Our social:

27 януари 2017 г.

Spectrum Noir Illustrators

... или нова година – нови маркери…


Здравейте от мен - Кали!
Много се радваме, че статиите ни със "Списъци за начинаещи" от началото на годината  спечелиха вашето внимание и предизвикаха много въпроси и коментари. Мен главно ме питаха за материалите за оцветяване и за това  на няколко пъти ми се наложи да препращам към писаните в миналото постове за техниките за оцветяване с акварели, маслени моливи и алкохолни маркери.
 Именно последната статия има нужда от надграждане, защото в края на миналата година излязоха на пазара новият клас алкохолни маркери на  Crafter's Companion  - Spectrum Noir Illustrator или както ще ги наричам накратко - "Илюстраторите".
Разбира се, отне ми малко време за да си поиграя и да ги разуча преди да ви напиша днешното кратко ревю. Няма да ви превеждам дословно описанието им, защото може да го намерите тук, а ще споделя само нещатa, които ми направиха най-голямо впечатление.

Започвам с това, че се касае за чисто нов продукт, който не надгражда оригиналните Spectrum Noir, а e тяхна (по-добра) алтернатива. Говорим за по-добро, професионално качество или както са описани в сайта - artist-grade.

Целият спектър на Илюстраторите включва общо 216 цвята, които са в същите семейства като оригиналната SN палитра, но освен със стандартните си номера всеки нюанс е означен и с вкусни, ароматни или др. вид запомнящи се имена.

Другата разлика във външния вид е техният цвят - вместо характерното черно на оригиналите SN маркери илюстраторите са със светло сиво тяло, а капачките се затварят здравичко за да не изветрява бързо мстилото.
Външния вид обаче съвсем не е всичко. Основното подобрение е новата формула на алкохолното мастило. В това се убедих лично - нанесени в един слой създават добро и хомогенно покритие т.е. не правят черти и се преливат (blending) много по-добре. Пробвах го както и с далечни нюанси (За начинаещите - цветове от едно семейство с различно насищане или т.нар. прескачане в номерата), така и с цветове от различни семейства. За доказателство, гънките на палтото на снимката са с Vintage Blue 1 и 2 и Blue Turquoise 7.

Другата им съществена разлика с оригиналните маркери е в писците. Върхът тип флумастер е доста по-тънък и с това доста по-прецизен от предишния. Дебелият връх, който при старите маркери е тип highlighter, тук е конусовидно подострен  т.е. прилича на четка, което също дава по-добър контрол при нанасянето на щрихите. 
  
За по-лесно разучаване може да започнете с купуването на илюстраторите в 8-те комплекта от по 6 цвята, които следват логиката на колелото на цветовете и произлизащите от него вторични и третични нюанси. За допълване са налични и още 4 сета от по 12 цвята. И тук както и при оригиналните SN маркери нищо не се повтаря т.е. ако си взимате комплекти няма опасност да си купите два пъти един и същи цвят. (Част от комплектите вече може да намерите и на нашия пазар.) Но най-хубавото и ново нещо е, че за първи път маркерите на този производител се предлагат и индивидуално т.е. може сами да решите колко и как да си купите и комбинирате. 


 На снимката виждате всички цветове, които ми бяха необходими да оцветя момичето с лисичката, а ако искате да се научите как да направите плохи или базисни сенки с Illustrator-ите може да видите скоро в сайта на Spectrum Noir - Basic pleats with Illustrators Markers както и други интересни урочета.

Ето и видео от официалното им представяне на настоящата Creativation/CHA2017.

За мен беше истинско забавление да започна отначало с новите Илюстратори, а ако вие сте избрали да ги изпробвате знаете добре, че винаги съм готова за вашите въпроси.

Кали
от Картишоците