Our social:

21 декември 2014 г.

Да си направим „глинени“ фигурки без глина

Започвам първо с това, че не откривам топлата вода за света, но пък я открих за себе си и ви споделям точно това. За някои ще е чисто ново преживяване, за други ще се стори познато. Във всички случаи е страшно приятно и ефективно.

Обичам глината. Успокоява ме. Намирам я за жива и носеща своето вълшебство. Но, признавам, не винаги имам необходимото търпение и настроение, така че да и придам нужното, за да се роди красива фигурка. А понякога просто много бързам. И ето така започнаха моите експерименти.
Първоначално имах не повече от 3-4 калъпа (молдове, разбирайте), закупени от чужбина и предназначени главно за сладкарски изделия. И в това беше разковничето. За техниката, която ви споделям са необходими точно такива калъпи – от здрав силикон, много гъвкави и издържащи на висока температура. За това, като открих и калъпите на Иглика просто си умрях от удоволствие. Абсолютно подходящи бяха за моята „лаборатория“. 
А да си дойдем на думата. Няма да работим с глина. Няма да печем или поне не в истинския смисъл на думата. Ще напълним калъпите/молдовете си с топъл силикон. Уха, а? Ами, не е никак страшно. Какво ни трябва:
·         Подходящ калъп – както написах по-горе, здрав силикон, гъвкав и най-важното издържащ на висока температура;

·         Пистолета ви за топъл силикон;

·         Няколко пръчки силикон под ръка; и

·         Грунд/гесо или друга за предпочитане акрилна боичка (аз винаги ползвам грунд).
Техниката: Загрявате пистолета си така че силиконът да излиза лесно. Но, не го прегрявайте, защото тогава някои силиконови пръчки образуват въздушни балончета, които после правят повърхността на фигурката ви на лунен кратер.
Взимате калъпа си и започвате да пълните с горещия силикон от пистолета. Аз лично намирам за най-лесно да започна от единия край на формичката, като постепенно изтеглям пистолета към срещуположния край, непрекъснато пускайки регулирано количество от силикона, така че формата да се запълни изцяло.
Оставяме така силиконът да изстине в калъпа. Необходими са не повече от няколко минутки. Горе-долу 4-5 мин при мен. Сами ще видите кога фигурката е готова, като силиконът от прозрачен започне значително да помътнява.


Експериментирайте, за да видите за колко време засъхва силиконът ви. Аз имам 4 различни вида пръчки, които имат леко различно време за съхнене, когато са в такова голямо количество. И да, отива си силикон – не малко. Обаче, ако пазарувате от железарията на Кат или подобна, хич няма да го усетите. За към 100тина фигурки ми отиде силикон за към 2 лева, примерно. Още един коз- ако вземе да ви свършва силиконът, докато пълните калъп, няма страшно. Просто действайте бързо и сложете новата пръчка (за това казах няколко пръчки).
Няма страшно, калъпът няма да се повреди, ако е от вида, за който ви споменах (твърдите калъпи, от друга страна, според мен няма да издържат, не съм пробвала, за да проверя теорията си).

Когато силиконът е напълно готов и изстинал е време да извадим готовата си фигурка/рамка. Няма по-лесно от това. Изскачат като бонбони тофифи от кутийката си. Козче: Ако след изваждането по фигурката от някъде нещо случайно стърчи, или сте сложили повечко силикон, просто вземете ножицата си и го отрежете.
И така до тук са ви отишли не повече от 5-6 минутки за пълнене и изстиване. Сега е време да вземем четките си и да боядисаме силиконовата фигурка, която към този момент не изглежда честно казано чудесно.
Няма страшно – след слой-два грунд/боя нещата придобиват съвсем различен вид. После можете да прилагате всякаквите „състаряващи“ техники, които бихте приложили и на глинените си фигурки, да ги оцветявате допълнително, да ги гланцирате, напуквате и въобще каквото ви душа иска.
 


Защо ми допада тази техника. Ами, лесна и евтина, супер бърза и с прекрасни резултати за всякакви случаи. А, да – няма как да си счупите готовата фигурка, а и рискът да я изкривите например или да оставите недоизкусурено някое ъгълче е много по-малък. Е, изисква си няколко опита, докато съвсем си му хванете цаката, но в крайна сметка става и то никак не зле.

Пробвайте, може и на вас да се хареса.
А ето и един проект изпълнен изцяло със силиконови фигурки, сготвени по технологията, описана по-горе.
Желая от сърце весели празници, здраве и много добро на всички ви!

С обич:

shMe от Картишоците

4 comments:

Sophie каза...

Откога ги гледам тези молдове и им се каня. Идеята ти е интересна, Шми, благодаря за съветите! Желая ти весели празници, много светлина, любов и красота около теб! Прегръщам те сииилно :) :) :)

Bimba каза...

Еххаа, Петя! Идеята ти е повече от страхотна! Това вече задължително ще се пробва! На мен определено ми изглежда доста по-добър вариант от тъпченето на молда с глина, че и печене след това.. Благодаря ти, че сподели с нас! :)

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ каза...

Петя, ти си страхотна! Направо ме сърбят ръцете да пробвам -силикон имам, пистолет също, ноооо - молдовете са на снахата! Първо ще трябва да я убедя, че нищо лошо няма да им се случи! Второ - да намеря нужното време и място за това! Много "но" станаха.... Както и да е, направо си представих направените фигурки! Ти си съкровище, както и Кат!
Прегръщам ви, Весела Коледа и много усмихнати празнични дни!

Unknown каза...

Какъв грунд точно се използва, защото ми предлагат различни, а когато кажа за какво ми е, ме гледат умно? :)