Our social:

23 юли 2013 г.

Pinterest през погледа на един картишок


Тази статия е провокирана от няколко неща.
  1. Тези дни работодателя ми ни раздаде брошури с обяснения що е то социална мрежа и как да се пазим от нея. Наблегнато беше разбира се на фейсбук като най-известната такава мрежа. Не научих нещо ново, освен че Големия брат ме наблюдава винаги и навсякъде. Аз това си го знаех. Явно бизнеса осъзнава силата на социалните мрежи, но все още си няма идея как да се възползва от нея.
  2. Попаднах на поредното изследване в което се намеква, че Pinterest изпреварва по популярност  Facebook  що се отнася до бизнес, хобита и тн. За мен картичките са само хоби, но знам че за мнозина са и средство за препитание. Точно те могат да се замислят за присъствието си в тази социална мрежа.
  3. Аз съм пристрастена. Ето, казах го. Поне 6 таба винаги стоят отворени в браузера ми с надежда да разгледам какво интересно има в дъските на тези потребители. Това е свръх зарибяваща, досадна и прекрасна забавна, вдъхновяваща мрежа. Предупредени сте, може да четете нататък.

Накратко Pinterest представлява виртуална голяма коркова дъска. Даже няколко дъски - ако не си падате по хаоса, а обичате работното ви място да е подредено по теми - може да си имате отделна дъска за Картички, отделна за Тагове, отделна за Техники, една за Рисуване, за Плетене на една кука, Място за децата, любимите места, че даже и списък с коледните подаръци. За мое учудване все още не  особено разпространен в България - често ми се случва да ме гледат тъпо като го спомена и да смръщват вежди на поредната глупост. Обаче успея ли да накарам някой да влезе и разгледа, рядко си тръгва без регистрация. А тя, регистрацията е фасулски лесна - може да влезете директно с фейсбук профила си. Също толкова лесно, интуитивно и удобно е използването на самия сайт. Майка ми е на 56 години и се справя чудесно. 
За мен  Pinterest е лавина от красота. Освен това е мил, любезен и позитивен. Може би трябва да го наричам "тя" нали е социална мрежа, пък и се твърди, че над 80% от потребителите били жени. Но за мен е "той" - джентълмен, учтив, със ясни правила и толерантност между потребителите.

"Pinterest е специален, заради хората, които го използват" – това е мотото на създателите на  социалната мрежа. Още:
"Pinterest  служи за колекциониране и организиране на нещата, които ви вдъхновяват."

Освен купчината от красиви снимки на неизвестни места, готини цветя, полезни идеи, храна, зелени градини, есенни дървета, малки усмихнати бебета, синьо мрачно небе, величествен океан и каквото още се сетите, които ви усмихват и правят деня ви по-готин, полезното в тази работа е че всички тези картинки и снимки водят директно към източника си, тоест към сайта, от който са pin-нати. Ако сте маниак на тема картички, получава се следното нещо.



  • Правите си регистрация.
  • Pinterest като любезен домакин започва да ви разпитва от какво се интересувате. Предлага ви дълъг списък с неща, в който за ваше учудване фигурират и craft, art, kids, photography и други примамващи заглавия. Вие твърдо се запътвате към DiY & Craft ( демек Направи си сам вкъщи) Добавяте още по нещо за разкош - може да са цитати, градинарство или каквото се сетите
  • Той ви предлага да следвате (following) посетители с подобни интереси. Незнам как го прави, но доста добре измисля хората, така че като почнете да разглеждате тяхните дъски да си останете там дълго време.
  • Правите първата ви дъска, трепетно назована Картички например
  • Започвате да се оглеждате - виждате хубава картичка в съседен блог и я забождате на дъската. *виж по-надолу
  •  Той има навика да ви докладва кой още е харесал въпросната картинка и да ви предлага да следите съмишленика - явно си имате общи теми с него.
  • Вие се почесвате дето не ви сърби и си казвате - защо пък да не го видя тоя Акаха-така-мун от Долно Койнаре, дето харесва същите картички като мен? Влизате и установявате, че той и има 794 567 пина надлежно организирани в 98 дъски и повечето изглеждат много яки... Ей точно в тоз момент почвате да псувате оная лудата, дето ви зариби за тая краста.
  • И така до сутринта.

