Our social:

5 юли 2013 г.

От снимка към рисунка

Започвам тази публикацията с първоначалната уговорка, че понякога съм идиот. В този случай и пълен. Казвам го поради нежеланието ми да се науча дa работя с фотошоп. Сигурна съм, че ще се справя и дори подозирам, че може много да ми хареса, но се инатя като магаре на мост. Използвам за "обработките" на снимкитеси основно две програми - Irfan view и Picasa. Първата има готини настройки с които правя дребни корекции - като sharpen, saturation, kontrast, brightness и ценната възможност да ми орязва снимките по най-добрия за мрежата начин. Пикасата ползвам най-вече защото през нея си качвам публикациите в блога - много е лесно, бързо и удобно особено при повечко снимки. Ползвам я обаче и в един друг случай. Когато ми се наложи да правя някаква специфична картичка като тази за един колега от офиса, в която на всяка цена трябваше да има модел на БМВ, но серия 5. Трудно може да се намери дигитален печат (или поне аз не знам да има, ако вие знаете, моля кажете ми) с конкретната картинка. Та аз дори не разпознавам въпросното БМВ 5 как изглежда. Затова го потърсих при чичко Гугъл и си запазих ето тази снимка:
После намерих из стотината възможни екстри на Пикасата възможността да превръща снимката в рисунка с молив. Много е яко, трябва да го пробвате. Не ми хареса черно-бялата версия, затова минах още един път през опциите и си избрах да я направя в цвят сепия. Така придоби достоверен вид и кацна на централното място в картичката ми.  

Кат от Картишоците

ps. Ето и подробностите 

Супер лесно е - просто си избирате опцията "скица с молив"

И ето - имате скицата. Настройките позволяват да я правите по-тъмна, по светла, по-отчетлива - трябва да се пробва. Съветвам ви да избирате снимка с един по-едър обект, защото ако са много детайки се губи ефекта.
 
Аз лично после си правя и допълнителни настройки - избирам да е в цвят сепия, после я "затоплям" и се получава този ефект.
Самата пикаса е като програма е лесна за ползване, има я и на български, има и други приятни ефекти, които със сигурност се намират и във фотошоп, но както споменах аз от мързел не се захващам да се науча да работя с него.  

4 comments:

Unknown каза...

Страхотно се е получила картинката, а картичката е невероятна :)
Аз не съм фен на пикасата, но ето че има доста добри функции :)

marieraly каза...

Това страшно много ме интррисува-превръщането на снимка в рисунка с молив. Може ли по-подробно да обяснита как става? И тази програма Picasa ми е напълно непозната( за разлика от Фотошопа).

Kati каза...

Мария, програмата е част от функциите на Google, инсталирана е локално на компютъра и аз лично я използвам заради удобството да си качвам лесно снимки в блоговете и в профила си. Има лесни и забавни функции каквито сигурно имат и другите програми, но аз просто не ги познавам толкова добре. Качих няколко екрана, дано да става ясно как точно става.
Поздрави, Кат от Картишоците.

marieraly каза...

Страхотно! Много ти благодаря!Ще пробвам още днес.