Our social:

9 ноември 2016 г.

Едно талантливо момиче със своите щури албуми - Ася


Време е да подновим една наша традиция, а именно - да колекционираме интересни хора в Картишок и да ви ги представяме. Един такъв човек е Ася, известна още като ABC crafter. Отдавна е влязла в полезрението ни  - още с бродираните си картички, а напоследък и с уникалните албуми. Албумите и са винаги различни, с доста сгъвки и интересен 3D вид. Всички ние Картишочките много ги харесваме, те са нещо по-различно в нашата общност, затова решихме да ги покажем на читателите ни и да я поканим да ни гостува за да даде отговори на някои от въпросите, които си задаваме, докато гледаме тези красоти.
Първото, което се чудим всеки път, е как и  хрумват идеите за албумите. Ася ни разказа, че обикновено хората със странни идеи я намират сами или може би на нея  така и се струва?
"Въпросът е да не си поставяш граници, защото така и въображението няма да има такива." - това казва тя. Решила е, че за нея  няма невъзможни неща, блъска си главата кое как трябва да направи, но приема всяко предизвикателство. Така е напрвила  кутийката с форма на китара и акордеона-албум.

 Те са били само нейна  загрявка преди направата на акордеончето албум:


Ето какво споделя за самия процес Ася:
"Първо винаги се опитвам да намеря подходящата цветова комбинация. Цветовете за мен са по-важни от допълнителните елементи, защото хората възприемат самата цветова комбинация, чак после виждат разни детайли. Та…цветовете ги решаваме заедно, а другото…е.. да живее интернет! Понякога само една снимка може да се окаже вдъхновяваща, друг път с дни се ровя из снимки, статии, блогове… Има моменти, в които зарязвам всичко и просто сядам… няма обяснение…всичко някак само се реди!
Много харесвам разчупените сгъвки и гледам много урочета в youtube. Уроците търся на всички езици – английски, немски, испански, италиански… имам си ключови думички, т.е. не е нужно да разбирам всичко, което казват, то е ясно. Албумите ми са един миш-маш от всички щуротии, които съм гледала, пречупени през моята призма."
Има разбира се и  феи-вдъхновителки сред чуждите скрап-маниaчки -  може да ги откриете сред  абонаментите  на Ася в youtube: AlagainaScrap, corenescreations, Sammyfim, LuisaPaperCrafts. Това са най-посещаваните от нея видео канали.
·          Чудехме се още дали тя повтаря  албум, направен един път от нея, или се старае всеки път да измисли нещо различно? Оказа се, че хич не обича да повтаря вече направеното.
"Мисля, случвало ми се е 2 пъти. Проблемът е, че съм разсеяна и забравям.
Абе, хора-а-а, забравих как го направих това нещо.
Така се случи и с албума-акордеон, който имах удоволствието да повторя. Ами, забравих как го сглобих това чудо. Не си водя записки и размери, или поне – не на всички детайли. Унасям се в творене и забравям да пиша. И ето – как беше тази сглобка? Започвам да гледам съсредоточено собствените си видеа, да спирам, връщам назад… и отново…ха хахаха. Много е весело."
·        Работата с клиенти и поръчки доста често "убива" творческата страна на нещата, но Ася е успяла да намери баланс между поводите и желанията на клиентите и крайния резултат. Постига го чрез..... разпит – какво харесва този човек, каква му е професията, любими цветове или дори музика. Така се е стигнало до бирено-волейболния албум. 


