Our social:

7 ноември 2017 г.

Като не помниш - питай чичко Гугъл

Напоследък не помня. Приятелка ми препоръча билково лекарство - много помагало за паметта, но не помня как се казваше. Знам, че го намерих в гугъл и си запазих картинката някъде, но къде ли беше???
Шегата настрана, но в днешния свят страдаме повече от прекомерно голямото количество информация, вместо от липсата на такава.  Уж имаме и помощници - запазваме линкове, картинки в Pinterest дъски, в Instgram колекции, в Bloglovin списъци, на телефона, на таблета, в облака - къде ли не. И после когато се налага да ги използваме, започваме лутането отново - за да видим къде точно го запазихме. Ако сме членове на форуми или по-модерната им версия  - фейсбук групите, то тогава е по-лесно да попитаме хората за помощ. Така понякога се случва за едно и също нещо да се пита през два три дни и разговорът хич не спори. За фейсбук ясно - там е трудно за търсене, информацията потъва в стотиците коментари, теми и други злободневни обсъждания. Въпреки, че и там си има начин и търсачка, поне в групите - намира се в ляво, под името на групата.
Най-лесния начин, който всяко дете знае, е да питаме Google. Но и тук си има хитрости, които може да са ни от полза. Най-основното, което трябва да знаете е, че гугъл не прави разлика между малки и големи букви, пренебрегва препинателни знаци, както и често срещани думи и междуметия - а, и , ако, аз и тн. Няма смисъл да ги пишете.
Добре е да задавате ключови фрази вместо само думи. Ако се колебаете каква да бъдете фразата, започнете я, добавете долна черта и вижте предложенията на търсачката.
Специалистите твърдят, че е по-добре

 Да задаваме отговори, а не въпроси

Вместо да питаме "Как да  изплета чорапи?  да напишем "плетене на чорапи". Вместо "как да направя сватбена покана" да пишем "ръчно правени сватбени покани"

Използване на + 

Лично за мен това е едно от най-полезните неща. Ако знам, че сме писали някога в Картишок по дадена тема, просто търся в гугъл като пиша Картишок+моливче и така ми излиза статията, в която описахме как сами да си направим хитра кутийка моливче за бонбони. Едва ли щеше да има същия ефект, ако напиша само моливче - имаше да си чета статии за моливи, канцеларски материали и подобни. 
Често ми се случва да използвам + когато търся рецепти - пиша сладкиш+грис+ябълки+luluto и така ми излиза точно любимата, прочетена в блога рецепта.

Кавички

Кавичките са много полезни, когато търсите конкретна фраза, точно име и искате да ви излезе само то. Например разликата между "ваня георгиева" в кавички и ваня+георгиева, е че в първия случай ще ни излезе резултат, в който се споменава нещо за лицето ваня георгиева, а във втория ще ни излязат всички текстове, в които се споменава Ваня и някъде там Светла/Соня/Петя  Георгиева.

 Сортиране по дата

Аз лично, имайки бегла представа от алгоритъма на търсачките никога не се доверявам на първите няколко резултата в гугъл. Все гледам да проверя поне още няколко и най-често започвам от полето Инструменти / Кога

 Може да избирате още  по език и  държава  и така съвсем да стесните обхвата на това, което търсите.

Търсене по изображение


Тъй като ние, крафтърите обикновено сме ориентирани към визуалното представяне, по-честно ни се случва да разглеждаме снимки отколкото да четем текстове и описания. Особено ако търсим нещо на чужд език, то тогава почти винаги кликваме на изображения и започваме да зяпаме картинките.


Тук също има инструменти, които могат да ни бъдат полезни - избиране на снимките по размер, цвят, права за ползване и други такива ограничения.

Сега обаче има и нещо ново

Търсене по снимка

Обяснено е прекрасно ето в тази статия: https://www.google.bg/insidesearch/searchbyimage.html
Може да качите ваша снимка и да търсите по нея. Любимият ми момент е, когато някое момиче покаже чужда творба и каже - ми клиентът  ми я прати, аз не знаех чия е (въпреки логото в долния ъгъл, например) и се съгласих да я изработя. Тук извинение вече няма - ако искате просто така, от чисто любопитство да видите чия е снимката и откъде е взета, вече може да го направите и чичко Гугъл с радост ще ви помогне. Ще помогне и ако искате да научите повече за даден инструмент или да разберете краден ли е точно този дигитален печат. Въобще търсенето по снимка е страшно полезно и удобно, така че поздравления към гугъл, че за пореден път улесняват живота ни със своите изобретения.
Толкова от мен, Кат и от Картишоците по тази тема. Ще се радваме ако имате допълнителни въпроси или съвети, да ги споделите в коментар.
А ако намирате статията за полезна - споделете я за да стигне до повече хора. Кой знае, може и те да имат нужда от мъничко помощ за да намерят информацията, която им трябва.
Или да си спомнят!

 Още много полезни съвети за Google.
Статии за търсене по изображение.