Our social:

13 януари 2014 г.

Капан за сънища.

Здравейте сладурки,
днес с shMe ще ви отведем малко по-далече от вълшебното царство на картичките - в един не по-малко приказен свят на сънищата. Ще стане дума за капаните за сънища.
Накратко от мен и после ще дам думата на повелителката на феите. 
Аз бях виждала тази странна плетеница от мъниста, прежда и пера на много места, но по-скоро я свързвах с екзотични бижута и древни псевдо култове към индианците и техния бит. Едва когато Петето разказа повече в нейния блог, се замислих за символиката на този така наречен "капан за сънища". А напоследък сина ми сънува доста кошмари и той самия ме помоли да му направя такъв капан, за да улавя лошите му сънища. Така че запретнахме ръкави тази вечер с баща му и направихме два - един за него и един за сестра му. Когато в просъница Марти ме попита как точно и на какъв принцип действат капаните ( нали ми е рационалист, иска за всичко научно обяснение), аз му казах, че в тях е вплетена толкова много от майчината и бащина любов, че това ги прави особено вълшебни. Но стига вече лирически отклонения, ето ги и нашите капани, както и тези на   shMe заедно с обяснението им.
 Източник:
 Корените му са у племето Оджибуа - едно от най-древните северноамерикански племена, с изключително любопитна ДНК история (нооо това е друга приказка). В Канада по големина са превъзхождани само от Крии, а в САЩ от Навахо, Чероки и Лакота. От Оджибуа преминава и в други съседни племена.
А от 20 век насам започва да се счита и за символ на единство между различните индиански племена (или Native Americans или First Nations) въобще символ на принадлежност към някоя от тези уникални култури. Разбира се, има и такива, които се гневят и дори обиждат, заради прекалената му "комерсиализация" и популярност сред не-индианските му почитатели. Моята лична гледна точка е, че когато човек е искрен и уважава, и се прекланя пред културното наследство на която и да е световна група от хора - била тя народност или националност, това само може да спомага и обогатява трайната ни човешка памет и история, както и да гради нови ценни връзки. Както и да е - говорим за история и легенди. :)

Истинският дрийм-кечър се е правил в малка кръгла или капковидна форма от върбови клони, а мрежата се е плетяла от обработени животински сухожилия. Впоследствие мрежата започва да се изработва и от влакна от коприва или пък боядисана червена прежда например. А украсата му е от свещени предмети като пера и мъниста. Обикновено са го окачвали над леглата на децата като талисман, който да закриля техните сънища.
Според вярванията на Оджибуа дрийм-кечърът влияе и променя сънищата на човек. Неговото вълшебство е, че кошмарите се оплитат в сложната му мрежа, подобна на тази, която плетат паяците, и остават впримчени в нея до идването на деня, когато просто се изпаряват. Добрите сънища обаче знаят и намират своя път през мрежата и успяват да се промушат през нея, като после плавно се плъзват по перцата, за да достигнат до спящия.



 

Ето и една от най-разбираемите схеми в нета ако изведнъж ви се прииска да плетете:
както и подробни и добре написани обяснения на български език ето тук.
 Толкова от нас, желаем ви вълшебни сънища, уловени в мрежите на любовта и обичта на близките ви хора.
Кат и shMe от Картишоците.

4 comments:

Anelia каза...

Чудесна статийка :-) и много полезна. Преди време и аз имах задачата да направя капан за сънища, но на картичка :-)

Bo каза...

Това е много полезна информация! Благодаря ви, феички! :)

Tanüschka каза...

Не знам как съм пропуснала тази публикация!От известно време ги заглеждам в нета ,но все нямам време да се задълбоча.Благодаря ви и на двете за урочето и инфото ,много полезно и интересно.Сега се захващаме и ние да оплетем един два капана!:)

Поздрави Bejko i

Анонимен каза...

Това е чудесно и наистина ще ми помогне, защото скоро се опитах да направя капан за сънища, но не се получи особено.Та така де не знам дали тук е мястото, защото и в интернет немога да намеря информация, но искам да попитам нещо. Днес споделих на една приятелка, че си правя капан за сънища, а тя ми каза, че сама за себе си не бива да правя, не било хубаво или нещо такова, трябвало да го подаря на някой друг, но не и да го запазя за мен. Имам два въпроса първият е какви са последствията ако го оставя за себе си? А вторият е дали е роблем ако примерно го подаря на някой от семейството ми, смисъл такъв, че той ще е пак при мен ще бъде близо до мен? Просото ако случайно знаете нещо и къде мога да прочета за това и да ми кажете ще съм много благодарна. А и забравих да спомена, че съм суеверна затова питам и много искам да разбера повече благодаря предварително. :)