             "Супер мъка си беше това – как да ги съчетаеш?"
      Хубавото е, че след като с общи усилия изберат темата и цветовете клиентите оставят всичко  на нея. Има и такива, които си харесват конструкцията на някой албум, но поводът е различен, цветовете също и така се получава нещо съвсем различно. Тя често ги моли да и  се доверят. Обяснява, че има идея за нещо различно, което не е правила, и е много оригинално. Залага на това, че всеки човек иска да е неповторим и да блесне с подаръка си.
"Всички сме съгласни, че общуването по интернет е малко странно, поне за мен. Как да се довериш на човек, който не познаваш, не чуваш. Анонимността е страшна бариера. Понякога се получава… друг път – не."
·   Ася все още не е виждала свой албум, пълен със снимки и живот, но и това ще стане някой ден - обещали са и, а тя много иска. Може би, ако направи най-сетне нещо за себе си или близките си, ще има по-скоро тази възможност.
"За себе си не съм правила. За кръщенето на децата направих нещичко, но ще го преработвам, защото се оказа, че кръщелните свидетелства са в по-голям формат. Така като гледам за мен важи поговорката, че обущарят ходи бос. Добре, че са игрите за размяна, които се организират, та имам красив албум и доста красиви картички."
Помолихме я като добро другарче да сподели малко тайни от кухнята - каква хартия ползва, например. Тя сподели, че както и ние, така и тя обича дизайнерската хартия, но и е жал да я реже…все пак…явно се налага. Няма много дизайнерски хартии у дома си. Поръчва  от познатите онлайн магазинчета. Не държи на фирми и марки. Търси хартии според необходимостта. Не изпитва нужда да ги колекционира (тук всички Картишочки въздъхнахме дълбоко и поклатихме глави с неразбиране). Но и Ася си има колекционерска страст -  щанците за рязане – това е нейната  мания.
Опитвала е няколко пъти  сама да изработва хартиите си, защото темите са били различни от предлаганите на пазара колекции. Или пък просто не си заслужава да прави поръчка за 3 листа хартия, като може да ги принтира в града и да и излезе в пъти по-евтино.
"Проблемът е, че като си правиш хартиите сам ти отнема ужасно много време. Е, кефиш се на резултата, но клиента не разбира колко много часове са вложени реално в албума, и в никакъв случай не можеш да му вземеш реалната цена. Моят съпруг често ми се кара по този въпрос. Обаче аз обичам всичко да ми е направено според моите виждания и съм готова да не спя, да не ям, да не ми се плати реалната цена… всичко това в името на предизвикателството. Предизвикателството да направя нещо ново, различно… А случвало ли ви се е да сънувате албум?"
·     Чудно колко време е необходимо за изработка на един от нейните сложни сцени-албуми.
"Малко подвеждащ въпрос е това. Времето отива не в направата, а в измислянето. Нужни са ми няколко дни докато нещата се избистрят в главата ми, няколко дни обработка на картинки от нета и може би половин ден рязане и сглобяване. Това е за театралните албумчета. "


·       След красотите, които ни показа Ася, се чудим дали тя си има любим албум - а тя отговаря - последния, който изработя, той ми е любимият.
  • " Във всеки остава частица от мен. Може би, най-любими са ми книгите с пожелания, чиято корица е украсена с българска бродерия."



     Бродирането е по-малко популярната част от Ася, която не виждаме толкова  много. Но се оказа, че тя е  влюбена в бродирането от 4 клас! Има стена от гоблени у дома, прави свои собствени дизайни на бродирани картички и мечтае за магазинче, пълно с конци, панами, хартии, албуми, кутийки, боички и печатчета!
·        Ние силно стискаме всички те си 8*2 палеца за да се сбъдне нейната красива мечта.
Хареса ни и съветът, който дава Ася на начинаещите крафтъри:
"Не се страхувайте от експерименти, ако не се получи първия път, то втория ще стане със сигурност. Нещата стават лесни, като ги повториш няколко пъти, това казваме на децата си, същото важи с пълна сила и за нас."
·  Ася има много скрити таланти.  Вече споменахме бродирането, плете малки бижута с техниката фриволите, шие картини с техника изонит, моделира с фимо, а тази година за първи път е влязла сред пчелите в семейния пчелин. Замислила е да прави малки свещи от пчелен восък, но това не знае кога ще се случи. Но това не е всичко:
" О, обичам да рисувам, и дори исках да правя дигитални печати на българска тематика. Обаче…таблета ми с химикалката се оказа много интересен за малкия ми син и затова стои опакован и скрит в шкафа."

 Любима част от нейния пергамано период:
Един от първите  и мнооого любими проекти – картичка престилка



И малко любими картички:




          За малко да забравим за за микс медията…ха хаха. 
"Моите микс медия вълнения наистина са като вълни. Някой път силни и хващам четката, друг път изчезват и не пипвам панерчето с боите с месеци. Сигурно не съм рисувала от 6 и повече месеца. Но мечтите ми са в ярки цветове, както ще видите. Пожелавам си да мога по-често да участвам във вашите предизвикателства."




Докато ни разказваше всичко за разностранните посоки, в които течат мислите, идеите и творчеството и,  Ася реши, че е твърде разпиляна, че при  нея няма фокус в определена посока, иска да опита всичко. Но ние не мислим така - просто харесваме всяка една нейна посока....


Ако искате да прочетете повече за това мило и талантливо момиче, ето къде може да я намерите в нета:

Блог: abcrafter.wordpress.com

Фейсбук страница: www.facebook.com/abcrafter/ ; 

You tube channel: AsyaVelikova 

Непременно наминете, за да разгледате и клипчетата с албуми, и всички останали красоти, които твори с вълшебните си ръце Ася. Ние сме силно впечатлени и зарадвани от нейните красоти.

2 comments:

Татяна Попова каза...

Щастлива съм, че имах възможност да се запозная на 8-мата Картичкофурийска среща с това мило и невероятно талантливо момиче! Да не пропусна-също и изключително скромна! Имах възможност на живо да разгледам и албумчето с Червената шапчица-уникално е!
Поздравления за представянето!

ABcrafter каза...

Благодаря момичета - за пожеланията, за вълненията и за приятелството! Силно ви прегръщам и обичам! Винаги е радост да си общуваме! Гуш!