Our social:

1 април 2016 г.

Ревю: Chameleon Color Tone Pens

Здравейте, мили хора!

    Днес сме ви подготвили едно интересно ревю на нов за българският пазар продукт. Става въпрос за Chameleon Color Tone Pens - иновативен вид алкохолни маркери на компанията Chameleon Art Products Ltd. 
    За пръв път Хамелеоните (в превод от Chameleon - хамелеон), както ги наричаме от време на време по-долу, са презентирани на крафт-общността на CHA 2014(Craft and Hobby Association show през 2014 г. - може би най-голямото събитие от вида си, на което производителите на крафт материали презентират с помощта на своите талантливи демонстратори новите си продукти, както и забавни техники с тях). От тогава насам Хамелеоните печелят все по-голяма популярност и фенове.
    В България маркерите се внасят и предлагат от Смайл Хоби, като за качеството и възможностите, които предлагат Хамелеоните, считаме, че  цената им е съвсем приемлива.


   
    В момента тези двувърхи маркери се предлагат в 20 цвята, блендер маркер (съдържа прозрачно мастило, което основно служи за изсветляване/"избутване" и преливане на положените цветове) и детайлен черен маркер.
    Маркерите се продават както поотделно, така и в комплекти от по 5 маркера или всички 20 цветни и 2та помощни допълни маркера заедно. Една приятна новина е, че още през май месец тази година се очакват още 30 нови цвята. Голям плюс е, че производителите са помислили за всичко, като са предвидили и "резервни части"  - накрайници, бленд течност за камерата и реинкъри (мастило за презареждане) за всеки отделен цвят.


  Описание

    На пръв поглед Хамелеоните изглеждат по-големи или, по-скоро, по-дълги в сравнение с други марки.
Източник: официалната страница на Chameleon Pens


     Това е така заради тяхната иновативна част, а именно - бленд камерата, която, когато не се ползва и е в "покой", стои прикрепена към капачката на единия от двата върха на маркера.           Хамелеон маркерът разполага със:
- стандартен (тънък) връх и 
- връх тип "японска четка". 
     Особеното на четката при Хамелеона е, че е по-изтънена към върха си в сравнение с четките на други две популярни марки алкохолни маркери - Copic и Spectrum Noir. Това позволява по-лесно да се постигне прецизност на замаха с нея и по-фини щрихи и детайли.
     На снимката долу е показана структурата на Хамелеон маркера. На голямата капачка вляво виждате името и номера на цвета, указани също и на по-малката капачка вдясно, на която се прикрепва бленд камерата, когато маркерът не се използва. Самата бленд камера съдържа прозрачно мастило, което излиза през специален връх за миксиране (вижда се в прозрачната част на камерката). На основното тяло на маркера вляво е показана четката-връх, а в дясно е обикновеният тип-маркер връх, за които, както написахме вече има резервни накрайници.


Източник: официалната страница на Chameleon Pens
    На следващите схеми се вижда как с всеки един отделен маркер, можете да постигнете до 10 различни нюанса. Как става това? - Магия. Шегуваме се, разбира се, но идеята наистина е много хитра.


Източник: официалната страница на Chameleon PensНачин на ползване


    За постигане на нюансите трябва да поставите бленд камерата върху един от двата върха на маркера (най-често върху четката е предпочитаната тактика). Целим плътно прилепяне на върха на камерата с върха на основното тяло, с който сме избрали да работим. Изключително важно е маркерът да се държи във вертикална позиция с камерата най-отгоре по време на процеса на "изсветляване" на нюанса. Гравитацията помага на прозрачното бленд мастило от камерата през връхчето на камерата да проникне във връхчето на маркера (четката за примера ни) и така да започне да го изсветлява. Колко ще го изсветли и след колко време ще се възвърне основният цвят, минавайки през поне 9-10 нюанса, зависи от броя на секундите, през които държим бленд камерата върху връхчето. За да свикнем с това и да знаем кога какво да очакваме, е хубаво да си направим схеми/диаграми - камера за 10 сек, камера за 15 сек и т.н.
  
