Our social:

11 август 2015 г.

Красиви тефтери за майки-не-крафтърки.


Ти си  обикновен човек_тире_майка  и НЕ разполагаш с цял кът крафтърски инструменти, красиви хартии и дистрес мастила. Последното даже не знаеш какво точно значи. Но си падаш по красиви канцеларски материали. Като тия в Ориндж, но не толкова скъпи. Чудиш се има ли начин да направиш тефтера в дамската си чанта по-различен, без да струва толкова скъпо. Детето и то мрънка за тетрадки в по-интересен стил, ама ще му писнат след седмица така че не си струва да полагаш огромни усилия и да инвестираш в онова стреснатото мастилце.
Ето какво ти предлагаме да направиш.
Купуваш тетрадка/тефтер с твърди корици. Алтернативно – намираш коледните подаръци в офиса и вземаш рекламен такъв (от банките са най-читави).
Украсяваш корицата. Тук започва веселата част.

Фолио

Най-бързия и лесен начин, който сме открили е със самозалепващо фолио. Освен в мебелните магазини, напоследък се продава навсякъде – в бакалия тип Лидл, в магазин за 1 лев, при китайците и къде ли още не. Има свежи десени на точки, чертички, черепи и какво ли още не. Лепи се лесно, бързо и чисто. Като промениш визията  на тетрадката, после може да добавяш неща по свой вкус – панделки, копчета, надписи, картинки, изрязани от списание или детска книжка, своя снимка и тн.



 Плат

Не харесваш роклята на цветя? Или вече не се вмъкваш в нея поради независещи от теб обстоятелства ( погрешка я изпра на 90 градуса вместо на 60) …… така че вече , вече не ти  върши работа, но десена ти харесва много. Пренеси го върху някой тефтер и ще му се радваш още дълго. Как да го залепиш – ами с лепило за всичко, с Ц200 или със силиконов пистолет. Пробвай, зависи от плата. Трудно може да сбъркаш.

Хартия

Ако си като нас, със сигурност пазиш хартии от подаръци или красиви торбички с Айфеловата кула, подарък от свеки. Парфюмът, който беше в тях отдавна е на боклука, но пък торбичката е много полезна. Може да се нареже на части и да се използва за облепяне на тефтери. В повечето случаи и е от здрав по-плътен картон (освен ако свеки не е много стисната), така че ти трябва едно по-хубаво лепило или двойно лепящо тиксо и ето, че тетрадката е преобразена.
Ако пък искаш съвсем истински дизайнерски такива - попаднах тези дни на чуден блог, в който дамата е споделила безплатен линк към правени от нея хартии. Може да ги свалиш от тук:

> Свали шаблони от тук  <

 

Картинки за оцветяване

Ако правиш тефтери за дете, много добра идея е да ги облечеш в картини за оцветяване. В интернет има достатъчно много сайтове с картинки за оцветяване, които да  подбереш на неговата/нейната любима тема и да залепиш на корицата. Така хем тефтера ще е персонализиран, личен и различен, хем детето ще има какво да прави в скучните моменти в училище.

 


Салфетки

Тук вече влизаме в дебрите на декупажа и ще ни трябва някоя майка-крафър за да ни обясни с какво да мажем под и над салфетката. Освен това тефтерът ще трябва да е с бели корици, защото салфетката е доста тънка и прозира. Струва ни се трудоемко затова не сме го пробвали.
Колкото до останалата украса по тефтера – много зависи за какво ще се ползва. Съвет от личен опит е да не слагаш прекалено обемни неща по корицата, защото трудно се пише в него след това. Но дантелки, картинки, весели надписи и подобни са добре дошли. Забавни нещица може да си окачиш и на самата спирала, ако тетрадката има такава – панделка, висулка, химикалка или джобно фенерче правят тефтера използвам на какви ли не странни места ( и в тоалетната по време на криза с тока).

 Бои

Можеш смело да намацаш  корицата с акрилни бои или пасти. Няма ограничения.

Тапети

Ако скоро си правила ремонти, особено на детската стая, значи ти се намират парчета стари тапети. Непременно ги запази. Много са подходящи за тефтери, само малко досадно се лепят - или с читаво силно лепило или със силиконов пистолет.






Що се отнася до мен, следващия тефтер, който ще си направя, ще е от старите дънки на сина ми. Ето къде го видях:





 Е, кой тефтер ще направиш? Покажи го ми на всяка цена :) А ако имаш по-добра идея от горните - пиши ми за да я публикуваме.

Кат от Картишоците

2 comments:

Veselina каза...

Чудно! И аз съм се замислила да разкрася тетрадчиците на моя първокласник.

Гризката каза...

Супер статийка, пълна с интересни и зарибяващи идеи! Стават за подаръци за първия учебен ден, изненадки за гостите на рожден ден, или просто за да зарадваме малчуганите (и себе си!) с красиви аксесоари, където да рисуваме/пишем/водим дневник... Ще се пробват обезателно. Благодарим ти, Кат!