Our social:

10 април 2017 г.

Нека ни е цветно с... цветя от Foamiran


Април, Април, прави каквото си е наумил!
Тази година месецът е много цветен, както с празници в календара, така е и при нас в Картишок. Затова днес ви представяме една талантливка, която е майстор не само на уникалните фолклорни  картички, а и на картички, върху които цъфтят градини от ръчно изработени цветя от един все още непознат на българския пазар материал - Фоумиран.
 Елена Иванова е момичето, което с удоволствие споделя с нас интересни неща за Фоумирана, за начина, по който се обработва, докато се достигне изяществото на естествения цвят. 


Здравейте мили крафтъри! 
По молба на моите любезни домакини от Картишок, днес ще ви запозная с материал наречен фоумиран (foamiran), придобил изключителна популярност напоследък, от който се изработват красиви цветя, подходящи за всеки скрапбук проект.
Първо съвсем накратко за свойствата и качествата на фоумирана.
Фоумиранът е синтетична пластмаса или още наречен синтетичен велур, който съдържа венилацетат. Произвежда се в Иран. За пръв път е внесен в Русия и от там се разпространява в Европа и Америка.
Благодарение на пластичността си, фоумиранът много лесно може да се огъва, разпъва, осуква при нагряване и това позволява от него да се оформят много деликатни венчелистчета на различни видове цветя.
Друго полезно негово качество е, че може да се оцветява с акрилни бои, маслени пастели, мастила, спрейове, с което може да достигнете желания цвят и нюанс на цветето. Ако обаче предпочитате да не използвате бои, може да изберете цветен такъв, защото вече има произведени 22 различни цвята.
Фоумиранът много лесно се реже с ножици и щанци, податлив е на оформяне с молдове. Може да се мие, без да се повреди заготовката.
Нещо много важно, което трябва да се отбележи е, че само фоумиран с дебелина 0.6 или 0.8 мм е удачен за направата на цветя. Фоумът с дебелина 2 мм дори и при изтъняване не е подходящ за тази цел!

Последната иновация, свързана с този непретенциозен, но много атрактивен материал е така нареченият „копринен фоумиран“ (silk foamiran), които не е необходимо да бъде нагряван, за да придобие пластичност, а това става само от топлината на човешките ръце.

Най-добрият начин за слепване на детайли от фоумиран е, чрез залепяне с топъл силикон или със специално лепило.
Производителите уверяват, че е абсолютно безвреден за околната среда и е подходящ материал за проекти свързани с детското творчество.
За да демонстрирам качествата на този чудесен и лесен за работа материал съм ви подготвила кратък урок в няколко стъпки.
Ето как да си изработите цвете от фоумиран без използване на скъпи инструменти и консумативи.

Нека си поиграем 
материали и инструменти, които са ви необходими:
Лист бял фоумиран; 
ютия; 
дървено шишче; 
2 кръгли щанци с диаметър – 6.5 см, 5.7 см; 
тънка домакинска гъба;  
мокра кърпичка за разнасяне на мастилото; 
мастилени тампони в желания цвят;  
пистолет за топъл силикон;  
перли, тичинки, камъчета.
Ако нямате машина за изрязване с щанци, използвайте отвора на чаша, за да оформите правилен кръг и ножици.





1. От фоумирана изрежете 3 големи и 1 малък кръг с помощта на щанците или с помощта на кръгла форма и ножици. 

Оформете 5 бр. венчелистчета



2.     Оцветете заготовките с мастило в избрания цвят. 
Аз използвах 3 различни вида мастило, за да направя моето цвете в цветова гама подходяща за бъдещия ми проект. 



Разнесете мастилата с помощта на мокра кърпичка. По този начин се получава ефект на преливане. Оцветете заготовките от двете страни.





3. Включете ютията на степен 2 (**), без пара.
С помощта на дървеното шишче допрете заготовката до нагрятата плоскост. Плъзнете пръчката с въртеливо движение нагоре и надолу по заготовката, за да може тя да се нагрее равномерно навсякъде. Фоумиранът трябва да бъде нагрят за не повече от 3 сек. (докато преброите до 3 :)). Допира на този материал до топлата повърхност на ютията го прави пластичен и податлив на моделиране.
    4. Съберете нагретите венчелистчета и ги разтъркайте между дланите на
ръцете си, после осучете горния край на листенцата. Заготовката трябва да е добре осукана, ето така:
5.     Разгънете заготовката. Много внимателно започнете да разпъвате фоумирана в долната част на венчелистчето, като се стараете да не докосвате и разпъвате горната му част, за да остане накъдрена. 
     6. Поставете най-голямото венчелистче върху гъбата. Капнете капка силикон в средата и залепете второто, като се стараете да разположите листенцата на цветето спираловидно. По подобен начин залепете останалите две, като притискате с тъпата част на дървеното шишче средата на цветето така, че да се образува вдлъбнатина.
   7. В средата на цветето може да залепите перличка или да пробиете малка дупчица с острата част на шишчето и да прокарате тичинки, чийто краища да залепите от задната страна на цветето.
А  може и двете :)
Ето още няколко красиви цветя изработени от мен, които използвах за различни проекти:

Използвайте въображението си и след не много „тренировки“ на пръстите, уверявам ви, ще постигнете невероятни резултати!
До нови срещи!

До нови срещи и от нас!
Не забравяйте и за нашето цветно предизвикателство!
Очакваме ви!

8 comments:

BEARKIS каза...

Много интересен и благодатен материал!Благодаря за урока!

Поли Христова каза...

Прекрасни творения :)Цветята са невероятни!В България има ли го този материал, че не съм го срещала по магазинчетата ?

krechi каза...

Благодаря за урока!
Поли, има го на листи А4(ако не се лъжа за размера) в Ем Арт, в пакет от 10 различни цвята. В Бургас съм го виждала.

Plamnito каза...

Много приятно четиво и хубав урок! Полезни съвети и красиви гледки за очите! Ще се пробва със сигурност!

Kati каза...

Момичета, стандартния фоам, който се продава по магазините е 2мм и е твърде дебел. Тук там се среща 1 мм в пакети по 10 листа А4, който горе долу става. Но точно този, за който пише Ели се намира по-масово в Полша и Русия и тук там в Англия. Не знам някое магазинче да го е внесло вече в България.

Unknown каза...

Здравейте момичета!Радвам се, че статията ми ви е харесала. Ето и предложение откъде можете да си набавите фоумиран! Освен в няколкото полски магазини, които искат доставка £8 за 15 листа (30х35 см) вече има и фоумиран в http://www.ebay.co.uk/.../Foamiran-foam.../322471697925...
Доставката до английски адрес е £2.90. После може чрез Габко да достигне до желания адрес в България. По мои груби изчисления, 10 листа фоумиран (30 х 35 см) + доставката до английската пощенска кутия на Габко излиза около 30 лева.

Unknown каза...

Момичета, ето една изключителна НОВИНА! И в БЪЛГАРИЯ се продава ФОУМИРАН. Току що се свързах с една от собственичките на магазина и с нейно разрешение публикувам линк към Own Art Center! Ето: https://www.facebook.com/Own-Arts-Center-399044793580062/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Elena Ivanova каза...

Ето още два онлайн магазина, откъдето може да се сдобиете с фоумиран:
https://lovetocraftandcreate.co.uk/,
https://scrapandcraft.co.uk/