Our social:

31 юли 2013 г.

Блог уроци 2: Притурки

Радвам се, че харесахте темата за блоговете и тяхните дребни особености, защото имам бая да споделя тук. Ето тази събота и неделя посветих около 3/4 от времето си за спане за да се преборя и да направя така, чe Картишока да излизат на отделна страница блоговете за предизвикателства.
За мен лично ще е много удобно да ги следя така, надявам се и за вас. Но да не газим направо в дълбокото, а да започнем с по-простички работи.
Преди да продължа ще направя следната уговорка. Ще описвам термините на български. Аз лично ползвам като език за блога английски, защото често ровя да прочета как се прави това и онова и обикновено намирам указанията на английски, но повечето хора вярвам си ползват езика по подразбиране, което значи българския. Ако ли не - винаги можете да го смените докато правите настройки.Сменя се от първия екран - там където се показва обобщено информацията за блога ви.


Следващото уточнение е, че винаги, задължително преди да правите каквито и да е промени по блога, трябва да си свалите резервно копие на шаблона за да не страдате после. Може да изтриете нещо по невнимание, може да счупите нещо по кода и е хубаво да имате възможност да върнете нещата назад. Свалянето става лесно, кликвате на бутона и си записвате шаблона някъде където да го намерите после.
Идваме до същината на темата, а именно Оформление на блога и възможните притурки.
Както самия блогър ви уведомява: "Добавяйте, премахвайте и редактирайте притурки в блога си. Местете ги с мишката, за да ги пренаредите."
В зависимост от избрания шаблон имате 1, 2,3 (може и повече, но ми идва прекалено) колони в блога. Всеки си има собствено чувство за прегледност и си решава колко да са и къде да са разположени. Съветът ми е ако ще слагате повече притурки да изберете 3 колони с възможност да добавяте неща и в фуутър( не знам как се казва на български - под самата публикация). Има няколко притурки, които присъстват почти винаги в шаблона - "За мен", "Последователи", "Етикети", "Архив на блога", "Търсене", "Заглавка на блога ви". Ако сте изтеглили шаблон на друг език (попадала съм на страхотни испански шаблони) има опасност имената на тези притурки да са на съответния език, но това може да се поправи. Самите притурки позволяват редакция и от там променяте заглавието и съдържанието. Освен стандартните притурки блогър позволява да добавяте още най-различни полезни и не толкова неща в първа страница на блога си. Няма да коментирам доколко възможността посетителите на блога ви да Ловят рибки, четат прогнозата за времето или да гледат през уебкамера кенгурата в Австралия са полезни и препоръчителни. Ще се спра само на няколко други притурки, върху които имам собствени наблюдения:
Популярни публикаци - за мен лично е полезна притурка, стимулира читателите да прочетат и нещо друго, освен това, което ги е довело до вашата страница Google преводач - ако участвате и в чужди предизвикателства, а не пишете двуезични текстове е хубаво да го имате за дадете шанс и на чужбинските си читатели.
Следващата по важност притурка е Списък с блогове или Списък с връзки (така наречения блогрол).Чрез него може да споделите интересни блогове/сайтове с вашите читатели. В моя блог аз имам списък с БГ предизвикателствата за да мога бързо и лесно да следя какво се случва там, както и втори такъв списък с интересни блогове, които препоръчвам на всеки да прегледа.Тъй като тези дни четох доста по темата с блогрола и в главата ми останаха две неща: Хубаво е да го имаш (от гледна точка на SEO оптимизацията, което едва ли ви касае толкова) и не е хубаво да е прекалено дълъг, защото нито е толкова функционален, а и бавно зарежда. Може да си изберете списъците ви да включват име, картинка, част от текста на публикацията и тн. настройки. Ако блоговете, които искате да включите не са гугълски, а примерно wordpress то ги добавяте чрез адреса им и не виждате картинките от тях... за съжаление.
HTML/JavaScript(Добавете функции от трети страни или допълнителен код в блога. От Blogger) - зад тези 4 букви се крият много полезни неща. Почти винаги като добавяте външна притурка следва да минете през избора на HTML/JavaScript . Така съм добавила "Follow Me on Pinterest" бутона си, както и този за "Bloglovin". Чрез нея може да добавяте бутонче на друг сайт - например ако искате да популяризирате мишока на Картишок добавяте една HTML притурка и в отворилия се прозорец копирате следния текст:

KartishoK
Това води до наличие на нарисувана мишка във вашия блог.
 Последната притурка за която ще говорим днес е тази за страниците. Тя позволява да добавяте до 20 самостоятелни страници в блога ви. Те обаче са статични, а не динамични страници, което най-простичко обяснено значи, че са нещо като една публикация, отделена на самостоятелна страница. Важат всички възможности като при публикация - може да добавяте снимки, линкове и тн.) но тази втора, трета и тн. страница ще съдържа същите елементи, каквито има основната ви страница. Това е на теория. На практика има няколко възможности за заобикаляне на правилата, както може да се убедите ако разгледате отделните страници на Картишшока. Но за тези възможности ще пиша в отделна публикация. Засега толкова по притурките (gadgets, widgets както им викат на някои други езици). Има още много, които си струва или не да добавите - абонамент по имейл, последни коментари, текст, изображение, анкета - зависи какво искате да виждат вашите читатели. Както написах и по-горе, оформлението на блога е резултат от личното ви виждане за нещата - на какво искате да наблегнете, кое е важно да споделите с другите, кое е по-удобно за вас. Прегледате си блога с очите на външен посетител и помислете :)  
Кат от Картишоците


1 comments:

BEARKIS каза...

Информацията е полезна,макар в общи линии всички да са наясно,друго си е ,някак по-достъпно,като го прочетеш,препоръчано от приятел!!!Хубав ден,Кати:)))