Our social:

14 януари 2019 г.

Прокрастинация /Procrastination/ - или отлагане за после


Мотане, бавене, туткане - всички тези думи си имали научно звучащ термин /Procrastination/.

  Прокрастинация – понятие в психологията, обозначаващо склонността към постоянно „отлагане за после“ на неприятните мисли, дела, задачи. Най-общо казано прокрастинацията е поведение, при което човек отлага свършването на нещо за последния възможен момент. Уикипедия

Отдавна съм си поставила тази диагноза, без да знам научното и заглавие. Рядко сядам да върша поръчка преди да е дошъл крайния и срок. Може би адреналина от бързо препускащите стрелки на часовника ще ме убие някой ден, но пък точно той ме прави най-креативна и бързо мислеща. Когато имам твърде дълго време се колебая, избирам, чудя се и крайния резултат все нещо не ми допада.
Лош навик ли е това? Според психолозиите, явно да. Тук там се срещат и противоположни мнения обаче като това на  John Perry, професор от Stanford University и автор на The Art of Procrastination:

 "Туткащите се всъщност не са мързеливи, те просто имат различен начин на работа. Те са хора, които  не само правят много, но и имат репутацията, че са направили много. Те не разполагат с чисти бюра, подредени материали  и компютри, но е много вероятно те да бъдат креативни и приятелски настроени"

Ако материята ви увлече и започнете (като мен) да четете малко повече, ще видите, че думата все пак се възприема в негативен смисъл. Та то и на български си е така - туткам се (вместо да свърша нещо навреме). Описват се само хора, които пропускат живота си, все чакайки нещо по-добро, по-хубаво да им се случи... а междувременно не свършват нищо навреме, просрочват и протакат докато мине крайния срок. Те са пасивните типове. Мърди. Но има и друг тип - активни такива, които обичат да работят под напрежение. Те си живеят най-добре, обвити в огромна доза адреналин без да се налага да скачат от мостове, да се катерят по върхове или да се гмуркат в океана. Достатъчна им е емоцията на препускащите стрелки на часовника и шастливата усмивка, когато все пак успеят да предадат проекта навреме, при това и те и получателя са доволни от крайния резулатат. Най-важната отличителна черта на тези от първите е, че те спазват сроковете и никога не закъсняват.
Има и друго - докато един проект се роди, избистри достатъчно за да бъде сътворен, той живее в ума на твореца. Там той го оглежда, обмисля, преправя, дава му живот и след като всичко е намерило своето местенце (не буквално) тогава вече мотането свършва и идва същинската работа - да съумееш да визуализираш идеята си  за останалите.

 


Какъв е изводът: докато  се справяте красиво и в срок, то продължавайте в същия дух!


 За прокрастинацията (нито един път не съм успяла да я кажа правилно тази дума) има и много крафт шегички. Те засягат най-вече отлагането на домакинската и всякаква друга работа за сметка на хобито и сътворяването на неща.


И вместо финал: 
"Не отлагай днешната работа за утре, когато можеш да я свършиш вдругиден" - древна китайска поговорка.
Кат

1 comments:

Te4eto каза...

...знаех си аз, че съм мърда!