Our social:

12 септември 2018 г.

Добре дошъл септември /списък задачи за майки/

Септември е месец с особен заряд. Носи духа на промяната, на очакване за нещо ново (макар и страшно и плашещо), обещание за весели игри, приятели, събирания, уроци и  пак уроци. И макар ние отдавна да сме напуснали портите на училищния двор, то горното с пълна сила се отнася и за нас, големите. Край на летния мързел, на дългите топли вечери, в които си намирахме оправдание да зарежем блогове, уроци, работилници и статии. Край на пътешествията и скитането по морския плаж. Време е да събудим музата и да повикаме на помощ старите навици за да започнем отново със старата максима:  Нещо ново всеки ден! 
И понеже е септември, почти 15-ти, а голяма част от нас са са майки, при това от особена порода - крафтърска, ще започнем с подсещане за задачките през следващите няколко дни.

Да направите табелка за Първия учебен ден на детето

Ето тук ви споделих защо и как правя такава. Все още е любима традиция да я правя в нощта преди 15 септември и да бързам да ги щракна с табелката преди да са избягали от досадната си майка с фотоапарата и глупавата усмивка.

Да помислите за цвете/подарък за госпожата

Да, знам че едва ли ще забравите, но аз да си кажа. Някои училища въведоха разумната традиция вместо с цветя децата да пристигат с книги на първия учебен ден. Така хем спасяваме цвете, хем библиотека. Има и друг вариант  - да направите някой от нестандартните букети, за които писахме наскоро. Този с оригами цветята е моят избор за първокласничката.

Да подготвите малка изненда за децата

Не ви говоря за нов таблет или пък чифт маратонки за физическо. Става дума за нещо дребно, изненада, свързана с началото на учебния процес. Малките биха се зарадвали на моливчета пълни с бонбони, които сме ви показвали тук. Виж за по-големите е сложна работа, но може би оригинален книгоразделител поне ще е практичен подарък (ако книгата им не е електронна, тогава нов калъф за нея е добра идея).

Украса на класната стая

Тази година сме в ново училище и смятах да се спотайвам при въпроса Кой ще украси за първия учебен ден. Но винаги се намира някоя позната майка издайница, която да изшътка на висок глас - "ти нали много обичаш да правиш такива работи....". Ходи да обясняваш, че те бива в картички 10/15 см, и в платна с размер 20/20 см, а не в празна стая с размери 3 на 4 метра. Тук това, което спасява положението е, че децата се радват на шаренко, нямат претенции какво е като форма и все пак става дума за час време, в което трябва да издържи украсата. Любими са ми знаменцата, топките от тишу, герляндите от лентички, розетките и панделките от мрежа. Ето още някои символи, които се свързват с този празник и може да вплетете умело в украсата:
- цветя
- книги
- моливи, пастели, боички
- линии
- есенни листа
- бухалчета
- птичета
- ябълки (по американски, още не съм разбрала защо)
- глобус и карти
Аз клоня към бухали и листа, но финалния вариант още се мисли нейде в задната част на главата ми, докато предната се налива с розе и пише тези излияния.
 Много цветни и красиви неща за украса може да намерите в този блог: http://schoolgirlstyle.com/garden-party/   и тук:
Източник: http://schoolgirlstyle.com/melanies-classroom-reveal-introducing-color-my-classroom/
Източник: http://schoolgirlstyle.com/under-the-boardwalk-classroom-collection/

Подаръци за всички деца в класа

Това ми го причиняват почти всяка година, традиционно се сещат на 14-ти и винаги репликата е - измисли нещо ново, каквото не си правила досега. Трудна работа, вече всичко сме подарявали на съучениците на големия ми син (както споменах, бухалите са на почит в нас, пликчета с бонбони също, украсени  по различен начин). Сега съм решила да ги изненадам с предложение за прочутите ябълки. И нямам предвид хартиените на Софи, а истински зелени вкусни ябълки с топерче бухал върху тях. Но ако на вас ви е за първи път, ето едни мноого сладки моливи:
Източник: https://goo.gl/LMSzSW

Толкова за задачите през първата половина на септември. Няма нужда да ви напомням, че следва  подвързване на тетрадки, красиви етикети, правене на тефчерче и тн дейности, в които една уважаваща себе си крафт майка може да разгърне неподозирания си творчески потенциал. 

Дерзайте!
Кат от Картишоците