива на червената жилетка предпочитат да си свалят картинките на дрехите и да ги наредят на едно табло за да видят дали си подхождат.

- Грим, прическа, стайлинг - за тези важи същото като за модата. Не сте ли си изрязвали като малки любими прически от списанията и да ходите при фризьорката да искате и вие такава? Сега е същото само дето вече не ги изрязваме а ги снимаме и пращаме по вайбър. А тя все така не ни постригва точно както сме си го представяли...
 - Сватбени дъски - тук вече въобръжението е безкрайно и в нета има купища сватбени теми. Много са удобни когато планираш хилядите дребни детайли свързани с една сватба и искаш всичко да е в един стил. Ето една примерна слънчогледова такава.

 - уеб дизайн, нов сайт, лого или каквото там правят професионалистите. За тях няма спор че им трябва вдъхновение и добра визуализация за пред клиента.

Но ако сте крафтър как би помогнала идеята с дъската и как да я осъществите? Представете си, че имате поръчка за картичка за мъж в сиво и зелено? Рибар да речем. Или пък ловец. И нямате никаква асоциация, идея... не ви се почва дори.... Минава ден, два, три - крайния срок приближава, а вие се чувствате свързани с темата само докато си се представяте като уплашена сърничка пред дулото на пушката. Но картичка няма. Е, тогава на помощ идва дъската. Било то реална или виртуална. Аз лично предпочитам реалната.
Просто изваждате всички материали, които подхождат на темата - всяка една зелена или сива хартия, колкото и малко късче да е, всичко което прилича на въдица, пушка, шумка или застреляно прасе. Печате подходящ текст - например песента И ловец съм и рибар...
И сядате срещу купчината дреболии да мислите. Това при мен сработва безотказно срещу липса на вдъхновение. Даже обикновено главата ми ражда повече от една картичка, че като съм извадила всички тия нещица, поне да ги оползотворя.
Понякога дъската ми за вдъхновение включва блузка на дъщеря ми, някоя детска книжка, остатъците от обяда на Марти, два три лака за нокти и много, много дантелки, панделки и хартии.
Важното е вашата дъска да улови настроението, което искате да предадете на творбата си. Направете я свежа и ярка като тази палитра.


Или пък меланхолично романтично настроение като тук:

Или безгрижно  и щуро:
 


Забавно е - опитайте и вие.
Кат от Картишоците