Our social:

24 май 2015 г.

24 май! Или празникът на красивите български думи.

Здравейте мили мои фенове на Картишок. На мен се падна честта да ви поздравя с днешния много български празник 24 май! Аз имам особено голяма слабост към него, както не веднъж съм ви разказвала в моята Къщичка.
Освен венците от дъхави божури, маршируването и песните за Кирил и Методий, купчината книжки, която мама винаги ни подаряваше на този ден, споменът ме води към любимата учителка по български език застанала на прага с куп букети и  блага усмивка.
Днес празникът ми има и друго лице – това на сина ми с корона на главата и декламиращ гордо стихове за книжките, които сам чете.

Ти ме водиш през морета,

през гори и планини

и с очите на поета

виждам приказни страни!

шепне заедно с него и тригодишната му сестра в публиката. Лесно се учат силните думи. Лесно се помнят красивите български стихове.

Имаме толкова голямо богатство в нашия, роден език. Аз самата обожавам да си играя с думите, макар и понякога да излизат твърде бързо от устата ми, подобно на водопад. Старая се да предам тази любов на децата си. 
Благодарна съм на учителите, че се борят ежедневно с това предизвикателство – да предадат красотата на думите, да разкрият тайната на книгите, да ги научат да са горди българи.
kakichka art 60-1
Когато се чудех какъв подарък да поднеса по случай емблематичното (рядко използвате тази думичка, знам) завършване на първи клас, реших да е мини албум-лексикон, в който всички деца от класа на Марти да попълнят страничките със свои думички. Повече от него ще видите при мен, но докато го правих срещнах точно това затруднение – да си намеря достатъчно материали на български. Добре, че децата са още невинни душици и не различават кирилица от латиница – за тях буквите все още са трудна поредица от чертички и ченгелчета.  Аз самата често използвам надписи на английски, езика не ми е проблем, но понякога ми се иска да има повече и повече материали за нас, Кирилските братя.  Често си мисля за  красивите български думи, които срещам само в книгите, но не и в живата реч по улиците. 

Вдъхновение, 
приятелство,
 магия, 
очарование,
надежда, 
благоухание, 
необятност, 
простор, 
шепот на поточе, 
възхищение, 
сияние, 
копнеж, 
нежност, 
смях, 
МАМА!

 А вие? Кои красиви български думи бихте дописали на моята стена?
Очаквам да ги прочета с нетърпение. 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПРИЯТЕЛИ! 

Кат

2 comments:

Bo каза...

Прекрасна статия, Кат! Наистина е красив и много богат нашият език! Дано го съхраним, ние и децата ни! Честит празник! :)

BEARKIS каза...

Приемам го и лично :)!!!Още веднъж поздрави и много вдъхновение ти пожелавам!!!