Our social:

19 август 2017 г.

За социалните мрежи и по-специално за Instagram

Аз съм от хората, които ползват социалните мрежи, но и не обичат да си губят времето в зяпане кой какво е сготвил и с кого е ходил на кафе. Затова фейсбук грам не ми е любим, ползвам го "по работа" като канал за бързо разпространение на статии, материали и вдъхновение, обичам да надниквам честичко в групата на Картишок за микс медия и да се радвам на споделеното в нея от приятели, но визуалното е това, което търся ежедневно като източник на вдъхновение.

До скоро любимото ми място за споделяне на красоти беше Pinterest. Губех часове в разглеждане на дъски с картички, платна и всякакви други ръчно правени нещица.  Делях времето си за хобито между пинтерест и компютъра и същинското хоби - правене на нещица. Понякога минаваха дни без да мога да се отлепя от пинтереста - ако съм намерила някоя особено интересна колекция. Знаете как е - всеки линк води след себе си нови предложения, после други и други и разглеждането се проточва с часове.
Напоследък обаче се улавям, че все по-рядко отварям Pinterest,  когато искам да се вдъхновя /под вдъхновя, не разбирайте да видя нещо готово и да го изкопирам, а просто да се настроя на креативна вълна/. Идва ми малко тежичко като приложение, особено на телефона, на който уви прекарваме все повече време напоследък. Когато имам само минутка или две на телефона, искам да прелистя няколко красиви снимки / при това не на кучета, котки, цветя и пейзажи/ и да запретна ръкави нещичко да сътворя. Точно преди месец открих Instagram и реших, че това е моето ново нещо.
Разбира се, мрежата хич не е нова, хората си я ползват от години, но аз досега си живеех в някаква заблуда, че тя е насочена към красиви снимки и хора, запалени по фотографията. Всъщност това е просто мрежа, ориентирана към всичко визуално. Там няма да намерите връзки към сайтове, има строги правила за тези неща, но може да напълните очите си с чудесни снимки и интересни идеи. Определено е подходяща за творци, както и като място за рекламиране на услуги в областта на скрапбука.
Ето няколко бързи съвета от моя кратък опит:

 Използвайте хаштагове за да сте по-откриваеми. 

Ако не знаете какво е хаштаг /hashtag/, то това са думи, предшествани от този знак # . Представляват нещо като заглавие на колекцията нещица, улесняват търсенето по дадена тема, сортират публикациите и снимките ви. Например аз вече използвам хаштаг картишок, за да събера на едно място колекция снимки.

#kartishok 


Ще се радвам, ако започнете и вие да го използвате и така с едно кликване ще можем да си споделяме творбите и вдъхновенията.
Хаштаговете, откриваеми в инстаграм не са случайни думи, а такива, при които повече хора правят асоциация с дадените неща. Няма забрана да използвате каквото си решите, но ако публикувате картичка и напишете хаштаг #картичка#Стелаприятелка#бебе#Пловдив едва ли ще може да нацелите най-добрата аудитория за вашата снимка. Друг е въпросът дали ви вълнува броя последователи, които имате, или пък броя харесвания, които е събрала вашата снимка. Но каквото и да ми обяснявате, човек е социално животно и щом е цопнал с двата крака в такава мрежа, значи го вълнуват тези неща.

Старайте се хаштаговете ви да са адекватни.

 - ограничението за брой хаштагове е 30 към всяка снимка, но не е необходимо всеки път да изброявате всичките. Според някои анализатори и 10 са достатъчни.
- за да се ориентирате кои са най-използваните думи във вашата област, разгледайте конкурентите, подобните на вас продукти и вижте какво са сложили те като хаштаг. Друг начин е, когато решите, че даден хаштаг е гениален, просто го пуснете на търсене и вижте какво излиза под него.

Има модерни /trending hashtags/ и вечни /evergreen hashtags/ хаштагове. 

Няма нужда да ви казвам #love #summer #friends#art#nature#travel#life#music
от кои са. Има и такива, за които няма да се сетите сами, ако не видите някоя класация като тази. #picoftheday #instagood#like4like#followme


Следете кои от снимките ви са най-харесвани и кои хаштагове са по-популярни

 Що се отнася до конкретните, посветени на нашето хоби хаштагове, все още не се осмелявам да давам съвети. Проучвам различни класации, инстаталирах си разни приложения на телефона, които на база снимката дават предложения, но предложенията са по-общи. Има значение на кой език добавяте думите - рускините и полякините имат уникално красиви неща и определено не трябва да се залита само към англо-говорящата публика. Може би трябва заедно да помислим и да направим списък на най-популярните хаштагове. Ето някои от моите предложения:
 #art_ 
#handmade
#papercraft
#craft
#картичка #cardmaking  #cards #handmadecard  #kartka  #открытка #открыткаручнаяработа
 #scrapbooking
#flowers  #handmadeflowers  

mixed_media #mixedmedia #mixedmedia #mixedmediacard #mixedmediacards #mixmediacard #mixmediacards #миксмедия #миксмедиа
И разбира се вече споменатия #kartishok както и #kartishokchallenge за участниците в нашите предизвикателства.

Още няколко полезни общи съвета от професионалисти, а не аматьори като мен за използването на инстаграм за бизнес:

Instagram маркетинг: вземете максимума – повече фенове, повече харесвания, повече бизнес  
7 полезни трика в Instagram, които може би не знаете
#Hashtags или как да използваме Хаштагове в бизнеса си ...

Ако се разтърсите в гугъл ще намерите още много подобна информация. Използването на инстаграм за бизнес става все по-популярно, което може да усетите и сами по рекламите, които ви изскачат честичко във фийда. Но пък рекламите за инстаграм се стараят да спазват общия дух на мрежата и да ни представят красиви и стойностни снимки, което ги прави една идея по-малко дразнещи от тези на фейсбук например. 
 Въобще темата с качествените снимки, които да привлекат повече харесвания сама по себе си е повод да започнете да използвате този канал. Сами ще видите как започва да ви се променя мисленето и да ви се иска да "композирате" по-интересно картичката или албума си за да го представите в инстаграм. Самите вие ще търсите и ще гледате какво предлагат творците в своите профили. Може да научите доста нови неща, но това важи за всяка една област от живота, нали?
Поздрави
Кат от Картишоците