     Ето от тук можете да си изтеглите схема и да тествате вашите маркери.

     Разбира се, може да работим и само с прекрасния ярък основен цвят на всеки маркер, без да ползваме камерата за изсветляване.

    Освен върху хартия, спокойно можем да ползваме маркерите и върху дърво, коприна, керамични изделия, пластмаса, стъкло, плат и др.

Реакции, тест мнения и впечатления. Техники

От един оцветяващ аматьор с претенции
    Когато подхващам ново средство за оцветяване, се опитвам да „забравя“ как оцветявам с другите ми фаворити – било моливи, боички, маркрери, без значение. Разбира се, имам си любими и по-малко любими, но, каквото и да е - щом оцветява, значи е „моето нещо“. Любопитството ми спрямо тези чудесни нови алкохолни маркери не беше никак малко и, признавам – забавлявах се, въпреки пристрастеността ми към други оцветяващи средства.
    Хамелеоните са една интересна иновация, която съчетава в себе си няколко чудесни предимства:
- ярък основен цвят
- още поне 8 нюанса във всеки отделен маркер
- преливащата (блендинг) възможност на алкохолните маркери
- две връхчета – стандартен маркер и така наречената „четка“
- много различен подход за използване при оцветяването=вълнуваща тръпка от новото.
    В комплект, всички тези неща са гаранция за приятно цветно преживяване за готовите да експериментират.Една бърза техника за работа с Хамелеони
   Това, което ще опиша, е техниката, която установих за най-добре действаща за оцветяването с Хамелеон, поне при мен. Оцветявах на специализирана хартия за оцветяване с алкохолни маркери.
   Първоначално използвах камерата с бленд течността, за да изсветля края-четка за около 15-20 секунди. Нанесох получения най-блед цвят на местата, където щях да положа светлосенките си. С бързи последователни щрихи постепенно, но скоро оригиналният цвят започна да се възвръща.
   Поставих отново камерата с бленд течността вертикално върху четката, за да я изсветля, а в това време със свободния край на маркера (стандартния връх), нанесох още един пласт вече оригинален цвят върху маркираните с по-светлия нюанс светлосенки в рамките на до 20 секунди. 
   Отново с изсветлената четка нанесох получения много блед нюанс вече там, където виждах своите най-светли части от картинката с кръгообразни движения, а после се преместих отново към светлосенките, като с постепенно възвръщащия се цвят на четката „издърпвах“ (блендвах), преливайки цвета към по-светлата част на картинката. 
    И така, няколко пъти - редуване на неизсветления край за силни светлосенки, с много изсветления край, с който нанасях хайлайтите и блендвах, а с възвръщане на цвета - отново върху светлосянката, за да я преливам към по-светлата част, стигнах до крайния резултат. И всичко това с един единствен маркер за около 10тина минутки. Доволна съм. Ето и нагледно - в картинки това, което ви описах току що.
От един непрекъснато оцветяващ (почти-) професионалист J    Обичам много да оцветявам с алкохолни маркери и, въпреки че имам всякакви оцветяващи средства, известни в крафт средите, когато трябва да реша, първият ми избор са алкохолните маркери, които си познавам толкова добре, че вече няма нужда да се замислям или да гледам цветна схема. Когато видях Хамелеоните, ми направи впечатление възможността да се постигнат няколко нюанса на един цвят само с един маркер и с нетърпение се заех с тестването им. При първия ми досег с нов вид маркери за мен са важни няколко неща - връхчета, цветове, покриваемост, взаимодействие със специализирани хартии за оцветяване и взаимодействие с мастилата на останалите маркери.

   Връхчетата са два вида - това, което прилича на стандартен флумастер (долното зелено от снимката) прави хубави и плътни черти и с него щрихите стават по-добре (имам по-добър контрол , ако това описание ви помага). С връхчето тип "четка" (горното зелено) се оцветява по-лесно и е по-удобно за блендване на големи участъци. 

