Our social:

4 февруари 2018 г.

Cinch Bindery Tool или по-голямата машинка за подвързване и защо я предпочетох пред Zutter-а





Здравейте на всички любители на тефтери, както на тези които ги използват да си записват всичко и навсякъде (аз не съм от тях) така и на тези, които обичат да ги правят – ето тук вече ме хванахте!  
Преди точно 3 години по това време написах статията  Zutter или розовата машинка за подвързване и ако я прочетете сега ще видите колко съм била ентусиазирана, когато си я купих. Днес ще ви разкажа впечатленията си и от другата крафтърска машина, за подвързване - Cinch Bindery Tool или „Синч“-а на We Are Memory Keepers. Само да ви кажа, че не съм се разочаровала от Зутера и причината, поради която ги смених е само една – Синча пробива повече дупки т.е. един проект става двойно по-бързо. Времето е единственото нещо, което нямам в изобилие 😊

Няма да се впускам в много детайли, а само ще ви споделя моя личен опит относно плюсовете и минусите и на двете машини, които практически правят едно и също нещо – пробиване на дупки и затваряне на спирали. 

1. Пробиване на дупки: При еднократното издърпване на ръчката на Синча се пробиват цели 12 дупки, за разлика от Зутера, където могат да са най-много 6. И тук ножовете на принципа на пънча прорязват през различни дебелини картони, около 15-20 листа стандартна принтерна хартия и всякакви др. материали (ацетат, мукава, бирен картон, тънък  и т.н.). 


Първото предимство на Синча при работа е, че е доста по-масивен и стабилен от Зутера и това ви дава сигурност при работа. Това, че е по-голям обаче е и недостатък ако имате по-малко място, защото Зутера определено е по-компактен и лесен за съхраняване. Вторият плюс е, че определено изисква по-малко мускулна сила за да се пробие необходимия брой дупки.

На пазара се предлагат няколко варианта на Синча като основната разлика е във вида на отворите. Този, който си взех аз (жълтия) пробива квадратни, каквито са и на Зутера. Другият модел, със синьо-зелени детайли, пробива кръгли дупки. Не знам дали има някаква различна от естетическата причина да изберете единия или другия модел.  Аз практическа разлика не виждам, но ще ми е интересно да споделите ако сте открили такава.  
 Това, че дупките са 12 определено е предимство, защото едно пробиване е напълно достатъчно за да направите с тях всякакви тефтери и проекти със стандартни листи А4. Аз подвързвам и разни помагала за училище, принтирани учебници и др., и 12 дупки в центъра са ОК. За да пробивате от край до край и по-дълги неща се използва плъзгача на основата, който ограничава се издърпва до конкретния размер на хартията (вижте клипчетата по-долу). Със сигурност това е голямо предимство пред Зутера, където трябва доста голямо наместване на листите, които на всичкото отгоре са във вертикално положение и това може да стане причина да пробиете накриво или неправилно. При мен се случваше доста често и понеже почти винаги работя единични, уникални проекти почти без резерви, като този Хари Потър например, това доста ме изнервяше  При Синча пък единственото, за което трябва да сте изключително внимателни, е че сложените хоризонтално листи трябва да натикате максимално навътре в отвора за да не пробиете по-плитко от необходимото.
 Въпросът с малките проекти също е решен елегантно като само с едно натискане на пластмасовите копченца блокирате съответния нож и той вече не пробива т.е. ако искате може да направите и само една дупчица.   
 За сега съм използвала Синча само с корици от мукава и бирен картон – реже безпроблемно. Единственото, за което може да внимавате е да не ги правите прекалено дебели, защото отворът и при двете машини е фиксиран и може това да ви затрудни. Струва ми се, че отворът на Зутера е малко по-голям от този на Синча, но това е само субективно мнение, в което не съм 100% сигурна. 

Готиното при Синча е, че е измислен вариант, който улеснява и самото нареждане на листите върху спиралата. За целта тя се слага на щифчетата, които се намират по единия ръб на машината и по този начин доста по-спокойно може да подреждате проекта си. Това нещо липсва при Зутера, но определено можете да минете и без него. 

2. Затваряне на спирали: Металните спирали, които се използват при двете машини са еднакви - Binding wires (O-wires) със стъпка 2:1 или 2 дупки на инч.
Наскоро ме питаха може и да се използват „стари“ спирали и отговорът е „Разбира се!“ стига да отговарят на това разстояние между дупчиците и да сте ги отворили внимателно и за не са се деформирали. Аз много често използвам на този принцип готови нови тетрадки или тефтери, на които внимателно разтварям спиралата, после слагам допълнителни разделителни странички и само преподвързвам и пробивам отново кориците. Алиса я направих точно така 😊
  За да затворите  различните по дебелини проекти с едно въртящо бутонче нагласяте диаметъра  на използваната спирала, слагате готовия проект и затваряте с едно натискане.И тук най-дебелите спирали са максимум 1 инч и 1/4.

Единственото, което остана да сравня е цената. Zutter-а е може би с около с 1/3 по-евтин от Синча, който у нас в момента може да се намери на цена над 200 лв. В интерс на истината не намерих магазин, в който да предлагат и двете машини за да ви дам пример. Ако ми здадете въпроса "Мога ли да използвам и двете машини за подвързване на тефтери и албуми т.е. мога ли да спестя пари и да си взема  Zutter-а ?". Ще ви отговоря - "Да, малко по-труден е за употреба и изисква малко повече разучаване, но бързо се свиква". Ако ме попитате, обаче "Коя от двете машини да си взема, ако парите нямат значение?" - тогава със сигурност ше ви кажа "Синча, защото по-бързо и лесно се работи с него".


Ето ви и  няколко клипчета от WAMK, в който може да се ориентирате как се работи с машинатa:



А това уроче ми хареса, защото в процеса на правене дамата показва  и най-честите грешки, които могат да ви се случат при правенето на един тефтер:

Надявам се да съм ви помогнала в избора на машина за тефтери.
За вас написа Кали от Картишоците,
защото Кат щеше да скоро да започне да ми напомня  :)