Our social:

3 юли 2017 г.

Дигиталните хартии част 1 - Frou frou craft. Чуждо име и българско момиче зад него.

Искаме или не, светът около нас постепенно се стеснява до няколко инча екран. Вече носим парите си във виртуален портфейл, снимките ни са само онлайн, щракнати набързо и веднага споделени  в социалните мрежи, паролите ни са в телефона, приятелите ни - и те са там. Не си правим труда да помним - имаме си аларми за това. Не си водим списък с покупки, защото си имаме приложение за това. Не преписваме рецептата за сладкиша на баба, а просто я снимаме и запазваме в гугъл. Свикнали сме всичко да ни е на една ръка (телефон, таблет, компютър) разстояние. Искаме и любимите крафт хартии да са толкова достъпни и винаги под ръка.  Може би това обяснява наличието на стотици хиляди магазини за дигитални хартии в Етси и други подобни сайтове. 
Дигиталните хартии си имат предимства - те са евтини, разнообразни и никога не свършват. Може да си печаташ само една или две страници от колекцията, защото да си кажем честно - почти винаги от  традиционното хартиено дизайнерско блокче имаш 5 любими дизайна и поне 7, които се чудиш какво точно да ги правиш. При дигиталните можеш да си избереш само тези, които наистина ще използваш. И когато братовчедка ти види страхотното албумче на сина ти и поиска същото -  няма как да я излъжеш, че точно това блокче хартии вече не го произвеждат. Печаташ си  отново същите 5 хартии и се заемаш за работа.
Къде ги печаташ, ще попитате. Това е дълга и важна тема. Домашният принтер върши работа, ако трябва да се спасява спешно положението. Но като цяло си излиза доста солено и не толкова истинско на вид. Остават любимите алтернативи на всеки студент - печатници, където можеш покрай курсовата работа да пробуташ и един два листа дигитална хартия. Професионалистите работят с рекламни агенции. А ние, които просто се кефим на красиви нещица, търсим алтернативи сред крафт магазините. Добрата новина е, че напоследък стават все повече магазинчетата, които предлагат такива услуги - talantino.bgnaborsata.com , shop.artcity2008.com, а може би има и други, за които ще се радвам да ни споделите в коментар.
 С една дума нещата си стават сериозни и по тази причина темата "дигитални хартии" попадна в полезрението на нашия екип. Решихме да направим в  Картишок  седмична рубрика, в която да ви представяме интересни дигитални хартии. Понякога безплатни, понякога платени, а в този случай - с етикет "Made in BG". Няма как да не започнем от нашите си момичета - толкова красота струи от тяхните хартии, а и успешните им истории ни действат много  мотивиращо и зареждащо. 
Без бавене, представям ви днешната ни гостенка - Маги от Froufroucraft. 



                1. Искрено и лично  -

Искаш или не, хората сме  любопитни за това кой се крие под псевдонима ти. Сподели коя си в десет думи.


Казвам се Маргарита Шабанова (а скоро официално - Витякова), собственик на Фру Фру Крафт - онлайн магазин за дигитални дизайнерски блокчета и илюстрации.


                2. Хоби или бизнес?
Бизнес. По неволя. Започна като хоби, но доста бързо порасна повече от колкото въобще съм предполагала, че е възможно - за по-малко от три години и много усилена работа, има над 54 000 продажби в Етси.
Coffee Paper Pack Coffee Scrapbook Paper Watercolor Coffee Shop Digital Background Seamless Patterns Desserts Planner Supplies Coffee Lovers

                3. Сама или с екип?
Сама. Предпочитам да знам, че мога да се справя и без чужда помощ.



                4. Как се справяш с техническата страна на въпроса? Кое е най-трудното в продаването онлайн? Иска ли ти се да имаш собствено магазинче офлайн? Липсва ли ти контакт с твоите клиенти или успяваш да общуваш с тях чрез социалните мрежи?

                Справям се е точната дума - техническата страна не ми е силната част, но мъжът ми ми помага, когато се наложи.

                Да продаваш онлайн си има своите особености - пазарът е буквално безкраен, конкуренцията е в пъти по-голяма, отколкото при локален бизнес. Според мен, за да успееш трябва да имаш усет, да знаеш кога е точният момент и точният продукт.
                Мислила съм и за офлайн магазин, но свободата на онлайн магазина да определям кога и колко да работя, ме спира. Определено ми липсва контактът с клиенти, липсват ми и българите като цяло. Продавам 90% в САЩ, те са с друг манталитет, друга култура и въпреки че са страшно позитивни, усмихнати и оценяват високо работата, е хубаво да чуваш и български думи. 

