Our social:

6 септември 2016 г.

Табелка за първия учебен ден.

Аз съм крафтър. Запален крафтър, който прекарва всяка свободна минута пред работния плот в творене на... нещо си. Аз съм и майка на две деца. Когато успея да съчетая любимото хоби и децата си в едно изречение, това ме радва безкрайно (и намалява за малко вината, че ги лишавам от присъствието си... за сметка на хобито,  но това е друга тема). Около 15 септември обикновено имам повод да работя за тях. Едно от нещата, които си откраднахме като традиция от западното крафт общество, това са табелките за първия учебен ден. 
Първоначално не изглеждаха точно така:
По-скоро бяха лист хартия, разпечатан в последния момент.
После се засрамих и дълго гледах красотите по чуждите блогове. Че и безплатни принтове, и уроци като тук:
ИзточниК: http://www.firefliesandmudpies.com/2016/08/28/first-day-of-school-sign/
Само че докато дойде време за следващия 15-ти и аз пак забравям. Обикновено табелката се майстори в последната нощ преди големия ден и е изцяло с подръчни материали и остатъци от други проекти.
 Тази година и малката госпожица настояваше, че трябва да има собствена табелка, въпреки че още е далече от първия ден в училище. Нямаше как, сътворих една набързо - в любимото розово и лилаво, с детелинка и калинка - за късмет!
Но табелката за трети клас още не  е готова. Имам още една седмица да я измисля. Този път смятам да се постарая повече. Освен идеята за табелка, мисля да опитам и един "Буркан за спешни случаи".  Видях го ето тук
Колко малко им трябва на децата - моливче, няколко бонбона, малък спомен от ваканцията, една вафла... и мамината целувка за късмет. 

Що се отнася до самото изготвяне на табелката, обикновено вземам бирен картон, мукава или пък остатък от някой кашон. Върху него залепвам различни хартии, малки остатъци от други крафт проекти в подходящи теми и цветове - черна дъска, написан текст, карти, звездички. Пиша кой клас е детето и коя е датата. Това до този момент ми се вижда достатъчно. По западните блогове има идеи за интервю с детето - какво обича, какъв иска да стане и други подробности. Виждала съм цели фотосесии, посветени на този ден, с декори, кадри и тн.При нас обикновено остава време само за един набързо щракнат кадър преди да плисна чашата с вода пред входната врата и да изтичаме набегом към училище.
 
Смятате ли идеята за табелка и снимка от Първия учебен ден за добра? Имате ли си такива специални ритуали с децата по случай важните за тях събития и дни? Споделете, ще се радвам  и на наши, български идеи. Чуждите блогове изобилстват от такива, но друго си е да пречупим нещата през призмата на родната действителност. 
Кат