Our social:

19 март 2016 г.

Чипборд/Chipboаrd

Привет на всички, които се отбивате тук, за да разгледате или за да научите нещо ново и интересно.
Както знаете, ние се опитваме да ви държим винаги информирани и по всякакъв начин да допринесем за обогатяване на вашите знания в необятната крафтърска вселена(среда). 
Аз също често  наминавам насам, за да си взема техника, цветова комбинация, безплатна картинка, идея за декорация или просто да разгледам. 
След чудесният "Речник на тайнствените думи", който ще ви е пътеводител в работата, е редно да ви запознаваме по-отблизо и в детайли с всички тези думички, техники и начини за прилагането им.
Днес се спирам(макар и не в азбучен ред) на така популярните и приложими както в картичките и албумите, така и в микс медиа проектите,  3D-елементи. Те са с дебелина между 1-4 мм и са от плътен картон  или шперплат. Различават се от обикновеният картон с това, че при прегъване се разцепват, а не се огъват. Познаваме ги под името Чипборд( ПДЧ - Chipboard),  произвеждат се в сиво или бежово, 

а когато цветът им е черен, трябва да ги търсим под името  Blackboard.
Можем да ги използваме в естествения им вид, в който го получаваме, както и да ги обработим според избрания от нас стил на работа.

Иренка в някои от своите картички е използвала елементите от чипбод в естествения им цвят, като следващата например.
В следващите проекти на котвата и на уличната лампа са придадени ръждив вид с акрилни бои и восъчна паста, а морското конче е оцветено с акрилна боя и върху нея е нанесен печат. И трите елемента са покрити първо с гесо.


Аз също съм оставила цигулката непроменена в този таг.Структурата на материала ни позволява да използваме максимално количество от видовете декорация, които познаваме:
- гесо;
- акрилни бои и различни видове спрейове за скрапбукинг;
- печати; 
- студен и топъл ембосинг;
- използване на всякакви видове брокати и кристали;
- понася  много добре лакове и краклета;
- също така много успешно може да му се прилага и техника Декупаж.
Могат да бъдат срещнати на пазара и готови  щамповани чипборд елементи.
shMe използва цветен чипборд, изрязан с Бигз щанца и малко топъл ембосинг


Иренка е използвала глитерна ембосинг пудра за заскрежен ефект


а тук е използвала акрилна боя с метален ефект.


За да ги закрепим добре и стабилно, е много важно какъв вид лепило ще използваме за залепяне на тези малки бижута. Най-успешно се залепят с течно лепило за Scrapbooking или секундно лепило. Не ви препоръчвам да лепите със самозалепящи двустранни ленти.Ето и няколко блога, в които много добре са показани вариантите за обработка:

И нашите родни магазинчета, които предлагат голямо разнообразие от елементи:

Това е от мен за сега и се надявам да сме ви били полезни!
Спокоен и усмихнат уикенд от мен(Bejko) и Картишоците!