Our social:

18 февруари 2018 г.

За снимките и за обработката им

Здравейте, читателки на Картишок.


Преди да започна с обясненията за обработката на снимките и колко е важна тя, ще кажа, че това е моят начин на обработка, снимане, разбиране и виждане на нещата.
Не налагам нищо на никого, не твърдя че е правилния начин, или че съм измислила топлата вода.
В световния крафтърски свят напоследък, руските девочки ни изпозастреляха с уникални снимки нa също толкова уникални картички, платна и други екстраваганти творби.
Трябва да им се признае, че са много, ама изключително добри.
Много са, силни са! Поддържат се една друга, помагат си, дават си съвети, издават си тайни.
Нещото, което всички единодушно казват е, че снимките са лицето на крафтъра. С което аз съм напълно съгласна.
Аз съм учила руски пет години в гимназията. Tака че, подвизавайки се в Instagram напоследък все по-активно, прослушах няколко живи включвания и понаучих някой и друг трик, за който да споделя с вас. Някои неща на мен вече ми бяха известни така или иначе, но не пречи да чуеш още един съвет, нали?  Даже се коментираше кой снима с телефон, кой с Iphone и кой с фотоапарат.
Аз имам Никон D60. Апарата е стар, взех си го още 2011 година, под въздействието на мои колеги, които снимаха и много разбираха по въпроса. Тогава си беше инвестиция, платих 700 лв за него, въпреки че, беше вече втора ръка. Хубавата част бе, че реално го изплащах на колегата ми, така че не го усетих.
Сега такива апарати вървят около 350-450 лв, също втора ръка.
Моят е с два обектива. Аз използвам този, който по-ми харесва. По-универсалния. Доскоро нищо не му разбирах и нямах желание да го разуча. Само щраках. Но...
Както може би знаете, аз уча всичко, което ме интересува в You tube. Защото всичко може да се научи, безплатно е и ако разбирате английски е много лесно. Само трябва да се ориентирате как да търсите това, което ви вълнува.
Така се научих да използвам фотошоп за обработка на снимките ми, така се научих да редактирам клипчетата си с Windows Movie Maker, така се научих дори как да се гримирам "правилно".
Първото нещо, което промених преди няколко месеца в снимането си, беше всъщност съвет от моя колега. Той ми каза, че трябва да снимам във формат NEF или RAW, за да мога да си обработвам снимките по-добре. Снимките в jpeg формат, които аз правех дотогава, ги обработвах малко като основно цъках върху Brightness/Contrast. Лошото в случая обаче, е че се получават понякога преосветени снимки и много "остри".
След получения съвет, веднага смених режима на снимане в NEF/RAW формат. Когато отворех сниките с фотошоп, те вече се отваряха с друга подпрограма, която ми даваше най-различни опции. Това, което аз започнах да правя е да пробвам как се променя снимката.
Трябва да знаете, че няма универсална формула, с която всяка снимка да стане чудо.
Има много случаи, в които съм снимала и обработвала, снимала и обработвала, по три и даже по четири пъти. Окуражаващото в случая е, че с всеки изминал път ставаш все по-добър и по-добър.
Възможностите, които фотошоп предлага за обработка на NEF/RAW файлове са доста по-големи. След като раздвижим курсора наляво надясно в различните секции и решим, че сме доволни от резултата, следва да запаметим снимката ВЕЧЕ във формат JPEG.
Аз снимам до прозорец. Той се пада вляво от обекта за снимане. Така дясната страна остава в тъмната част на стаята и после трябва доста изсветляване докато стане прилично, а може и изобщо да не се получи, особено ако е мрачно.
Ние крафърите не сме професионални фотографи, не разбираме много от снимки, светлина, ракурс, сянка. Но можем да променим и подобрим малко нещата. Тук идва момента да ви кажа за  интересен малък, но много полезен трик, който научих от руска крафтърка: Светлоотражателя
Светлоотражателя си го правиш сам. Няма нужда да се ходи в магазини и да се купува скъп такъв. Всеки от нас има мукава или бирен картон и домакинско алуминиево фолио. Залепяте фолиото към мукава с размери по ваша преценка(моят е 35х50см) и сте готови.
Този светлоотражател се слага на срещуположната страна на източника ви на светлина.
Така няма да имате тъмна част в снимката си и ще са по-равномерно осветени. важното е само снимате през деня.
Друго, което също научих наскоро и което колегите ми на работа многократно са ми повтаряли, потретвали и така до откат, е ISO. Вярвайте ми тази дума ми се е набила в главата толкова много, а така и не го използвах до сега.
ISO се задава на апарат, когато не сте в режим АUTO, а сте в режим Program. Обозначено е само с Р.
ISO sensitivity е много много важен момент.
Знаете, че фотография означава буквално "рисуване със светлина".
Затова и във фотографията се използва толкова много светлината. Играта със светлината е всъщност най-големият и уникален за мен "трик" във снимките.
Естествено огромна заслуга има и перфектният - ФОТОШОП.
Ако снимате в тъмно и сумрачно място и няма много приток на силна естествена светлина, на автоматичен режим се получават приемливи снимки. Но ако зададете ISO 200, нещата ще се променят. Същото важи и за обратния случай. Ако е много силно осветено, ви трябва високо ISO и реазултата ще е доста добър.
За по-добри снимки всичко е важно. Ето и някои неща, които са силно забележими.