    Цветовете са красиви и ярки, покриват добре и се "държат" по същия начин, както и останалите алкохолни мастила върху специализираната хартия. Съвместими са с всички марки известни крафтърски алкохолни маркери, като се блендват (смесват и преливат) добре, без да реагират или да си пречат, както виждате на снимката.


     И сега е време да стигнем до въпроса с "нюансите". Уникалното в описанието на Хамелеон маркерите е, че с помощта на блендващия разтвор може да получите различни нюанси на един и същи цвят. Честно казано, ако ще сме прецизни, "нюанси (hues) според мен не е най-добрата дума тук, a по-скоро говорим за интензитет на основния цвят (lightness). Това позволява лесно да постигнете базисно избледняване/потъмняване/блендване и лесно придаване на обем. На снимката може да видите каква е разликата, която се получава при поставянето на блендващия разтвор за 10 секунди или за по-дълго време, или, отново казано по друг начин, колкото по-дълго време стои камерката, толкова повече време имате да оцветявате с по-светлите нюанси докато се появи основният цвят.
    За човек като мен, който по принцип оцветява по коренно различен начин, това изисква усвояване на една тотално различна техника. Допълнителен проблем ми представляваше и това, че аз често започвам с полагането на сенките или оцветявам от тъмно към светло, което е пълна противоположност на това, което правят Хамелеоните.   Поиграх си доста с тях и с предоставените ми 4 цвята дори успях да оцветя една не особено сложна картинка. За да сме честни, отне ми двойно повече време отколкото с другите маркери, с които съм свикнала, от една страна, за да чакам изсветляването, а от друга страна - да "мисля задълбочено'' къде да рисувам с така избелелия цвят.

   За това считам, че Хамелеон-маркерите ще се харесат много повече на момичетата, които никога до сега не са оцветявали, отколкото на "старите кучета'' като мен, които вече имат изграден стил на работа и мозъкът им е "форматиран" да има готов пълен контрол върху цвета, който държи в ръцете си. Но като цяло и аз се позабавлявах в тестването на този иновативен по своята същност продукт.


От един изключително рядко оцветяващ аматьор


    Оцветявам с алкохолни маркери от година, ползвам ги изключително рядко, може би веднъж в месеца. Те бяха оцветяващото средство, с което проговорих на един език от първия път. И въпреки че ги ползвам толкова рядко, явно успях да си изградя определен навик в оцветяването, който в случая ми попречи не толкова да схвана техниката на Хамелеоните, колкото да се отпусна и да се насладя на работата. Целият процес продължи два пъти по-дълго от времето, на което съм свикнала. Но според мен всичко е въпрос на упражнение.

    Накратко: Маркерите са впечатляващи - както с размери, така и с възможности. За мен те са идеални за стартиращите в оцветяването с алкохолни маркери, защото се постигат много добри резултати само с един маркер. За грубо сравнение от мен ви показвам картинка, оцветена много набързо с Хамелеон маркери - 2 цвята синьо, 2 зелено (първата снимка) и Copic Ciao маркери - 2 синьо, 2 зелено (втората снимка). Разликите в моите аматьорски очи са незначителни. Светлият цвят се получи по-блед при Хамелеоните, но с времето и това, смятам че може да се подобри, като се овладее техниката.    Оцветявах предимно с мекото връхче тип четка. И аз да повторя - много е важно да държите отгоре блендера, отдолу маркера винаги вертикално докато изсветлявате и да не забравяте маркера легнал дълго време по този начин, защото рискувате почти сигурно да "замърсите" бленд камерата с мастилото от маркера.


   Разбира се, ще дойде момент, в който връхчето ще омекне и ще се прегъне, т.е. ще се изхаби/износи, но, за щастие, се предлагат комплекти от резервни накрайници на много изгодни цени.


  Смесването на два цвята ме интересуваше силно и се оказа съвсем не толкова трудно, колкото първоначално си представях. В случая, при листото започнах оцветяването със светлозеления цвят, след което добавих тъмната част, като изсветлих тъмнозеленото и по този начин го слях със светлия цвят.


