Our social:

11 юли 2013 г.

Сменяне фасона на блога: тема с продължение

Ако сте сред първите ни последователи вече сте забелязали, че Картишочето смени няколко пъти облика си. Това, заедно със спънките които срещнахме по пътя ни накара да обмислим публикуването на редица статии, посветена на блоговете.

Вчера шефа ме помоли да му направя блог. Сигурно, защото горкия прекара три дни с мен докато бяхме командировка и думата "блог" беше спомената около 3769 пъти. Надявам се неговия поне няма да е за картички... Започнах да обяснявам това, което знам аз за блоговете, а уверявам ви то не е никак много :)
1. Човек си избира платформа.
 Повечето блогове, които следя са в blogspot.com и wordpress.com. Виждала съм мнения в полза и на едната и на другата платформа. WordPress ми се струва предпочитана от хора със софтуерни познания (или с такива познати), докато Blogger е вариантът за бързо и  безпроблемно блогване за начинаещи и всякакви непрограмисти особено когато се касае за хоби. В моя случай когато се наканих да си правя блог, дори не знаех че имало и други варианти - просто ползвам всички услуги на GOOGLE и логично се огледах какво се предлага при тях.
2. Измисляте си име и адрес.
Тук съвети няма да ви давам, всичко е въпрос на усещане. Аз предпочитам адреса да е къс и да се помни лесно. Добре би  било да има връзка с името на блога. Проблема е, че повечето лесни и готини домейни са заети.
3. Как да изглежда блога
Някой би казал, че съдържанието е много по-важно, но това е тема на друг разговор. Да речем че сте си измислили името и тематиката. Добре е визията на блога да напомня донякъде с какво ще се занимавате. Не че е фатално, но ако ще пишете за готварски рецепти а имате картинка на швейцарски часовник едва ли ще води до правилна асоциация. 

Тук идва и трудната за блондика като мен част. Първоначално човек се задоволява с  това, което му предложи Blogger. Избира си някакъв шаблон/template, може дори да пипне цветовете по него и точка. После си кара така и не се занимава с глупости. Но рано или късно всеки почва да човърка и постепенно  научава какво е това template, html code, layout, gadget, как може да персонализира донякъде блога си без да има специални познания. Аз научих тези по трудния начин - с много проби и грешки. Ще ми се в поредица статии да обменим опит то темата за визията на блога. А докато намеря време да напиша въпросните статии, ето ви няколко готини сайта за готови шаблони:

Blogger Template Collections


И не забравяйте да запишете копие на шаблона, който ползвате в момента. Става лесно - след като изберете от менюто Template/ шаблон, после поглеждате в горния ден ъгъл и виждате ценното бутонче "Backup". Натискате и съхранявате визията на блога си локално.

 4. Съдържанието. 
За какво ще пишете? Добре е да имате ясна представа за това, което искате да споделите, доколко е предназначен за широката публика, споделяте ли лични неща и тн.
5. Как да популяризирате блога си. 
Нямам предвид странните съкращения като  SEO  оптимизации. Имам предвид ТАЙНАТА.
От помощ би било и участието ви в различни форуми, групи по интереси, предизвикателства и тн. където можете да намерите потенциални последователи.
В тази групичка инструменти влизат и различни блог игри, поставяне на банери и размяна на банери  с други блогове, и др.

Темата има е доста обширна и смятам че ще е интересна на всички, които по една ли друга причина присъстват в блог пространството. Очаквайте продължение...............

2 comments:

marieraly каза...

Страхотна тема-на мен ми е много необходимо някой да ми сдъвче и изплюе всички тези подробности за воденето на блога-хич не се оправям с техническите моменти. Нямам време в къщи да седна пред компютъра за да експериментирам, пък и изобщо не ми се занимава с това. Ще съм ви безкрайно благодарна за всичко получено наготово.

Stefi каза...

Супер полезно! С нетърпение ще чакам продълженията!