Умерен декор. Някои от използваните боички, метални елементи, дантели или нещо друго, което сте използвали в творбата и може да се съчетае и ще изглежда добре на снимка.
Важната част тук е умерен, защото не можем да изсипем всичко, което сме използвали и да го направим декорация, защото ще стане прекалено. 
Друго важно, особено с Коледните картички, е че се засилва използването на лампички за декор. И въобще, всичко което има някакъв отблясък или светлина, трябва да ви направи по-внимателни. В първия случай излиза бяло петно на снимката, а във втория - променя всички цветове в нея.
Обикновено светлинките за декор "затоплят" много всичко на снимката и дори с допълнителна обработка пак може да стои изкуствено. Което ни довежда до другото важно.

Фон
Фонът е нещо популярно вече не само при рускините. Но те въвеждат почти всяка тенденция напоследък. Има готови такива, които те наричат - фотофон. Обикновено са с размер 50х50см, и са почти винаги с дървесен принт. Засега в България все още не съм виждала. Аз използвах дълго време този:

Може да се използва както хоризонтално, както е на снимката, така и вертикално.

Има обаче голямо значение какво ще снимате. Какви са цветовете на това, което ще снимате.
В горните два случая картичките са цветни и имат и тъмни цветове, така че изпъкват добре на светла основа. Но ако примерно снимате сватбен албум да кажем, цветовата гама обикновено е светла и на светъл фон става .... аз се мъчих преди няколко месеца с един сватбен албум на бял картон. Беше си гадничко. Винаги когато фона е бял, има голяма вероятност дори след обработка, фона ви да синее. 
Затова ви трябва тъмен фон. Не черен, тъмен. Аз нямах такъв вариант и затова бях започнала да разглеждам дори тапети. Още не съм си купила, но междувременно попаднах на находка в Джъмбо, която временно разреши проблема. Фолио. Това, с което се облепят шкафове. Аз го залепих отново на мукава. Така е по лесно при снимане. Имам си една основа и един гръб. Малкият проблем е, че е гланцирано и има лек блясък.
Ако се хване правилния ъгъл, не се забелязва, 
     но ако се позавъртим малко и ето го отблясъка: 












Надявам се да съм ви накарала да се замислите за начина, по който снимате, и да сте успели да си  харесате по нещо от горните съвети.

Също така, ако имате въпроси или коментари, ще се радвам да прочета и отговоря на коментарите ви.

Мартина от Картишоците

3 comments:

Маги каза...

Хубава статия, Марти! Аз също смятам, че снимките са много важни. Напоследък правя опити да снимам с декор. Не винаги ми се получават нещата.
Мога да допълня някой неща. За отражател аз съм си купила от Кауфланд, мисля беше, покривало за предно стъкло на кола. Не е скъпо, върши чудесна работа за по-големи проекти и може да се навие на руло. Друг + е, че има две страни бяла и сребърна, защото не винаги е удачно да се ползва сребърната страна.
За основа съм си направила дървена подложка от няколко слепени дъски. В Практикер се продават на бройка дълги и ги режат на желан размер. Боядисах си ги в желани цветове. Моята е двулицева, но рядко използвам тъмната страна.
За гръб преди използвах различни дизайнерски хартии, но преди няколко месеца Зара Петкова ми направи двулицев от пенокартон и сега използвам само него. Има и принт дъски, така че спокойно може да се направи 1 за гръб и 1 за основа. :)

Martina Stoycheva каза...

Маги, да тези които се използват в колите са същата работа. На мен ми трябваше в момента и затова си го направих. За белият светлоотражател, лично аз все още не съм намерила никакво приложение. Може би зависи от изложението или колко е осветена самата стая. Аз снимам само с "огледалния". А за дъските - да, това е супер идея. Вече известно време използвам оригинално избелели и износени дъски 50х50 см и трябва да кажа, че са супер вариант.
Иначе трябва да призная, че варианта с пенокатрона ми е напълно непознат.
Благодаря ти, че сподели твоя личен опит!
Това винаги помага.

Sophie каза...

Марти, мерси за съветите! Фотошоп е много сложна и комплексна програма и доста хора се плашат от нея, само като я отворят. Аз работя на фотошоп от 15 години и вече съм и свикнала, но за новатори може би да препоръчаме някои по-елементарни и достъпни. Ще помисля за варианти.Осветлението е много важно, но ако имаш и статив, ще е перфектно. На мен проблемът ми са точно снимките без рязкост, а това също е важен фактор за постигането и.Но и аз все още имам много да уча за продуктовата фотография..Друга интересна тема би била снимането и обработката на снимки със смартфона, използването на подходящите приложения..Ако ми остане време, може да драсна скоро някой ред тук. :)