Our social:

11 февруари 2018 г.

Core’dinations – картонът с различно сърцеДнес ще ви направя ревю на един от любимите ми крафтърски материали - картоните Core’dinations. Рядко ще срещнете моя картичка, в която да не съм ги използвала. 
На българския пазар ще ги намерите под името „структурни" или "текстурни" картони. Това, което ги отличава от останалите цветни листи е, че са направени от няколко слоя т.е. видимият цвят на повърхността се различава в няколко нюанса от този в сърцевината. Тази хитрина позволява картонът да бъде променен по различни начини като се създават многобройни ефекти.
  Най-често използваните техники са – накъсване, изпиляване, намачкване и сух ембос.

Tear it / Накъсване. За да видите каква е разликата между картоните Core’dinatinations  и другите обикновени картони е достатъчно да скъсате парченце от него. Докато при обикновените картони всички слоеве са с един нюанс, сърцевината на структурните картони в класическия вариант е малко по-светла от цвета на повърхността. (Има и други варианти, които ще ви покажа по-нататък.) Накъсването придава един прекрасен състарен ефект по краищата на елементите, които може да използвате за рамки например.

Sand it / Изпиляване. За всички останали техники ви е необходима пила за хартия или обикновена шкурка. Аз съм си купила от пиличките за нокти тип дунапренови кубчета която  по принцип може да използвате и така. Но аз обичам ефекта да е по-силен и за това съм си взела от най-фината шкурка, която намерих в строителните магазини и съм си изрязала парченца, които залепих с двойно тиксо на четирите стени.
Така може да се изпили всеки ръб и да се позитивира и най-малкия релеф.

Аз пиля всичко. Ето ви за пример тази картичка – рамките на основата, къдравата рамка под картинката, релефните ъгли, цветята, листенцата. Така всеки детайл вместо остър и изрязан ръб придобива един мек, органичен и натурален завършек. 
 
Изпиляването е достатъчно да придаде обем и на многопластовите шаблони като тази роза без да използвате различни цветове елементи.
Ето ви и още няколко примера:  

Emboss it / Сух ембос. Един от най забавните ефекти на структурния картон е да използвате папка за релеф и след това да го направите много по-видим като изпилите леко повърхността. 


Ето ви пример с тези сърца като по-малкото има и позитивен и негативен релеф.
Antique it/ Намачкване. Тук е достатъчно да намачкате парчето картон и след това да го изпилите лекичко, което ще промени всички получени ръбчета. 
   И тъй като ефектътите са наистина забележителни структурните картони са разработени  в няколко разновидности като ще ви покажа част от тях заедно сняколко примери -от мои картички и такива намерени в интернет.
Класически вариант
Както ви написах по-горе при този вариант сърцевината е по-светла от цвета на повърхноста и при изпиляване ръбчетата просветляват. Това е доста по-забележим при по-тъмните варианти като в чужбинските магазини най-често се срещат като 4 вида блокчета - ярки, пастелни, тъмни и неутрални.

  Съществуват и различни Дизайнерски серии като тези координирани със специфичните цветове на дистрес мастилата Тим Холц:

Или с прекрасната палитра на Graphic 45:

Колекция Винтидж / Vintage collection

Много харесвам този тип структуриран картон, защото както виждате на снимката оригиналния му цвят е леко пъстър, което придава състарен ефект още на поевърхността. И тук при изпиляване  вътрешността е по-светла, а ето ви две картички, в които съм използвала предимно него:

Крафт сърцевина / Kraft Core
 Отново със съдействието на Тим Холц този вариант на текстурен картон е направен така, че сърцевината да е в крафтърско кафяво, което го прави изключително подходящ за есенни и хелоуински проекти.
Напукан Крафт / Kraft Core Shattered Collection
 Тази разновидност отново е с крафт вътрешност, но самото лице е с много красив напукан ефект. 

Бяла боя / White wash

Интерсното при този тип структуриран картон е, че за разлика от повечето останали лицето му е по-светло от сърцевината - сякаш е минат с бяла боя (откъдето идва и името му). С него проектите стават много светли и нежни и затова често го използвам за сватбени картички. 
 

Черна Магия / Black Magic
 Тук лицевата страна на картона е черна и едва след изпиляването се появява различния цвят на основата. Ето ви няколко картички за пример, които намерих в интернет.

 
Кутия с шоколадови бомбони / The Chocolate Box
Тази колекция е напринципа на предишната, само че основният цвят на картона е шоколадово кафяв. За нея ви намерих най-малко примери, защото Google непрекънато ми показваше кутии с шоколадови бонбони и аз реших да сложа край на изкушението :)

Разбира се, че има и още варианти - такива с предварително направен релеф, с шарки и други, но мисля, че статията и без това вече стана прекалено дълга.
Остана само да ви кажа, че в нашите крафтърски магазини може да намерите някои от вариантите, които ви показах под формата на единични листи тук, големи блокчета и малки комплекти, както по-евтиния вариант на Scrapberry's - тук и тук.  И тъй като в Картишок обичаме да казваме всичко точно, и то след като сме го пробвали, разликата между двата вида - тези на Core'dination и тези на Scrapberry's (освен цената) е и, че при последните контраста между повърхностния и сърцевинния цвят не е толкова голям. Ефектът пак го има, но не е съвсем "Уау!"

Надявам се, че пътешествието в страната на картоните с различна СЪРЦЕвина ви е харсало.
За вас написа - Кали.

2 comments:

Made for an Angel каза...

Преди време попаднах случайно на такъв картон и много ми хареса. Тази техника с изпиляването много ми допадна, не се бях сещала за това. Истината е, че преди да прочета цялата статия, не се стърпях да не се полюбувам на прекрасните ти творени, Кали. Опияняващи са просто.

sisitodov каза...

Кали,много благодаря за споделеното!Ще е от полза за много от нас!А за картичките ти-наистина са магични!Имам честта да притежавам една от тях и щастието да си я гледам,когато си поискам! :)