Our social:

6 март 2018 г.

Програми за обработка на снимки на телефона

Имам хубав фотоапарат, по-скъп от колата, която карам. Обичам го, но напоследък го използвам все по-рядко. Причината е ясна - бързам. И в бързината предпочитам да
щракна снимка с телефона ми в движение, да я публикувам директно от него и да я споделя по социалните мрежи. А едно време се смеех на човека, който ме убеждаваше, че wi-fi във фотоапарата ми е едно много важно условие..
Така е, телефоните станаха ежедневие и все по-често снимките ни са правени с тях. Това не значи, че трябва да споделяме размазани, тъмни и неразбираеми снимки. Дори и да нямаме време да подреждаме декори и в движение, то все пак може да се постараем да уловим дневната светлина и правилния ъгъл на снимане. Останалото - въпрос на обработка на самата снимка. Вече има толкова много програми, приложения и онлайн базирани редактори, че нямаме право на оправдания.
Ето моите фаворити в тази област.
Съвсем наскоро открих web-базиран редактор с много и най-различни функции:
https://www167.lunapic.com/editor/
Признавам си, че засега съм го ползвала само от компютъра и далеч не съм успяла да проуча всичките хиляди неща дето очевидно може.

Програмите, които ползвам на телефона ми са основно три.

Едната е за правене на колажи, но също има различни възможности за обработка на единични снимки, другата е основно за обработка на снимки. И двете са лесни и интуитивни.

Collage Maker Pic Grid на Lyrebird Studio.


Pixlr – Free Photo Editor


Другата програма, която използвам напоследък е програма с доста широк набор от възможности за обработка на снимките:

LightX Photo Editor & Photo Effect


Няма да ви давам конкретни съвети за използване на програмите, тъй като те имат много функции. Знаете основното - малко орязване за по-добро кадриране, оправяне на светлината, контраста и тн нещица, които са общовалидни както за компютъра така и за телефона.
Марти сподели доста добри съвети преди  седмица в Картишок, а сме писали и друг път  за обработката на снимките.

За хубавите снимки и пътя до тях.


Играта 8: Онлайн програма за обработка на снимки и колажи от Julka

Едни от най-полезните на тема редактиране съвети са тези на Кали (http://kalinasto.blogspot.com/2012/03/blog-post_31.html).


И още една хитрина - когато наистина много бързам, мятам снимката в Инстаграм, където имат много готови и доста читави филтри. Винаги успявам да я докарам до приличен за публикуване вид, а после използвам преработената снимка, която се записва в телефона ми в папката Инстаграм, за да я покажа и в други сайтове.

Ако и вие имате добри програми, които може да ни препоръчате, ще се радвам да ги споделите в коментарите за да сме си полезни взаимно.

Ваша, Кат от Картишок.