* За забождането (pin it)
Има няколко начина за pin-ване.Най-лесния за мен е да си качите в браузера Pin it  бутон  – изтеглете pin бутона от тук. Другия начин да го инсталирате: отивате на About – Pin it Button и завлачвате бутона в bookmarks bar-а на браузъра си.
Или пък да използвате + до името си и да pin-вате директно с него.

  Можете да качвате снимки и от компютъра си, които да добавяте на своите дъски.
 За потребителите на iPhone и Андроид е създадено и приложение за Pinterest, което много помага при дълги и скучни фирмени обучения.
За по-напредналите има разни екстри. Например бутоните за поставяне в сайтове и блогове, както и такива „Follow me on Pinterest”, с които каните вашите последователи да станат такива и във Pinterest. Голяма част от забавлението идва именно от споделянето с други хора. Много е приятно като видиш, че някой оценява твоя труд  и го хвали пред други хора. Аз съм изпробвала доста видове бутони и най-много ми харесва този тук, но има още няколко прилични варианта тук: Code it Pretty: The Big Guide to Pin It Buttons for Blogger
Предимството на харесвания от мен вариант, е че е близо до картинката, подсеща те да си я запазиш, а освен това линква директно към публикацията, докато ако си запазиш чрез твоя бутон директно от браузера линка води до самия сайт, но не и към конкретната публикация. (ако непознатите "хамерикански" "термини" ви станаха повече, пишете ми да го обясня по-старателно).
Ако не смеете да редактирате html кодове и незнаете какво е HTML/Java script gadget, кажете и ще измислим нещо по-лесничко.
Pinterest се развива и еволюира. Вече има тайни дъски, където можете да си запазвате неща само за лично ползване. Например купили сте си дигитален печат, искате да ви е достъпен и в работата ако се наложи да направите някоя спешна картичка за колега, но не искате да нарушавате авторските му права. Няма проблеми, скривате го на тайната дъска ( Secret board) и той винаги ви следва по петите.
Новост е статистиката за сайтове. Вече може да се проследява активност на потребителите, какво от вашия сайт са харесали или заболи из тяхните дъски.
Има много съвети из мрежата как да се използва Pinterest за бизнес цели, включително продажба, промотиране на страници, увеличаване трафика към сайта ви и други. Нямам за цел да ви ги изброявам, защото аз ползвам Pinterest основно като източник на вдъхновение за бъдещите си проекти. Не спирам да се удивлявам на красотата, цветовете, идеите, които добри хора споделят с останалите. Препоръчвам ви го горещо. Най-добре върви в прохладна лятна вечер с  чаша хубаво вино и мега удобен стол, защото има опасност да не станете от него до сутринта.


5 comments:

Unknown каза...

страхотно си го написала,
аз съм голям фен на пинчето :)
Това със скритите страници, не го знаех :)
Благодаря ти!

Kati каза...

Радвам се, че съм ти била полезна Julka.

Ганима каза...

Ау, тъкмо за известно време се бях откъснала и сега пак се хвърлям в тези неизбродими дебри :). Тъкмо да си актуализирам дъските.
Много ми хареса линка съм "Отворено за разглеждане от 3 месеца" ;). Подозирам, че и при мен ще стои дълго време отворен :))).
Определено имаше доста полезна информация, някои от нещата бяха нови за мен. Не бях забелязала тайните дъски... то не, че съм се ровила много в настройките :). Ще се радвам и на продължения на тази тема.
Заинтригува ме с брошурките - ако не са тайна може ли да ги видим (може и на лично).

Kati каза...

ха-ха брошурките сигурно са тайна, но ако ги искаш ще ти ги сканирам да се забавляваш и ти.

Toni каза...

Предавам се, помагай. Не мога да се справя с pin it бутона. Как се качва до всяка снимка на публикацията?