Our social:

24 март 2014 г.

За принтирането на дигитална хартия в домашни условия.



Download

Имам навика да ви спамя често с линкове безплатни дигитални хартии. Правя го, не защото е по-готино или по-евтино от това да си купиш красиво блокче дизайнерски хартии, а защото е по-лесно и по-достъпно за повече хора, особено начинаещи картичкофурии. Спомням си аз като започнах с каква неистова страст събирах всяко късче попаднала ми безплатна хартия и как се радвах на красивите колекции на shabby princess Сега съм станала далеч по-претенциозна към това, което събирам – може би защото колекцията ми доста нарасна с времето. Даже тези дни се занимавах да я групирам по цветове (сини, червени, зелени, ментови, лилави и тн.), десен (точки големи, точки малки, чертички и тн), предназначение и тн (бебешки, сватбени, винтидж).
Но така или иначе продължавам да надничам редовно в много сайтове и да споделям това, което ми харесва тук. Най-често задаваните въпроси в тази връзка са свързани с това как да я сваля и  изпринтирам тази хартийка? Така че ето накратко стъпките:

1. Свалянето от нета.

Има много места, на които срещам готини хартии като любимото ми е:
**Far Far Hill - има уникално хубави неща
Click HERE to download
Click HERE  to download

Записвате си /download/ харесваната хартия на компютъра. Ако тя е част от цял пакет най-вероятно е в папка, която e архивирана в  zip формат (най-често). Трябва да я разархивирате с помощта на някоя програма. Ако хартията е единична, то може да я запишете като кликнете върху нея и с десен бутон изберете Save as или Save imige .

2. Хартията

След като вече имате хартията, трябва да я принтирате. Изборът на хартия зависи от вас и от принтера на който ще печатате – дали позволява по-големи грамажи хартия или не. Дали хартията ще е oбикновена, мат, гланц, фото, картон – зависи от вас.Една и съща хартия може да изглежда коренно различна в зависимост от това на какво се принтира – трябва да намерите най-добрия вариант. Аз печатам най-често на обикновена офис хартия, когато използвам отпечатаното за основа, а когато е централен елемент на картичката тогава избирам по-плътен картон (160-220 грама). С фото хартията не се разбираме толкова добре – на нея си печатам само снимките. Понякога умишлено избирам хартия, която да не е бяла,а с леко жълтеникав оттенък. Така отпечатаното придобива по-състарен, винтидж  вид.

3. Принтерите

По отношение на принтерите съвети не давам. Мога само да споделя от личен опит, че имах Epson, и хич не бях доволна нито от качеството, нито от цената на консумативите, затова го смених с HP 3525 и е доста по-добре. Купувам си оригинални консумативи, не се оливам толкова в печатане, но цветните глави издържаха 6 месеца. Най-добре би било с цветен лазерен принтер, но там цената ми е непосилна.

 4. Накратко за предимствата на този вид хартии

Няма да изброявам очевидното – че се намират много безплатни хартии из нета, защото съм финансист по образование и знам, че безплатен обяд няма – тук си плащате самото отпечатване, което понякога излиза в пъти по-скъпо.
Но пък наистина е удобство да разполагаш с тях у дома, да не чакаш доставка от някоя далечна точка. Можеш да си избираш от голям брой, има цели колекции със подхождащи си десени...
Друго предимство на дигиталните хартии е факта, че може да си отпечатате точния размер, който ви трябва. Няма нужда да печатате голям лист и да хабите излишно мастило – просто си нагласяте размера, който ви е нужен. А и винаги може да отпечатате второ листче, ако опропастите първото, нали?
Надявам се с горните точки съм била поне малко полезна, ако вие имате какво да допълните – пишете в коментарите и ще актуализираме заедно.
Кат от Картишоците

5 comments:

Stefi каза...

Тези дигитални хартии и на мен са ми любими - особено Far Far Hill !!! :) Честичко си свалям новите им предложения. Има обаче сайтове, с които не мога да се преборя и колкото и да ми харесват се отказвам, защото не мога да ги изтегля!

Kati каза...

Стефи, дай пример, да видим как да ги преборим тези, които те затрудняват.

Plamnito каза...

Много нежни, пролетни и свежи хартии! Благодаря за споделянето, Кат! И дано скоро ги използвам! Много вдъхновение ти желая, защото след като споделиш нещо от теб, се работи много лесно!

Unknown каза...

На мен ми е много трудно да ги свалям, опитах един път и свалях около 40 минути, след което не ми хареса разцветката. При втория ми опит да сваля безплатни хартии ми даде отново някакво такова време от 1 час и се отказа тотално. Сега ги купувам, има стотици хиляди, направо милиони, добре оформени палитри за $2-3. Принтирах върху 120 грама гланц, но не беше добре. Сега ги принтирам върху 300 грама Ivory картон и е ок. Но съм намислила да взема 180 грама картон и да пробвам с него. Общо взето, да ползваш дигитални хартии има само едно предимство - никога не си out of stock с някой продукт.

Анонимен каза...

Здравей! Как форматираш текст или картинка в желани от теб размери? Коя програма използваш?