Our social:

14 май 2015 г.

Прозрачни медиуми

Здравейте, Картишочета!

Когато започнах да се захласвам по микс медия и да се образовам с клипчета в YouTube, гледах десетките бурканчета и тубички по бюрото на крафтърите и се чудих каква е разликата между тях и как изобщо помнят кое за какво се използва. Най-много се чудех защо има различни прозрачни медиуми, като един мислих, че е предостатъчен. :) Е, в момента имам около 6 вида прозрачни медиуми и всеки ползвам за различно нещо. Ще ви разкажа за трите основни категории, които аз различавам.

Както винаги, искам да отбележа, че информацията, която ще ви споделя, е чисто от личен опит и сравнения. Съвсем наивно представена, след проби и много често - грешки.

Първият прозрачен медиум, който си купих, беше акрилен структурен гел със седефено-матов завършек.


Него ползвам за залепяне на изрязани хартиени елементи към страничките. Това, което ми харесва най-много в него, е полуматовия завършек, който придава, и гъстата му консистенция, заради която оставят следите от нанасяне с четка. <3 Сериозен недостатък, заради който започнах да търся негови заместители, е това, че при затваряне на журнала може да залепи и обели страничките ви дори след 3-дневно съхнене на открито. Затова вече избягвам да го нанасям по сгъвката между двете странички.

Следващото откритие беше акрилният мат-лак на Hobby Line.


Използвам го там, където гелът се проваля - за запечатване и за финално цялостно лакиране на страничките. Има много по-рядка консистенция, като декупажен лак, и стои по-"тънък" от структурния гел, т.е. след нанасяне се изглажда напълно и не оставя следи от четка, което при повечето артисти (и най-вече декупажисти) е желан ефект. 

Най-новата ми придобивка е прозрачното гесо на Prima, което си взех от Бо.


Може да се използва като основа на страничката, за да подготвите хартията за по-тежка експоатация, точно както всяко друго гесо. Аз предпочитам бялото гесо, защото изеднаквява различните "бели" след като залепя различни хартиени елементи за текстура. Предимство на прозрачното гесо е, че може да се използва и като запечатващ медиум. Използвам го върху оцветените с акварелни моливи картинки. Всички други лакове и гелове досега ми размазваха оцветеното, защото са по-редки и са на водна основа, което ре-активира водните боички. Въпреки, че и гесото е на водна основа, по-трудно и бавно разтваря боите и позволява нанасянето му с четка върху оцветената картинка, без да слива и размазва цветовете. Винаги преди да залепя таква картинка с гел медиум за страничката, първо минавам картинката с прозрачно гесо, за да няма размазвания, когато мина с четка и гел върху оцветената част. Гесото попива много добре в хартията, което го различава от лака и гела. Освен това изсъхва напълно мат - след изсъхване на външен вид трудно може да се различи третирана от нетретирана площ. 

За да обобщя, когато избирате прозрачен медиум, мислете за основните им свойства:



  • Гесото подготвя хартията за всички останали медиуми, които ще нанасяте отгоре, т.е. той е благоприятна основа за много от тях. При нанасяне е гъсто и доста белезникаво, но изсъхва напълно прозрачно и попива много добре в хартията.
  • Лакът завършва и запечатва, затова върху него могат да се добавят не много видове медиуми - солвентни мастила, акрилни бои, перманентни маркери като PITT pens, бял гел химикал. Повърхността, която предлага е непопиваща / непореста и използването на дистрес мастила, спрейове и водоразтворими медиуми, не е удачно. 
  • Гелът се държи като лака, но основното му свойство е да лепи (и то здраво) много различни видове материали.
На снимката се вижда консистенцията на медиумите и степента на непрозрачност при нанасяне. За съжаление изсъхналите варианти не биха били различими на снимка, а само на живо. :)

Със сигурност обосновката за разликите можеше да е по-теоретично обоснована, но това е от мен за сега. :) Имайте предвид, че разлики може да съществуват и между различните марки от един и същ тип медиум.

Надявам се днешната публикация да ви е била полезна!

Поздравчета,
JIJI и екипа на Картишоците.