Our social:

7 октомври 2013 г.

Оцветяване с акварелни моливи - малки хитринки от начинаещ

Здравейте, мили картичкоправещи! :)

Реших да ви разкажа малко за това как оцветявам с акварелни моливи. Не претендирам, че се справям впечатляващо добре. Захванах се с това начинание едва преди месец. Има много по-навътре с материала от мен - Кали, Мила, Нели биха могли да ви разкажат и покажат много повече за тази техника на оцветяване. :)

Има няколко "урока", които научих откакто се захванах с оцветяването с акварел:

1. Трябва ви една много тънка четка (моята е №0) и една по-дебела (при мен №7), която използвам само за оцветяване на фон. Тук говорим само за цел оцветяване на картинки/печати/диджита за картички, т.е. за много малки площи. Досега не съм изпитвала нужда от други дебелини четки. Моите четки не са нищо особено, не са с воден резервоар, защото тук в Швейцария не продават, а тези, които си бях взела от България, много ме разочароваха. Та заложих на добрите стари дървени четки с естествен косъм. 

2. Акварелните моливи са ХИЛЯДА ПЪТИ по-удобни и лесни за употреба, когато се ползват като боичка, от която си взимате цвят. Когато преди месец започнах да ги използвам, се опитах да ги нанасям директно върху листа и после да ги разводнявам, разтварям, преливам/блендвам. Е, нищо не ми се получи. Само ако целя по-светло оцветяване или искам да прозират леко щрихите от молива, това е начинът. В останалите случаи взимането с четката директно от върха на молива предоставя много повече контрол върху оцветяването.

3. Няма значение какъв картон ползвате, важното е да е дебел (над 200гр). :) Това изказване може би ще скандализира запалените по акварела артисти и сигурно са прави. :) Това обаче е моето искрено наблюдение. Използвам бял картон 300гр, не порест, изключително гладък (да не кажа, леко гланциран) и от двете страни. Мисля, че е за оцветяване с алкохолни маркери. Порестият картон попива много бързо и не оставя време за преливане и смесване на цветове. Освен това забелязвам, че по-лесно започва да се лющи, ако се използва повече вода. Със сигурност проблемът е в мен, че не мога да използвам акварелен картон, но тъй като съм доволна от гладкия, реших да ви успокоя, че всеки картон става за целта, стига да е по-висок грамаж. :)

4. Винаги нанасям цвета върху тъмните части на рисунката - там, където пада сянка и ще е по-интензивен и тъмен цветът. Това го постигам с по-малко вода на четката и си взимам от върха на молива обилно количество цвят. (Едно уточнение: като казвам с малко вода, се предполага, че преди това сте сложили достатъчно вода върху върха на молива, за да се разтвори боичката и да "тръгне" цветът. Иначе върху сух връх с малко вода нищо няма да направите.) Нанасям и изчаквам да изсъхне малко. Да, не бързам с вода да го размивам и преливам, защото така само отнемам от интензитета на "сянката". След това с повече вода (е, не чак да капе от четката!) и само веднъж-два пъти топната четка във върха на молива, започвам да преливам цвета, така че и "по-осветените" части на картинката да се оцветят. Ако използвам силен, тъмен или наситен цвят, започвам от неоцветената част на рисунката и стигам до тъмната част, където съм наслоила най-много цвят. Ако започна от тъмната (както е по-интуитивно), рискувам цялата картинка да стане един цвят, т.е. да няма обем.


5. Всичко, свързано с преливане и размиване на цвета, НЕ го прилагам, когато оцветявам коса, козина, пухчета, листа, трева или каквато и да е част от рисунката, която искам да има текстура. :) За тях използвам много цвят (малко вода + обилно оваляне на четката във върха на молива) и много лек, отсечен допир с хартията, т. нар. strokes на английски или flicking. Винаги започвам с най-светлия цвят и с резки отсечени замахвания с четката оцветявам по-голямата част от косата (например). След това започвам с по-тъмния, като започвам от там, където биха били корените на косата или където е вързана, или ако е къдрава, по-тъмни са вдлъбнатите части на буклата. С него покривам малко по-малка част от косата. Взимам следващия тъмен цвят и оцветявам все по-малка площ. Ако не ви харесва резултатът, дерзаете, докато постигнете желания ефект. :) Хубавото на акварелните моливи е, че винаги можете да отнемете цвят с изплакната и леко подсушена четка. :) Ако сте сложили много вода, подсушете хартията с кухненска хартия (само допирате, без да размазвате). Същото се отнася и в случай, че излезете от контура.


6. Последно, но не по важност, винаги дръжте парче кухненско руло, парцалче или някаква друга попиваща тъкан, за да контролирате навлажнеността на четката си. :)

Това е, което мога да ви споделя от моя скромен опит с акварелните моливи, мили мои! Надявам се да е полезно за начинаещите от вас, които правят първи стъпки в тази техника. :) Най-важното е да се забавлявате и да пробвате! С трупане на опит и "проба-грешка" се научих горе-долу да се справям. Досега имам едва около 5-6 оцветени картинки, но мога да ви убедя, че бързо се учи и е много зарибяващо. Лесно е, стига да имате време и желание. :) 

Ако ползвате Faber Castel, за кожа ползвам 109 и 187, а за кестенява коса - 187, 180 и 177, а 190 придава лек червеникав отенък, както е при опашката на катеричката по-горе. :)

Успешна нова седмица, сладури! <3

Поздравчета!

J I J I.

5 comments:

Sophie каза...

Леле, никой от тези номера моливи го нямам, май ще се наложи да се отбия в книжарницата.. :) честно казано до сега не съм ползвала от върха на молива директно цвят, все съм оцветявала директно върху картона все едно правя графика, като за светлосенките използвам два различни нюанса на съответния цвят. Но точно крайният резултат е, че не изглежда като акварел, а като акварел с елементи на графика, имайки предвид, че личи щтриховката от молива. Както и много трябва да се внимава да не се изгуби по светлия цвят, ако се започне от по тъмния. Четка имам само една дървена мнооого тънка, а картон не ползвам акварелен, а по дебел гладък. Мерси за урочето, Джиджи, ето, че научих нещо ново и полезно! :)

Plamnito каза...

Ji Ji, благодаря за урока и съвета за вземане на цвят от върха на молива - задължително ще го пробвам.Желая ти вдъхновение!

bejko каза...

Благодаря ,JIJI за подробното уроче.Аз озветявам също с моливи ,но все не ми се получава такова цветово насищане.Сега ще опитам по твоят начин,надявам се да имам по-голям успех:)!

Kati каза...

Дждиджи, много добре написано уроче, и още повече след тези така прекрасно оцветени картички, които виждаме при теб в последно време. Аз самата отдавна се отказах от оцветяването с акварелни моливи и ги подарих на Марти, но може да ме накараш пак да опитам, знае ли човек. Аз оцветявам по подобен начин с дистресите - ползвам си ги като водни боички - мажа яко по една бяла масичка вместо палитра и после с тънка четка оцветявам.

Unknown каза...

Ще я пробвам тази техника.
Благодаря за урока! :)