Our social:

11 декември 2013 г.

Комбиниране на гумени печати

Здравейте, талантливи сладури!

Помните ли добрите стари гумени печати? А имате ли от тези, монтирани на дървено блокче? Докато повечето марки "пенсионират" този вид печати, аз и Кат трескаво трупаме точно такива (втора употреба, разбира се)  - било от битаци, било от ebay. :)

А обичате ли да комбинирате печати? С дигиталните е много лесно и приятно, препоръчвам ви! Взимате една централна картинка, отваряте във Фотошоп, слагате едно диджи за фон, който да допълни сюжета или сценката, и сте готови. :) Надникнете в Make It Crafty - имат много хубави сюжетни печати. :)

Да се върна на истинските печати - тези от гума, полимер или силикон. Ето две от моите "плячки" от битака. Какво ще кажете - ще си вървят ли заедно (да, да, знам че този с гората го използвам прекалено често)?



Я да проверим:


Става. А ето и как го направих. Напечатвате си изображението, което искате да е на преден план:




За да напечатате фона, използвайте маскираща хартия (masking paper - има на Eclipse, на Inkadinkado), за да покриете "предното" изображение. В моя случай това се продава в пощата и се използва за попълване на подател и получател на пликове, върху които химикал не може да пише:



Гърбът е самозалепващ. Отпечатвате отново "предното" изображение:


 


Тук идва ред на пипкавата част - изрежете изображението по контура (от самозалепващата хартия) и залепете върху листа, върху който работите:



Съжалявам, че тази маска очевидно вече е използвана, но не ми се изрязваше пак. :D Нищо, де, тъкмо това показва, че може да се използва многократно. :) Много е важно преди да залепите маската, да отнемете малко от лепкавостта ѝ (освен ако не е от горепосочените професионални маскиращи хартии, които са предвидени за тази цел), за да не разкъса листа като я махате. Аз я залепям няколко пъти на дланта си, за да обере малко от мазнината на кожата. :D 

Сега вече може да отпечатате и фона:



И отлепяте маската:



Надявам се да съм била полезна и да опитате и вие! :)

Поздравчета!



5 comments:

Bo каза...

Много полезно, наистина! Благодаря, Джиджка! <3
Но пък и много пипкаво, не съм сигурна, че е за мен... Аз съм от по-нетърпеливите и бързащите... :)))

Plamnito каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Plamnito каза...

Пипкаво, но чудничко! Страхотна комбинация на печатите! Браво!

Kati каза...

Джиджи, аз отдавна се каня да пробвам комбинация, ма толкоз ме мързи да режа, че само отлагам. А за маска се каня да ползвам една прозрачна лепяща се хартия, тип самозалепващо фолио, което се води подвързия за учебници. Ще вземеш да ме амбицираш сега да измисля нещичко

bejko каза...

Чудесно уроче!Наистина пипкаво ,но резултатът си го бива!Благодаря Джиджи за споделянето:)