  Извод: Добри маркери с много възможности, стига да имате търпение и желание да упражнявате и усъвършенствате техниката им на оцветяване. Изключително подходящи за начинаещите в оцветяването с маркери.


От напълно начинаещ в оцветяването с алкохолни маркери


    Без да имам каквато и да е изградена техника, към която да се придържам, подходих по инструкции и интуиция. Използвах предимно върха - четка, но за достигане до по-фини и тесни пространства на детайлите обръщах и ползвах стандартния маркеров накрайник. 
Също така на страничен лист  си проверявах какъв интензитет има маркерът за да ми е по-ясно от къде мога да започна или продължа оцветяването/ това ми е навик придобит от акварелните моливи/, което ме доведе до мисълта колко е необходимо да се свикне с "времето на възвръщане на цвета". Но пък мога да кажа, че, докато чакате това да се случи, избелелият накрайник съвсем смело може да използвате като блендер, както и за изсветляване на тъмните части или заличаване на черти, появили се при оцветяването. Още нещо, което ми направи впечатление, е разликата във времето при отнемане и възвръщане на цвета в различно изхабените накрайници. Съответно, при по-новите е необходимо да се изчаква по-дълго време в сравнение с вече използваните известно време.


   Не без значение е и хартията да е специално за алкохолни маркери, както е на горната картинка, за да не ви се разлеят цветовете, както леко се получи при мен при оцветяване на момичетата върху акварелна хартия.


  Опростените и по-малко детайлни картинки са за препоръчване, докато се свикне с техниката. И, да, за необременените с вече придобита техника от други маркери ще е много по-лесно да се нагодят към това "ново поколение" алкохолни маркери каквито са Chameleon Color Tone Pens.


  В рамките на половин ден оцветяване с 6 цвята маркери и един блендер постигнах този резултат. Смятам за не много сложно  изграждането на  техника и постигане на добри резултати. А предимството 8/10 (нюанса) в 1 виждам като доста компактен, добър и удачен вариант, особено за път.

От един тест- пилот, който обича да изпробва и учи...


  Не мога да кажа, че съм постигнала някакви забележителни резултати като оцветяващ. Обичам да изпробвам и уча различни техники, да тествам различни продукти и да се стремя да намирам повече положителни страни на нещата, с които се сблъсквам. И този път подходих с голяма доза желание и да ви кажа, не сгреших. Chameleon Color Tone Pens са един различен продукт. Различен, от гледна точка на това, че само с един маркер имаш няколко възможности - постигаш различни нюанси на основния тон, спокойно можеш да използваш избеленото връхче за блендер и по този начин да заличиш чертичките или да прелееш два цвята.

  Според мен тези маркери са идеален подарък за човек, който обича да оцветява. Към тях може да се добави книга или карти за оцветяване
  Аз лично бих ги взела с мен, когато пътувам, защото няма да ми заемат много място и в същото време, ще имам с какво да се забавлявам. 

  Направих две съвсем изчистени картички с цветята, които оцветих. При повтарящи се елементи съвсем спокойно може да си броите - 1,2,3 .... и така да получите еднакво оцветяване, както аз исках при венчелистчетата на първото цвете. 

   Както са написали момичетата по-горе, може би на човек, който никога не е оцветявал, ще му е по-лесно да се справи, защото не е обременен с техники и т.н. Слагам и едно "НО" обаче - опитът, който натрупваш, докато минаваш през различни продукти - моливи, маркери, пастели, бои и т.н., ти изгражда умението много бързо да превключиш и да се нагодиш спрямо новото нещо, срещу което си се изправил. Така че, оцветяващи и неоцветяващи , ако имате възможност пробвайте. :)   Съвсем не претендираме, че сме били супер изчерпателни. Продължителната работа води до откриване на нови и различни техники. Благодарим на собственика на магазин Smile Hobby за предоставените маркери и възможността точно ние да ги презентираме.


Със старание и обич за вас,
Екипът на Картишок