Our social:

21 ноември 2016 г.

#Kartishok #Коледа2016 - джуджетата са вече тук.

Време е.

Колкото и да се правим, че не забелязваме, забързани в ежедневните задачки, листовете от календара хвърчат и само няколко дни ни делят от последния лист.
Усеща се по лампичките и коледната украса в магазините. По миризмата на мандарини и канела. По трескавото оживление между хората. Препълнените рафтове с коледни китайски боклучки. Сергиите с лъскави гирлянди за левче. Джъмбо, което е залято с всякакви пластмасови джунджурии, изработени в някоя далечна страна.
Такава е нашата Коледа в последните години. Треска за повече и по-големи подаръци, които да скрием под изкуствената елха. Децата пишат дълги списъци с поредната "хитова" играчка от най-модерния сериал - дали е тролче, или сърдито пиле или някоя русалка - все тая. Възрастните се избиват да купуват поредната коледна чиния, евтина покривка с еленче за масата, нова пластмасова играчка за елхата и някой и друг свещник. Гледат да отбият номера пред госпожите от детската с онази толкова кичозна къщичка от магазина за левче, дето свети с коледна светлина, а за доктора избират чаша под форма на ботушче, че да му напомня цяла година за отминалия празник. Тук там се пълни кошница с лакомства, бутилка вино и шоколад - крайно изискано на фона на останалите ненужни прахосъбирачки. Като питаш плахо защо такива са подаръците - ти се казва - важното е уважението, подаръкът може да не е голям, но да е поднесен с усмивка и добри чувства.

Но има и една друга Коледа.

Тази, в която сами правим нещо за близките си, колкото и малко и нескопосано да е то. Картичка, опакован шоколад, някое и друго бухалче от филц, мини албумче, бутилка вино с ръчно правен етикет, изплетена коледна звезда, малки свещници от бурканите кисело мляко, дребен снежко от шишетa и какво ли още не. Коледа, в която украсяваме курабийки с децата, правим си сами играчките за елхата, шием малки чорапчета за децата, които си нямат мама и тати да им купят по нещо сладичко за празника. Участваме активно, говорим, обясняваме..... и не, не вярваме, че Дядо Коледа вече пазарувал в близкия магазин - за по-лесно и удобно. 
Обичаме ръчно правените обеци, красивите рисувани сладки в малката сладкарничка, дървените играчки на някой чичо, сурвачките на бабите с пуканки и изсушени портокалови корички..... Поднасяме на близките си ръчно правени подаръци, тефтери, бурканчета сладко от дюли и други дреболии - може би пак ненужни, но пък изработени специално за тях, с много чувства и добри мисли.
Ако и вашата Коледа прилича на тази, втората, значи сте попаднали на правилното място. 
Може да разгледате какво сме правили миналите години:
А ние ви обещаваме в дните до Коледа да ви вдъхновяваме, предизвикваме, подсещаме с добри идеи. Това го умеем. 

ваши Джуджанки-Картишочките.