Our social:

21 октомври 2018 г.

Изсушаване на естествени цветя и използването им в скрапбук проекти

Ако отворя най-дебелия речник по немски вкъщи, от там ще изпадат десетина рози - от тайния ми обожател в 10 клас. Така и не разбрах кой беше, но пък запазих красивите му цветя и до ден днешен, пъхайки ги в омразния речник.
Като се замисля, винаги съм намирала известна доза романтика в хербаризирането на цветя. Синът ми го нарича "убийство на цветя", но пък аз пристъпвам към него едва когато цветето започва да увяхва.Не всички цветя са подходящи за запазване по този начин - най-добре е те да са плоски (тип маргаритка, хризантема) и предразположени към изсушаване (има едни малки лилави полски цветя, които откъснати дори, нямат нужда от вода и запазват цвета си и като изсъхнат). С дъщеря ми ми почти винаги си берем полски цветя и билки, когато скиторим нейде из природата и точно след една такава разходка бяхме забравили букета си в колата, където слънцето го беше изсушило до степен на хербарий. В комплект с тазмесечното предизвикателство в Картишок, темата за изсушените цветя се промъкна съвсем уместно в блога. Ето до какви изводи и идеи доведе проучването ми по темата.

Класическия метод с дебела книга

Това предполагам ви е ясно. Пъхате цветето в най-дебелата книга и чакате. Има само няколко тънки момента. Първо, добре е цветето да е изсъхнало, да няма вода  в него за да не мухляса. Второ, хубаво е да го сложите между два листа хартия, за да не изцапате страниците на книгата. И трето, хубаво е книгата е най-отдолу под много други книги. Ако имате преса (две дъски, натиснати със стяги например) тогава няма нужда да пререждате книгите вкъщи.

Бърз начин с микровълнова

Ето тук има клипче, в което ни показват колко бързо и лесно става, използвайки модерните технологии.


Пробвах го - за радост на баща им, и за съжаление на дребните, нямаше избухване на тефтер в микровълнова, наистина цветята бързичко се изсушиха. Но за да останат съвсем сухи, трябва да минат още ден два.

Сушене с ютия

Основният проблем, който посочват тук е, че цветята залепват към восъчната хартия. Аз използвах хартия за печене и моите цветя не залепнаха, но със сигурност са по-крехки отколкото ако се сушат в книга.

Приложение  на изсушените цветя


Дотук добре, изсушихме букетите. Сега какво да ги правим. Ето няколко идеи за приложението на изсушените цветя
- в арт журнала/микс медия платното - залепете ги с heavy gel за да прилепнат добре и да се запечатат. Може да подсилите цвета на китките с малко акрилна боичка, за да са по-близо до естествения им вид.

- в книгоразделител - като ги ламинирате.

идеи за хербарий
Източник и урок в снимки
- в картички - залепете и лакирайте. Ето как се занимавахме ние с дъщеря ми този уикенд. Вдъхновихме се от прекрасен букет, който ни подариха преди 2 седмици.
 Нарязахме изсъхналите вече цветчета на хризантемите и други цветенца и ги затиснахме за седмица в дебела книга под шевната машина. После ги лакирахме с лак Фирнис на Лорка и ги оставихме за няколко часа да изсъхнат. След това вече бяха достатъчно здрави, за да ги използваме в работилничката вчера за да правим картички с естествени материали.В интернет има много и разкошни примери за картички с естествени цветя - било то сушени или хербаризирани. Най-често ги срещам при полякини и рускините. Но пък си имаме и чудесни български  крафтърки. Ето някои от картичките.
Източник
Една разкошна картичка от Мария Ганчева, която помня и до ден днешен - нейните "замръзнали" рози със сигурност живеят втори живот на рафта.
Източник: http://marieraly.blogspot.com/2016/11/blog-post_17.html
 Биси /Bearkis/  също използва много естествени материали в картичките си:
Източник: http://myblogblogspotcom-bearkis.blogspot.com/2016/11/blog-post.html
 - за украса на свещи: урокът е тук- за други приложни проекти като рамки с изсушени цветя, стихчета, около които да наредите мини букетче за мама и каквото още ви хрумне. Ето тук има още няколко идеи като бижута, калъфи за телефон, саксии, маникюр и каквото още ви дойде наум.


Непременно се включете в предизвикателството с вдъхновител Смила, разгледайте какво са споделили участниците ни досега и може да ви хрумнат и други идеи за еко картички.

Поздрави,
Събиращата китки,
Кат

2 comments:

BEARKIS каза...

Китко моя,,обичам да те чета и гледкам !:) Много хубаво описваш нещоправенията!Днес установих, че деца, в 8 клас, не знаят що е това, хербарий!Ще взема, да им сторя едно учение!

Kati каза...

Биси, покажи им нагледно, имаш толкова много красоти и толкова ти иде отръки да ги използваш тези изсушени късчета лято в творенията си.