Our social:

27 юли 2013 г.

Пазаруването серия 1: Джъмбо

Ще се опитам от моя гледна точка да обобщя местата, от които съм пазарувала "крафтърски материали". Слагам кавичките за да сте наясно, че не говоря за стандартните такива, които може да намерим само  в специализираните магазини. За тях ще пише шМи като по-компетентна. Аз си падам малко клошарче по отношение на материалите и имам странни виждания за нещата. Ще ги споделя с вас, пък може да намеря съмишленици.
Започвам с Джъмбо. За тези, които не живеят в София, Пловдив и в Гърция сигурно избора  ми не е най-удачен, но както се казва.. някой ден.. и при вас :) 
Панделки: имат от тези тънките, сатенени мисля се водят и са по левче-два. Имат и още разни на точки и чертички, никак не са лоши. Също много харесвам хартиените панделки, макар че те са само в зелено и оранжево. 


Хартии и картони: нямат разбира се дизайнерски хартии, но пък си купувам за 5 лв пакет 160 грама цветен картон - 6 цвята - жълто, червено, бяло, цикламено, синьо и зелено,  50 листа. Имат разни други хартии за ръчно творчество - велпапе, филц, разни там грапави хартии, лъскави златно- сребърни листове и други подобни оформени в блокчета с по 10 листа за по 2-3 лв. Имат и големи 50/70 варианти, както и картон от ученическия в най-различни цветове
Инструменти за пластелин  - тук Ем ми подсказа да дебна около 15.09 за да с купя голяма удобна бяла дъска, която се води такава за пластелин, а всъщност е идеална за дистрес мацаниците. Малките инструменти за пластелин използвам за различни текстури по фоновете ми с бои.
Дреболии за ръчно творчество  - имат си цял щанд с такива неща, очевидно предназначени за деца. Най-много тук уважавам копченцата - в свежи и пъстри цветове пак за левче. Имат много брокати под всякаква форма, също така мъниста за бижута, самозалепващи се малки цветенца и пеперудки, много, ама ужасно много стикери между които има и доста интересни такива (например сребърните кафези тук).
Бои, скицници и четки - аз използвам боите не за рисуване, а за правене на фонове, така че тези от Джъмбо са ми супер. Не много скъпи, а вършат работа. Купувала съм си акварелни и предимно акрилни. Често си купувам от големите А3 скицници за акварел, а тези А4 използвам да си печатам картинки на тях, защото се оцветяват прилично с дистреса. Четките също си вземам от тях - за левче два комплекта не ми пука дали ще ги съсипя с лепило, грунд или с друго.
Естествени материали - те стоят при разните му ароматизатори и потпури. Най-често си вземам от там канела и люти чушки. Тук може да видите сина ми Марти как ги консервира. 

Купувам си и клони изсушени треви и цветя.
Изкуствени цветя - имат доста сполучливи имитации, например слънчогледите за сватбените подаръчета бяха купени от тях - едно клонче с 21 слънчогледа излизаше 3 лв.

Мъжки му работи: така  наричам рафта с разните му там инструменти, клещи, въжета  и други. От там си купувам канап - чудесен е и много го използвам в моите проекти. Срещу 1,50 получавате дебело кълбо, което ще ви стигне за година напред. От тук си вземам напоследък и двойно лепящото тиксо. След няколко кофти преживявания със смотано такова, което се разлепва предпочитам да заложа на сигурно. Пак е за 1.5 по мои спомени. Няма избор на размер де. Има и двойно лепящо от по-дебелото, монтажно се води. Съшо е много добро. Вземала съм и от лепилото в кофички, тип Ц200. Купувам си понякога и пръчки за силиконовия пистолет, но са от късите и на мен не са ми толкова удобни - много бързо ми свършват. Имат и силиконов пистолет, но аз имам два и не съм го гледала читав ли е.

 Идеи за съхранение: всички тези кутийки, панерчета, кошнички са много удобни за събиране на дреболиите, които съпътстват нашето хоби. В Джъмбото си има цял рафт за всякакви такива неща и винаги намирам какво да си купя. Малките кутии се водят кутии за лекарства и там побирам разни капчици, мъниста, висулки и подобни. Панделките пък са удобно наредени в тази панерчета от 20 ст. и си висят през дупките така че да си нарежеш малко парченце без да вадиш панделката. Имат и разни там чекмеджета дето са удобни според Ем за съхраненение на дистрес мастилата, но не съм ги пробвала. Но виж, кошчето ми е една от любимите придобивки - здраво, метално и на дупки - идеално да поровиш в него след като си изхвърлил нещо "ненужно" преди час.
 Преди около касите имаха подобни шарени тикса - имам бая от тях накупени, макар че не ги използвам особено в проектите - седят си така за цвят и разнообразие.
 Канцеларии: всички тези - вземала съм от почти всички лепила, цветни кабърчета и цветни телчета за телборд, различни гел химикалки (не съм впечатлена), купувала съм фулмастри на BIC дето си имат "вълшебен" бял триещ маркер, но като цяло от канцелариите не мога да се впечатля толкова. Имат готини тефтерчета  обаче.
 Хартии за опаковане на подаръци: тук също имат добри попадения понякога, дори и такива, които стават за изрязване на елементи от тях. Разнообразието е прилично, цените ниски. 
Със сигурност забравям някакви неща, но това е на пръв поглед. Има сезонни стоки, които изкарват - за великден и за св. валентин, за учениците и за нова година и тогава могат да се намерят и други интересни нещица. Аз като цяло съм на мнение, че всичко може да се използва в нашия занаят стига използващия го да има въображение...

7 comments:

Ганима каза...

Точно тези нестандартните са ми любими! В Джъмбо има страхотни попадения понякога. Някъде при картоните съм намирала корк - 3 листа малко по-големи от А4 в пакет. Най-различни цветове тишу хартия и една друга, която беше или креп хартия, или подобна - отново във всякакви цветове. Обожавам хартиените панделки - и то точно двата цвята, които имат. Не, че бих отказала и други :). Определено ще намериш съмишленици :).

Kati каза...

Много добро допълнение - за корка бях забравила, че отдавна съм си го купила. Надявам се да дойдат и други добри идеи от редовните посетите на магазина :)

Маги каза...

Благодаря за изчерпателната статия. Беше ми полезно. Не знаех за цветните картони-160 гр. и задължително ще погледна следващия път като отида. :)

Rosica Katreva каза...

Аз вилнях при панделките, само толкова време ми остана. Купих си и статив, за да си снимам картичките на него понякога. Тази седмица ще погледна цветния и акварелния картон и панерчетата, че имам нужда. Дано моите мъже ме изтърпят. Особено малкия :)))

Unknown каза...

В Джъмбо дали има пънчове, защото по магазините за хоби са ми много скъпи? Благодаря

Kati каза...

Здравейте,
В Джъмбо със сигурност няма пънчове. Виждала съм в книжарница да продават, но обикновено са много малки и не вършат почти никаква работа

Angel Heart каза...

тука ми хареса, ще прегледам и другите публикации, може да открадна някоя идея Казвам го съвсем чистосърдечно :)