Our social:

22 март 2020 г.

Някои хитрини за начинаещи при правене на картички

Покрай стремежа си да пишем за най-нови тенденции материали, забравяме понякога, че част от читателите ни са начинаещи картичкоправещи. Точно за тях е тази публикация, която ще ви насочи към базистни, основни и важни точки.

 Най-важното е основата. Ако тя е не е здрава, стабилна и от прилично дебел картон, сгъната с добре направен ръб - излагате се пред чужденците. Ако не сте намерили подходящи за вас готови основи за картички, ето някои идеи как да си ги направите сами от А4 картон с дебелина между 220 и 300 грама. Като цветове добре е да стартирате с неутрални такива - бяло, кремаво, крафт кафяво.
Източник и повече информация: тук
Освен традиционните основи за картички, може да пробвате  и по-различни сгъвки. Beccy Muir, австралийска крафтърка е публикувала в сайта си  129  примера за сгъване на картички.

Цвят

Повечето начинаещи картичкоправещи имат притеснения относно избора на цветове, които да използват. Тук съветът е прост - изберете ограничен брой цветове  (един основен +бяло и черно, или пък максимум три). Ако не сте сигурни как да ги комбинирате, използвайте колелото на цветовете - там са разписани готови комбинации - дали ще използвате съседни два-три цвята, или срещуположни - няма как да сбъркате. Друг добър съвет е да се повтарят цветовете - за акцента да се използва цвят, който присъства във фона на картичката. 

Добави релеф

Използването на релефна хартия, техники като студения и топъл ембосинг, релефни пасти - всичко това придава интересен момент на вашата ръчноправена картичка.

Блясък

Добавянето на дреболии като блестящи  камъчета, брокат, синци, пайети винаги е добра идея. Малко блясък никога не е излишен.

Наслагване на елементи

 Вместо просто да залепите с лепило вашите елементи по картичката, може да използвате дебела двойно лепяща лента, фоам, парченца бирен картон или пено пяна за да надигнете отделните елементи и да им придадете повече раздвиженост.

Дизайнерска хартия


Няма нужда да обясняваме защо дизайнерските хартии са толкова популярни сред крафтърите. Но понякога освен като фон може да ги използвате за да изрежете с пънч или щанци част от тях и да ги използвате за декорация на картичката. Ако не ви  се намират такива хартии - огледайте се за хартии от подаръци, за страници от стари книги и други  шарении, които може да изпозвате.


Смесвайте крафт материали и предмети от живота

 Вместо да използвате изрязано с щанца копче, сложете смело истинско копче. Използвайте сухи цветя, конци за балоните и каквото още се сетите от заобикалящите ни предмети. Не се страхувайте да смесвате "истински" крафт материали с боклучки от живота ни.

Това са само няколко съвета, които да ви помогнат да започнете отнякъде. Ако искате да ставате по-добри, със сигурност ще ви трябват много желание, опити, инструменти и материали и четене на публикациите в Картишок. 

Поздрави от мен,
Кат

1 comments:

Поли Христова каза...

Даже и по-стари крафтъри като мен научиха много от тази статия - благодаря за 129-те начина за сгъване на картички.Супер полезно :)
Целувкии и да сте здрави!