Our social:

14 март 2020 г.

Направи си сам embellishments /акценти/ в картичките


крафт материалиТази серия публикации започнах да пиша през 2014. От тогава насам няколко пъти актуализирах вижданията си, но не публикувах статията. Все ми се струваше, че е непълна и трябва да почака. Но! По-добре късно и частично, отколкото  никога. Още повече, че /както е ясно, големите умове мислят еднакво/ и Руми от Пловдив стартира прекрасни безплатни демонстрации в тази посока, а Вихра  от Развихрено отдавна споделя идеи за това как сами да си направим акценти за картичките си. 

Нека караме подред.

Какво се разбира под "embellishments"



Определението за акценти в нашия Картишок речник гласи:
"дреболиите, които намират място на картичките и другите ни проекти са не по-малко важни от многото хартии, печати и други материали. Те са онези блинк-блинк неща, които хващат най-напред погледа на гледащия творбата."

 Ето опит за изброяване  на този вид материали:

  • Дизайнерски топери ( нямам идея как да го преведем) - това са готови елементи, които могат да се използват в картичката, най-често са от хартия, могат да бъдат и оцветена картинка.  Можете да видите тук.

  • Дизайнерски чипборд елементи
 Обикновено се продават на серии по няколко и представляват обемна самозалепваща се декорация.
  • Елементи от бирен картон - Дани Ангелова предлага богат набор на такива, които може да намерите в много наши крафт магазинчета - тук и тук например. 
Този списък може да бъде продължен практически до безкрай. Всичко, което е достатъчно  малко, красиво и издръжливо може да бъде акцент по картичката ви. И все пак внимавайте - ако сложите живо цвете има опасност да увехне, а жива буболечка да избяга.

Ако решите да пазарувате готови акценти,  това много улеснява живота ви. Те обикновено са част от хартиените колекции, подхождат си с тях цветово и тематично,  качествени са и гарантират качествен краен продукт.  Ако обаче сте от онези 50% наши читатели и приятели, които обичат да го правят по трудния, автенчен (в стил едно време като нямаше готови елементи.....) и по-различен начин, то може да минете понататък.

Втората част от тази публикация набляга върху ръчно правените акценти, предимно от хартия.

В пинтерест е пълно с дъски, събрали в себе си огромно количество идеи за ръчно правени акценти. Ще споделя в края на публикацията само няколко такива дъски. Допълнително ще разгледаме в отделни публикции някои видове акценти. Но първо се замислете какво е необходимо за да започнем.
Ако целта ви е да си направите едно две елементчета - трябва ви ножичка. Най-лесни в тази категория са:
  • ръчно правени цветя - от хартия, плат, органза, глина, плетени на една кука. Темата е всеобхватна, в блога има много публикации, няма да се спираме на нея.
 
  • розетки  - аз ги обожавам и напоследък ги използвам много в най-различни проекти. Стават по-добре от тънка хартия, най-добре от тази за оригами. Улеснение е ако ви се намира дъска за биговане.

  •  въртележки - много са сладки за детки проекти.

 Това е едно добро начало, но ако ще трупате запаси, добре е да продължите като използвате  пънчове или щанци за дребни елементи.


Не е достатъчно просто да нарежете куп елементи и да ги приберете по кутиите. Вярвайте ми, говоря от личен опит. Сами по себе си малките хартиени елементи не са финален продукт и трудно ще бъдат акцент върху някоя ваша картичка. Идеята е да ги обедините в групи по няколкo слоя един върху друг, повдигнати на 3д квадратчета ако е необходимо:



Източник
Източник
Уверявам ви, може да бъде много забавно. Аз правя това вече няколко седмици и още не ми е омръзнало. 
Единственият ми проблем е, че понякога толкова се увличам, че правя цяла картичка вместо серия еднакви акценти за картички. Затова съветът ми е да си изберете един вид и да правите само него в различни цветове. Или пък обратното - да си изберете цветова гама и да карате с нея докато ви свършват формите.
 Така може много добре да изчистите натрупаните дребни хартии, които все пазите за по-добри времена. Всяка малка точка и чертичка ще намери място някъде.
Ето и обещаните вдъхновяващи колекции:

http://www.pinterest.com/scrappincher/embellishments/

 https://www.pinterest.com/pin/84442561750049311/

https://www.pinterest.com/KikaCraftWorld/card-embellishments/

Ако темата ви допада, оставете коментари - ще се радвам да я продължим заедно.
Кат от Картишоците.