                5. Защо дигитални хартии?
                Истината е, че търсих нещо, което да мога да правя от време на време, защото тогава нямах почти никакво свободно такова, а и ми липсваше създаването на нещо ново. Винаги съм влагала в работата си 100%, че и отгоре, и правя всичко с наистина много, много желание. Но имам неприятния навик, когато ми омръзне, да се насочвам към нещо друго. Когато си на 25 е хубаво да се впускаш в нови проекти през година. Но като наближиш 30 си мислиш, че трябва да имаш нещо по-сериозно.
                Така че просто исках нещо, с което ще съм сигурна, че всеки ден ще създавам нещо ново, различно, че мога постоянно да се променям и развивам, за да не загубя интерес и ако все пак се насоча към друго, пак да мога да го поддържам. И да има труд и творчество, разбира се. Без това не мога.
                Изборът си беше съвсем осъзнат и целенасочен, търсих именно нещо подобно, така че просто избрах един от “финалистите” и започнах.


                6. Какви са предимствата на този вид хартия пред блокчетата дизайнерска хартия в магазина? Какво друго освен хартии се предлагат в магазина ти? А защо не и дигитални печати?
                Предимствата са големи - първо цената. Макар че, за българския пазар това не е чак такъв фактор, за американците разликата с физическите блокчета е почти двойна.
                На второ място - дигиталното блокче може да се принтира и сто пъти и да се влага в различни проекти, инвестицията си остава съвсем същата. Това спестява много разходи, а и време.
                Също така, не е необходимо да се чака за доставка или пък да се обикалят магазини. Просто сваляш веднага, принтираш вкъщи или в близкия център и е готово.
                И не на последно място - огромно разнообразие. При дигиталните блокчета не е необходимо да се съобразяваш с фактори като разход при печат, разпространение, консумативи и тн, така че създаваш колкото можеш и колкото искаш.


                7. Как ги измисляш?
                Ами, всъщност лесно - това е може би най-приятната част. 

                8. Къде намираш вдъхновение, сама ли си ги рисуваш? Разкажи малко повече за процеса на създаване на нова колекция?
                Опреш ли да търсиш вдъхновение, значи работата не върви на добре :D Не ми се е налагало да го намирам, самата работа ме зарежда достатъчно.
                От около две години сама рисувам илюстрациите за продуктите - когато не разчиташ на външни източници, възможностите стават наистина безкрайни.
                Процесът е доста дълъг, всъщност. Обикновено първо избирам тема или цветове. Обожавам да комбинирам цветове и често нова колекция е започвала просто от избора на цвят, а чак след това тема, елементи и тн. След това започва рисуването, което отнема и най-много време. Създаването на самото блокче -  почти още толкова. Накрая е оформянето на кориците и качването в сайта.

                9. Любимите ти колекции и теми? Покажи ни ги.
                Винаги последната. За тези дни ще е тази:
                https://www.etsy.com/listing/537244337/
                https://www.etsy.com/listing/537244325/

                10. Имаш ли си любими цветови комбинации или гледаш да следваш модния тренд и се подчиняваш на желанията на публиката?
                Както писах - обичам цветовете. Във всякакви комбинации. Разбира се, съобразявам се с публиката, но май съм си намерила точната такава, защото ми дават достатъчно свобода. Иначе вечният тренд в тази сфера е розовото във всимките му нюанси - не може да сбъркаш с него.
                11. Покажи ни любима хартия на конкурент?
                Буквално всеки един продукт. Момичето създава с такъв неподражаем стил, толкова различни и красиви, че няма как да не се влюбиш в тях.
                Като стил е тотално различен от моя, но именно това ми харесва. Интернет предлага безкрайни възможности, хората могат да избират и ако не им предложиш нещо различно, ако нямаш разпознаваем стил, а просто се сливаш с останалите, те подминават. Продължават да скролват, защото вече са виждали подобно. При дигиталните продукти не можеш да се конкурираш с цена - тя винаги е ниска и не е фактор. Остава да създадеш разпознаваем стил, който хората да търсят и да искат да имат именно нещо от теб, от тази марка (доколкото може да се говори за марки) и този магазин.

                12. Къде можем да намерим твои хартии – физически и дигитални?
                Онлайн магазинът ми е в Етси:
                https://www.etsy.com/shop/froufroucraft
                А отскоро има и физически блокчета в Талантино. За момента те са единствените оторизирани представители в България.

                13. Какво ще посъветваш читателите ни, които тепърва искат да пробват твоите  хартии?
                Просто да опитат. Не непременно моите - които и да са дигитални хартии.
 



Надявам се, че ви е било интересно с нашата гостенка. Непременно наминете през магазина ѝ в етси  за да си харесате колекция хартии. Или пък направо си купете разпечатано блокче от Талантино. 
Ако и вие си имате любими автори на дититални хартии, пишете ни на kartishoka@gmail.com, за да ги представим в серията публикации.

екип Картишок

1 comments:

shemetneveroiaten каза...

Разкошни хартии и невероятен талант.